Zrób tak naleśniki do krokietów. Będą elastyczne i nie porwą się przy składaniu
Idealne ciasto na naleśniki do krokietów powinno być miękkie i elastyczne. Nie może być zbyt spieczone, żeby placki nie popękały podczas zawijania. Zbyt delikatne i cienkie również nie spisze się w wersji z wytrawnym farszem. Smażenie naleśników to pozornie prosta sprawa, a jednak przygotowanie tych doskonałych wymaga praktyki i znajomości kilku zasad.
29.11.2024 17:47
Tak jak w przypadku wielu innych potraw, również przy przygotowywaniu naleśników pośpiech jest złym doradcą. Jeśli myślisz, że podkręcając palnik pod patelnią do maksimum przyspieszysz smażenie naleśników, to się mylisz. Zbyt wysoka temperatura, nawet jeśli nie spali placków, może sprawić, że z wierzchu będą sztywne i chrupiące. Takie naleśniki popękają przy zawijaniu krokietów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na jakiej patelni smażyć naleśniki na krokiety?
Do smażenia naleśników najlepsza jest patelnia z cienkim dnem i niskim rantem. Bardzo szybko się nagrzewa do odpowiedniej temperatury, co zdecydowanie przyspiesza smażenie placków. W przypadku krokietów dobrym pomysłem jest również duża patelnia o kwadratowym kształcie. W takie nietypowe placki z łatwością zawiniesz farsz bez ryzyka, że podczas odgrzewania krokietów coś wypłynie na zewnątrz.
Jak zrobić idealnie naleśniki na krokiety? 4 praktyczne wskazówki
Porada 1. Składniki na ciasto naleśnikowe powinny być w temperaturze pokojowej. Pomyśl o tym zawczasu i już godzinę przed ich przygotowywaniem, wyjmij jajka i mleko z lodówki.
Porada 2. Zadbaj o odpowiednie proporcje. Na ciasto z 1 szklanki mąki potrzebujesz 2 dwóch dużych lub 3 małych jajek.
Porada 3. Dokładnie wymieszaj ciasto, aby nie było grudek. Możesz użyć rózgi lub miksera. Ciasto na naleśniki powinno być płynne. Zbyt gęste nie będzie rozpływać się po patelni.
Porada 4. Smaż naleśniki na średniej mocy palnika. Przed pierwszym nalaniem ciasta, sprawdź czy patelnia jest rozgrzana. Jak to zrobić? Wystarczy wrzucić na patelnię kroplę wody. Jeśli zacznie skwierczeć i od razu wyparuje, możesz zacząć smażyć naleśniki.
Przepis na naleśniki do krokietów
Poniżej proporcje na ciasto naleśnikowe, które będzie miało odpowiednią konsystencję do krokietów.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 2 duże jajka,
- 200 ml szklanka mleka,
- 150 ml wody gazowanej,
- 2 g soli,
- 3 łyżki oleju.
Wykonanie:
- Przesiej mąkę do miski. Dodaj jajka, mleko, wodę gazowaną, 3 łyżki oleju i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej patelnię i nalewaj ciasto przy pomocy nabierki. Od razu rozprowadź po patelni, pokrywając całą jej powierzchnię.
- Gdy ciasto od strony patelni zacznie się rumienić, obróć naleśnik na drugą stronę.