PrzepisBoże NarodzenieMasę makową wkładam do ciasta na pierogi i gotuję. Dzieci zajadają ze smakiem

Masę makową wkładam do ciasta na pierogi i gotuję. Dzieci zajadają ze smakiem

Pierogi na święta przede wszystkim nadziane są kapustą i grzybami. Grzyby leśne z kolei niekoniecznie nadają się do jedzenia przez dzieci. Dla najmłodszych domowników lepię pyszne pierogi z bakaliami i makiem. Po taki słodki deser chętnie sięgają również dorośli.

Pierogi z makiem
Pierogi z makiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | b.pro

18.12.2023 11:36

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chociaż pierogi na słodko kojarzą się przede wszystkim z latem i owocami, to świetnie sprawdzą się również na święta. Miękkie ciasto skrywa bowiem pyszne nadzienie na bazie maku oraz bakalii. Takim pierogom nie sposób się oprzeć - są pysznym urozmaiceniem wigilijnej kolacji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierogi z makiem

Do przygotowania pierogów na słodko można wybrać zarówno gotową masę makową, jak i samodzielnie przygotować ją z mielonego maku. Ja najczęściej robię więcej masy przy pieczeniu makowca i nadziewam nią pierogi. Dzięki temu łącząc części dwóch dań, otrzymuję trzecią pyszną potrawę.

Lepienie pierogów - Pyszności
Lepienie pierogów - Pyszności© Canva | DeepGreen

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3/4 szklanki wody,

Farsz:

  • 100 g maku,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka rodzynek,
  • 4 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich,
  • 1 żółtko.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiewam mąkę wraz z solą. Stopniowo dolewając wodę, zaczynam wyrabiać ciasto.
  2. Ciasto wykładam na blat lub stolnicę i wyrabiam, aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 7-10 minut.
  3. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 15 minut.
  4. Mak opłukuję i wsypuję do miski.
  5. Zalewam go wodą, mieszam, a następnie wylewam nieczystości, które wypłynęły na wierzch.
  6. Odcedzam mak z wody i przekładam do garnka. Zalewam gorącym mlekiem i gotuję na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.
  7. Po tym czasie odcedzam go, studzę i mielę w maszynce o najmniejszych oczkach.
  8. W rondelku rozpuszczam masło, dodaję mak, miód, cukier, rodzynki i drobno posiekane orzechy. Gotuję przez 2-3 minuty, mieszając.
  9. Odstawiam do wystudzenia. Gdy wystygnie, mieszam farsz z żółtkiem.
  10. Ciasto na pierogi rozwałkowuję i przy pomocy szklanki wycinam kółka.
  11. Nakładam na nie farsz i ugniatam go łyżeczką, aby zmieściło się go jak najwięcej. Sklejam brzegi ciasta, dociskam i robię falbankę.
  12. Wrzucam pierogi na wrzącą, osoloną wodę i gotuję, aż wypłyną na powierzchnię i będą miękkie.


Gotowe pierogi serwuję w towarzystwie sosu waniliowego, kwaśnej śmietany lub śmietany z dodatkiem miodu. Smacznego!