Do tej zupy nie potrzeba drugiego dania. Na Lubelszczyźnie gotują częściej niż rosół

Forszmak to tradycyjna zupa z Lubelszczyzny, która zyskała popularność dzięki swojemu bogatemu smakowi i sycącej konsystencji. To danie, które często gości na stołach podczas rodzinnych uroczystości i wesel, zastępując tradycyjny rosół.

ForszmakForszmak
Źródło zdjęć: © Getty Images | Westend61 / Susan Brooks-Dammann

Forszmak lubelski wyróżnia się bogactwem smaków i aromatów. Połączenie wędzonego mięsa, kiszonych ogórków i aromatycznych przypraw tworzy niepowtarzalną kompozycję. To danie, które rozgrzewa od środka i dostarcza dużo energii, idealne na chłodne dni.

Składniki i przygotowanie

Do przygotowania forszmaku potrzebna jest mieszanka mięs, takich jak szynka, boczek czy kiełbasa. Ważne jest, aby zupa była gęsta i treściwa, dlatego dodaje się do niej również paprykę, cebulę, czosnek, pieczarki oraz ogórki kiszone, które nadają charakterystyczny posmak.

Przygotowanie forszmaku zaczyna się od obsmażenia mięsa na rozgrzanym oleju. Następnie dodaje się posiekaną cebulę i czosnek, a całość zalewa bulionem i gotuje przez około 30 minut. Kolejnym krokiem jest dodanie pokrojonych ogórków kiszonych oraz przesmażonych pieczarek i papryki. Na koniec zupę zagęszcza się mieszanką masła i mąki, a następnie doprawia do smaku solą i pieprzem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Postaw na klopsiki po japońsku. Na zwykłe mielone nikt nawet nie spojrzy

Składniki:

  • 500 g mieszanki mięsa (np. szynka, boczek, kiełbasa),
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 1 papryka,
  • puszka pomidorów,
  • 150 g pieczarek,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, papryka słodka i ostra, sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Dodatkowo:

Przygotowanie forszmaku:

  1. Mięso i warzywa: Mięso pokrój w kostkę i obsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
  2. Gotowanie: Zalej wszystko bulionem, dodaj przyprawy i gotuj około 30 minut. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ogórki kiszone i gotuj kolejne 10 minut.
  3. Dodawanie składników: Drobno pokrojone pieczarki i paprykę krótko przesmaż na rozgrzanym oleju, dodaj do garnka i gotuj kolejne 10 minut. Dodaj pomidory z puszki wymieszane z koncentratem i gotuj zupę na małej mocy palnika kolejne kilkanaście minut.
  4. Zagęszczanie: W osobnej misce roztop masło, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Zalej niewielką ilością gorącej zupy z garnka, dokładnie rozmieszaj, aby nie było grudek. Wlej do garnka z forszmakiem i zagotuj.
  5. Podawanie: Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj forszmak z dodatkiem śmietany, posypany koperkiem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej