Szarlotkę królewską robię inaczej. Nawet nie włączam piekarnika

Czasem nachodzi mnie ochota na coś słodkiego, ale wizja nagrzewania piekarnika i wyrabiania ciasta skutecznie mnie zniechęca. Zwłaszcza gdy za oknem ciepło, a ja wolę spędzić czas z rodziną niż w kuchni. Właśnie dlatego zaczęłam robić szarlotkę królewską bez pieczenia – lekką, prostą i naprawdę pyszną.

Szarlotka królewskaSzarlotka z bitą śmietaną i truskawkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | PHOTOHUNTER

Gdy robi się cieplej, coraz częściej szukamy deserów, które nie wymagają pieczenia. Chcemy, żeby było słodko, lekko i szybko – bez konieczności uruchamiania piekarnika. W takich chwilach najlepiej sprawdzają się przepisy proste, ale efektowne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karmelowa szarlotka z kruszonką

Przepis na szarlotkę po królewsku

Szarlotka królewska bez pieczenia to świetna alternatywa dla klasycznych ciast – szczególnie wtedy, gdy nie masz czasu, ochoty albo warunków na włączanie piekarnika. Jest prosta w przygotowaniu, efektowna i bardzo smaczna – a dzięki warstwom jabłek, ciastek i kremowej śmietany smakuje równie dobrze jak tradycyjna wersja, jeśli nie lepiej.

Składniki (na tortownicę 26 cm):

  • 250 g biszkoptów,
  • 130 g rozpuszczonego masła,
  • 1 l prażonych jabłek ze słoika,
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej,
  • 300 g ciastek typu delicje,
  • 500 ml śmietany 36 proc.,
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 2 opakowania śmietan-fixu,
  • 200 g startej na tarce o dużych oczkach mlecznej lub gorzkiej czekolady,
  • do podania: bita śmietana i świeżetruskawki

Sposób przygotowania:

  1. Miksuję biszkopty na okruszki, mieszam je z rozpuszczonym masłem, wykładam dno tortownicy i lekko dociskam, wkładam do lodówki na 15 minut.
  2. Podgrzewam jabłka i rozpuszczam w nich galaretkę cytrynową, odstawiam do lekkiego przestudzenia.
  3. Wykładam jabłkową masę na schłodzony spód, układam na niej ciastka typu delicje czekoladą do góry.
  4. Ubijam śmietanę z cukrem pudrem i śmietan-fixem na sztywno, wykładam bitą śmietanę na delicje, posypuję całość startą czekoladą.
  5. Wstawiam do lodówki na minimum 4 godziny lub całą noc, podaję z bitą śmietaną i świeżymi truskawkami.

Jakie jabłka najlepiej sprawdzą się na szarlotkę?

Najlepsze jabłka do szarlotki to te, które mają wyrazisty smak, są lekko kwaśne i dobrze znoszą obróbkę termiczną – czyli nie rozpadają się całkowicie, ale też nie zostają twarde.

Najlepsze odmiany jabłek do szarlotki:

  • Szara Reneta – klasyka polskiej kuchni. Bardzo kwaśna, aromatyczna, świetnie się rozpada podczas pieczenia, dając kremową konsystencję. Idealna do tradycyjnej szarlotki.
  • Antonówka – stara odmiana o intensywnym zapachu i kwaskowym smaku. Dobrze się rozgotowuje, nadaje się zarówno na szarlotki, jak i do prażenia w słoiki.
  • Boskoop – duże, twarde jabłka o lekko winnym smaku. Zachowują kształt, ale nie są zbyt twarde. Świetne do ciast warstwowych.
  • Ligol – słodsze niż poprzednie, ale wciąż z lekką kwasowością. Dobre, gdy nie chcesz dodawać dużo cukru.
  • Idared – delikatne, niezbyt kwaśne, dobrze się duszą. Dobrze komponują się z cynamonem i rodzynkami.
Wybrane dla Ciebie
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój