Mądra Babcia wzięła do ręki sól i ostrzega przed praktykami producentów. "To największy dramat"

- To jest największy dramat - twierdzi Mądra Babcia, jedna z najpopularniejszych polskich infuencerek. W jednym z opublikowanych filmików filmiku, pokazała, co tak naprawdę znajduje się w soli. Czy jest się czego bać?

sólsól
Źródło zdjęć: © Getty Images | OscarEspinosa

Sól to jedna z najważniejszych przypraw. Dodaje się ją do niemalże każdej słonej, ale i słodkiej potrawy, bowiem sól podbija walory smakowe, uwydatniając poszczególne smaki. Bez soli żadna oprawa nie miałaby smaku. Poza walorami smakowymi dostarcza organizmowi wielu cennych pierwiastków.

Niestety, nie jest tak zdrowa jak ją malują. Większość z nas nie zdaje sobie sprawy, że w używanej soli znajdują się substancje antyzbrylające, które wchodzą w silną reakcję chemiczną. Mądra Babcia, czyli najsłynniejsza babcia w Polskim internecie wyjaśniła, co dokładnie znajduje się w opakowaniu soli. - To jest największy dramat — wyjaśnia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka z kurczakiem w sosie pomidorowym. Genialny obiad prosto z piekarnika

Czym jest sól?

Sól to tak naprawdę chlorek sodowy. Substancję stosuje się kuchni w postaci przyprawy, ale i w medycynie. Chlorek sodowy bierze udział w wielu procesach w organizmie, m.in. reguluje gospodarkę wodną oraz równowagę kwasowo-zasadową.

Produkt otrzymywany jest w wydobycia ze złóż kopalnianych, lecz można pozyskać je także z morza. Taka sól nazywana jest solą morską. W kuchni sól spełnia jedno zadanie — nadaje słonego smaku. Większość z nas sięga po pierwszą lepszą sól i nie zastanawia się, co tak naprawdę znajduje się w środku.

Mądra Babcia ostrzega przed solą. "To jest największy dramat"

Mądra Babcia to popularna influencerką. Mimo sędziwego wieku zaraża energią i optymizmem. Część internautów nazywa ją najsłynniejszą babcią w polskim internecie. W jednym z ostatnio opublikowanych filmików pokazała, co znajduje się w składzie używanych przez nas soli.

W jednym z opakowań producenci umieścili E536. To żelazocyjanek potasu, który dodawany jest do farb z niebieskim pigmentem, a także do soli. Substancja wykazuje działanie antyzbrylające, dlatego też tak często dodawana jest do soli czy innych produktów sypkich. W teorii ta substancja jest całkowicie bezpieczna dla ludzkiego organizmy, jednak w praktyce wchodzi w reakcję chemiczną z kwasami (m.in. żołądkowymi), gdzie zamienia się w cyjanowodór. - To niebywale silna, toksyczna substancja znana z opowieści kryminalnych — tłumaczy.

Cyjanowodór występuje w postaci cieczy o zapachu gorzkich migdałów. Substancje wykorzystuje się do deratyzacji i dezynfekcji pomieszczeń. Ten związek chemiczny jest szkodliwy dla organizmu i może powodować problemy z nerkami czy oddychaniem. Pamiętajmy, że sól znajduje się w niemalże każdym produkcie spożywczym. Światowa Organizacja Zdrowia od kat przestrzega przed nadmiernym spożyciem soli. Zanim kupisz kolejne opakowanie, koniecznie zwróć uwagę na skład.

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów