Masę makową wkładam do ciasta na pierogi i gotuję. Dzieci zajadają ze smakiem
Pierogi na święta przede wszystkim nadziane są kapustą i grzybami. Grzyby leśne z kolei niekoniecznie nadają się do jedzenia przez dzieci. Dla najmłodszych domowników lepię pyszne pierogi z bakaliami i makiem. Po taki słodki deser chętnie sięgają również dorośli.
18.12.2023 11:36
Chociaż pierogi na słodko kojarzą się przede wszystkim z latem i owocami, to świetnie sprawdzą się również na święta. Miękkie ciasto skrywa bowiem pyszne nadzienie na bazie maku oraz bakalii. Takim pierogom nie sposób się oprzeć - są pysznym urozmaiceniem wigilijnej kolacji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pierogi z makiem
Do przygotowania pierogów na słodko można wybrać zarówno gotową masę makową, jak i samodzielnie przygotować ją z mielonego maku. Ja najczęściej robię więcej masy przy pieczeniu makowca i nadziewam nią pierogi. Dzięki temu łącząc części dwóch dań, otrzymuję trzecią pyszną potrawę.
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka soli,
- 3/4 szklanki wody,
Farsz:
- 100 g maku,
- 1 szklanka mleka,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka rodzynek,
- 4 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich,
- 1 żółtko.
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiewam mąkę wraz z solą. Stopniowo dolewając wodę, zaczynam wyrabiać ciasto.
- Ciasto wykładam na blat lub stolnicę i wyrabiam, aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 7-10 minut.
- Przykrywam ściereczką i odstawiam na 15 minut.
- Mak opłukuję i wsypuję do miski.
- Zalewam go wodą, mieszam, a następnie wylewam nieczystości, które wypłynęły na wierzch.
- Odcedzam mak z wody i przekładam do garnka. Zalewam gorącym mlekiem i gotuję na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.
- Po tym czasie odcedzam go, studzę i mielę w maszynce o najmniejszych oczkach.
- W rondelku rozpuszczam masło, dodaję mak, miód, cukier, rodzynki i drobno posiekane orzechy. Gotuję przez 2-3 minuty, mieszając.
- Odstawiam do wystudzenia. Gdy wystygnie, mieszam farsz z żółtkiem.
- Ciasto na pierogi rozwałkowuję i przy pomocy szklanki wycinam kółka.
- Nakładam na nie farsz i ugniatam go łyżeczką, aby zmieściło się go jak najwięcej. Sklejam brzegi ciasta, dociskam i robię falbankę.
- Wrzucam pierogi na wrzącą, osoloną wodę i gotuję, aż wypłyną na powierzchnię i będą miękkie.
Gotowe pierogi serwuję w towarzystwie sosu waniliowego, kwaśnej śmietany lub śmietany z dodatkiem miodu. Smacznego!