Ten mięciutki i aromatyczny omlet z jabłkami zastąpi szarlotkę. Zrobisz go w 15 minut

Czasem najprostsze przepisy potrafią zaskoczyć smakiem bardziej niż tradycyjne ciasta. Ten omlet z jabłkami to doskonały przykład – puszysty, delikatny, z karmelizowanymi owocami i zapachem cynamonu. Idealny na śniadanie, deser lub podwieczorek. Robi się go błyskawicznie, a smakuje tak dobrze, że spokojnie może konkurować z domową szarlotką.

Omlet z jabłkami z powodzeniem zastąpi szybką szarlotkęOmlet z jabłkami z powodzeniem zastąpi szybką szarlotkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | TAP/J:Mikus

Omlet z jabłkami to idealna alternatywa dla ciasta, zwłaszcza gdy masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz spędzać godzin w kuchni. Jest prosty, szybki i nie wymaga piekarnika ani specjalnych składników – wystarczy patelnia, jajka, jabłka i kilka podstawowych dodatków. W przeciwieństwie do klasycznej szarlotki, omlet przygotujesz w około 15 minut, a efekt i tak będzie zachwycający – miękki, lekko wilgotny środek, karmelizowane plasterki jabłka i delikatny aromat cynamonu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten omlet zabierze cię w podróż do Japonii. Nie zabrakło w nim polskiego akcentu

Przepis na omlet z jabłkami

Omlet z jabłkami to idealny sposób na szybki, lekki i aromatyczny deser, który przygotujesz w zaledwie 15 minut. Mięciutki w środku, z lekko karmelizowanymi jabłkami i nutą cynamonu, może z powodzeniem zastąpić szarlotkę – zwłaszcza wtedy, gdy nie masz czasu ani ochoty na pieczenie.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1 jabłko,
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej (albo orkiszowej bądź bezglutenowej),
  • 1 łyżka mleka,
  • 1 łyżeczka masła klarowanego do smażenia,
  • szczypta soli,
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka cukru (do jabłek),
  • cynamon do smaku,
  • cukier puder do posypania,
  • jogurt naturalny,
  • miód do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotowuję jabłko – obieram je i kroję w cienkie plasterki. Wrzucam je na patelnię z łyżeczką masła i odrobiną cukru.
  2. Podsmażam przez kilka minut, aż zmiękną i lekko się skarmelizują. Na koniec posypuję je cynamonem i mieszam, żeby całość przeszła aromatem.
  3. W międzyczasie w misce roztrzepuję dwa jajka z łyżką mleka i szczyptą soli.
  4. Dodaję też jedną czubatą łyżkę mąki pszennej (można użyć też orkiszowej lub bezglutenowej) i mieszam do uzyskania gładkiego ciasta.
  5. Dla odrobiny słodyczy dorzucam pół łyżeczki cukru waniliowego. Na czystej patelni rozgrzewam odrobinę masła.
  6. Wylewam masę jajeczną i smażę kilka minut na średnim ogniu, aż spód się zetnie.
  7. Na wierzchu układam wcześniej podsmażone jabłka, przykrywam pokrywką i czekam, aż całość się dopiecze od góry (zajmuje to zwykle 3-4 minuty).
  8. Gdy omlet jest gotowy, zsuwam go na talerz, oprószam cukrem pudrem i podaję od razu.
  9. Można dorzucić też kleks jogurtu lub łyżkę miodu, jeśli lubisz.

Jakie jabłka wybrać do omletu?

Do omletu najlepiej sprawdzą się jabłka o lekko kwaskowatym smaku i jędrnej strukturze, które nie rozpadną się całkowicie podczas smażenia. Dobrym wyborem będą odmiany takie jak Szara Reneta, Antonówka, Ligol czy Boskoop – mają intensywny aromat, dobrze się karmelizują i równoważą słodycz omletu.

Jeśli wolisz łagodniejszy smak, możesz sięgnąć po jabłka typu Jonagold czy Delikates, choć te są nieco bardziej wodniste. Ważne, by jabłka były świeże, jędrne i nieprzejrzałe – wtedy zachowają strukturę i dodadzą daniu charakteru.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier