Do tej zupy nie potrzeba drugiego dania. Na Lubelszczyźnie gotują częściej niż rosół
Forszmak to tradycyjna zupa z Lubelszczyzny, która zyskała popularność dzięki swojemu bogatemu smakowi i sycącej konsystencji. To danie, które często gości na stołach podczas rodzinnych uroczystości i wesel, zastępując tradycyjny rosół.
Forszmak lubelski wyróżnia się bogactwem smaków i aromatów. Połączenie wędzonego mięsa, kiszonych ogórków i aromatycznych przypraw tworzy niepowtarzalną kompozycję. To danie, które rozgrzewa od środka i dostarcza dużo energii, idealne na chłodne dni.
Składniki i przygotowanie
Do przygotowania forszmaku potrzebna jest mieszanka mięs, takich jak szynka, boczek czy kiełbasa. Ważne jest, aby zupa była gęsta i treściwa, dlatego dodaje się do niej również paprykę, cebulę, czosnek, pieczarki oraz ogórki kiszone, które nadają charakterystyczny posmak.
Przygotowanie forszmaku zaczyna się od obsmażenia mięsa na rozgrzanym oleju. Następnie dodaje się posiekaną cebulę i czosnek, a całość zalewa bulionem i gotuje przez około 30 minut. Kolejnym krokiem jest dodanie pokrojonych ogórków kiszonych oraz przesmażonych pieczarek i papryki. Na koniec zupę zagęszcza się mieszanką masła i mąki, a następnie doprawia do smaku solą i pieprzem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Postaw na klopsiki po japońsku. Na zwykłe mielone nikt nawet nie spojrzy
Składniki:
- 500 g mieszanki mięsa (np. szynka, boczek, kiełbasa),
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 ogórki kiszone,
- 1 papryka,
- puszka pomidorów,
- 150 g pieczarek,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, papryka słodka i ostra, sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Dodatkowo:
- kwaśna śmietana do zabielenia (opcjonalnie),
- koperek do podania (opcjonalnie).
Przygotowanie forszmaku:
- Mięso i warzywa: Mięso pokrój w kostkę i obsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
- Gotowanie: Zalej wszystko bulionem, dodaj przyprawy i gotuj około 30 minut. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ogórki kiszone i gotuj kolejne 10 minut.
- Dodawanie składników: Drobno pokrojone pieczarki i paprykę krótko przesmaż na rozgrzanym oleju, dodaj do garnka i gotuj kolejne 10 minut. Dodaj pomidory z puszki wymieszane z koncentratem i gotuj zupę na małej mocy palnika kolejne kilkanaście minut.
- Zagęszczanie: W osobnej misce roztop masło, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Zalej niewielką ilością gorącej zupy z garnka, dokładnie rozmieszaj, aby nie było grudek. Wlej do garnka z forszmakiem i zagotuj.
- Podawanie: Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj forszmak z dodatkiem śmietany, posypany koperkiem.