Spróbowałam u sąsiadki ciasto warzywne. Tak pyszne, że wzięłam przepis
Kiedy myślimy o cieście, przed oczami pojawiają się najczęściej słodkie wypieki z owocami. W tym przypadku to jednak nie truskawki czy rabarbar uzupełniają smak deseru, a warzywa.
Warzywne ciasto to połączenie prostej masy z mąki, proszku oraz jajek z ciekawym akcentem w postaci marchewki oraz cukinii. Wbrew pozorom to połączenie naprawdę deserowe, a nie wypiek w stylu focacci czy chlebka. Kiedy tylko pierwszy raz spróbowałam tego deseru, od razu poprosiłam o przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Penne ze szparagami w kremowym sosie – obiad w 20 minut!
Chlebek warzywny
Cukinia i marchewka to dodatki, które niespecjalnie mogą kojarzyć się z deserami. Zupełnie niesłusznie — chociaż są to warzywa, to ich słodki smak świetnie sprawdzi się w cieście. Marchewka ma słodki smak, który wspaniale uzupełni aromat ciasta. Cukinia doda z kolei wilgotności, dzięki czemu deser będzie miał przyjemną konsystencję. Do tego jej neutralny smak nie przeszkadza w delektowaniu się słodyczą.
To świetny pomysł na to, by zamienić deser w całkiem zdrową przekąskę. Przemycone w cieście warzywa nabiorą nawet niejadki. Możesz eksperymentować również z innymi dodatkami, na przykład burakami, batatami, dynią czy fasolą, która dodatkowo dostarczy białko.
Składniki:
- 2 marchewki,
- 1 cukinia,
- 2 jajka,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- pół łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- pół szklanki oleju roślinnego.
Sposób przygotowania:
- Marchew obierz i zetrzyj na średnich oczkach tarki.
- Cukinię zetrzyj na dużych oczkach i odciśnij nadmiar wody.
- Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i wymieszaj.
- W drugiej misce ubij jajka z cukrem i ekstraktem wanilinowym. Pod koniec ubijania stopniowo wlewaj olej.
- Suche składniki połącz z mokrymi.
- Dorzuć starte warzywa i wymieszaj.
- Powstałą masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wyrównaj powierzchnię.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na około 1 godzinę.
Gotowe ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą z białej czekolady. W zdrowszej wersji możesz sięgnąć po zmielony erytrytol lub podać kawałek ciasta w towarzystwie kleksa jogurtu naturalnego. Świetnie smakuje też bez żadnych dodatków. Smacznego!