Spróbowałam u sąsiadki ciasto warzywne. Tak pyszne, że wzięłam przepis

Kiedy myślimy o cieście, przed oczami pojawiają się najczęściej słodkie wypieki z owocami. W tym przypadku to jednak nie truskawki czy rabarbar uzupełniają smak deseru, a warzywa.

Ciasto warzywneCiasto warzywne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Warzywne ciasto to połączenie prostej masy z mąki, proszku oraz jajek z ciekawym akcentem w postaci marchewki oraz cukinii. Wbrew pozorom to połączenie naprawdę deserowe, a nie wypiek w stylu focacci czy chlebka. Kiedy tylko pierwszy raz spróbowałam tego deseru, od razu poprosiłam o przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Penne ze szparagami w kremowym sosie – obiad w 20 minut!

Chlebek warzywny

Cukinia i marchewka to dodatki, które niespecjalnie mogą kojarzyć się z deserami. Zupełnie niesłusznie — chociaż są to warzywa, to ich słodki smak świetnie sprawdzi się w cieście. Marchewka ma słodki smak, który wspaniale uzupełni aromat ciasta. Cukinia doda z kolei wilgotności, dzięki czemu deser będzie miał przyjemną konsystencję. Do tego jej neutralny smak nie przeszkadza w delektowaniu się słodyczą.

Ciasto z cukinii i marchewki
Ciasto z cukinii i marchewki © Adobe Stock | Photographer:Edyta Guhl

To świetny pomysł na to, by zamienić deser w całkiem zdrową przekąskę. Przemycone w cieście warzywa nabiorą nawet niejadki. Możesz eksperymentować również z innymi dodatkami, na przykład burakami, batatami, dynią czy fasolą, która dodatkowo dostarczy białko.

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 1 cukinia,
  • 2 jajka,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • pół szklanki oleju roślinnego.

Sposób przygotowania:

  1. Marchew obierz i zetrzyj na średnich oczkach tarki.
  2. Cukinię zetrzyj na dużych oczkach i odciśnij nadmiar wody.
  3. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i wymieszaj.
  4. W drugiej misce ubij jajka z cukrem i ekstraktem wanilinowym. Pod koniec ubijania stopniowo wlewaj olej.
  5. Suche składniki połącz z mokrymi.
  6. Dorzuć starte warzywa i wymieszaj.
  7. Powstałą masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wyrównaj powierzchnię.
  8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na około 1 godzinę.

Gotowe ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą z białej czekolady. W zdrowszej wersji możesz sięgnąć po zmielony erytrytol lub podać kawałek ciasta w towarzystwie kleksa jogurtu naturalnego. Świetnie smakuje też bez żadnych dodatków. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Jak zagęścić flaki? To sposoby, które znają tylko najlepsze gospodynie
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Dodaję zamiast masła i śmietany. Wychodzą kremowe i nie idą w boczki
Zamiast tracić czas na szarlotkę, zapiekam całe jabłko. Zdrowe, słodkie i pyszne
Zamiast tracić czas na szarlotkę, zapiekam całe jabłko. Zdrowe, słodkie i pyszne
Makłowicz dodaje do świątecznych pierogów. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie
Makłowicz dodaje do świątecznych pierogów. Ciasto wychodzi elastyczne i mięciutkie
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Koreańczyk zjadł polską zalewajkę. Gdy zobaczysz nagranie, wybuchniesz śmiechem
Koreańczyk zjadł polską zalewajkę. Gdy zobaczysz nagranie, wybuchniesz śmiechem
Przygotuj buteleczkę. Skórka kurczaka zachrupie tak, że aż obudzi sąsiadów
Przygotuj buteleczkę. Skórka kurczaka zachrupie tak, że aż obudzi sąsiadów
Posmaruj łyżeczką tego tłuszczu. Schab nie wyschnie i będzie niesamowicie kruchy
Posmaruj łyżeczką tego tłuszczu. Schab nie wyschnie i będzie niesamowicie kruchy
Są chrupiące z zewnątrz i mają kremowy środek. Konkurencja dla zwykłych krokietów
Są chrupiące z zewnątrz i mają kremowy środek. Konkurencja dla zwykłych krokietów
Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Nie używaj tak papieru do pieczenia. Może wtedy zacząć wydzielać toksyczne substancje
Nie używaj tak papieru do pieczenia. Może wtedy zacząć wydzielać toksyczne substancje
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥