Szarlotkę królewską robię inaczej. Nawet nie włączam piekarnika

Czasem nachodzi mnie ochota na coś słodkiego, ale wizja nagrzewania piekarnika i wyrabiania ciasta skutecznie mnie zniechęca. Zwłaszcza gdy za oknem ciepło, a ja wolę spędzić czas z rodziną niż w kuchni. Właśnie dlatego zaczęłam robić szarlotkę królewską bez pieczenia – lekką, prostą i naprawdę pyszną.

Szarlotka królewskaSzarlotka z bitą śmietaną i truskawkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | PHOTOHUNTER

Gdy robi się cieplej, coraz częściej szukamy deserów, które nie wymagają pieczenia. Chcemy, żeby było słodko, lekko i szybko – bez konieczności uruchamiania piekarnika. W takich chwilach najlepiej sprawdzają się przepisy proste, ale efektowne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karmelowa szarlotka z kruszonką

Przepis na szarlotkę po królewsku

Szarlotka królewska bez pieczenia to świetna alternatywa dla klasycznych ciast – szczególnie wtedy, gdy nie masz czasu, ochoty albo warunków na włączanie piekarnika. Jest prosta w przygotowaniu, efektowna i bardzo smaczna – a dzięki warstwom jabłek, ciastek i kremowej śmietany smakuje równie dobrze jak tradycyjna wersja, jeśli nie lepiej.

Składniki (na tortownicę 26 cm):

  • 250 g biszkoptów,
  • 130 g rozpuszczonego masła,
  • 1 l prażonych jabłek ze słoika,
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej,
  • 300 g ciastek typu delicje,
  • 500 ml śmietany 36 proc.,
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 2 opakowania śmietan-fixu,
  • 200 g startej na tarce o dużych oczkach mlecznej lub gorzkiej czekolady,
  • do podania: bita śmietana i świeżetruskawki

Sposób przygotowania:

  1. Miksuję biszkopty na okruszki, mieszam je z rozpuszczonym masłem, wykładam dno tortownicy i lekko dociskam, wkładam do lodówki na 15 minut.
  2. Podgrzewam jabłka i rozpuszczam w nich galaretkę cytrynową, odstawiam do lekkiego przestudzenia.
  3. Wykładam jabłkową masę na schłodzony spód, układam na niej ciastka typu delicje czekoladą do góry.
  4. Ubijam śmietanę z cukrem pudrem i śmietan-fixem na sztywno, wykładam bitą śmietanę na delicje, posypuję całość startą czekoladą.
  5. Wstawiam do lodówki na minimum 4 godziny lub całą noc, podaję z bitą śmietaną i świeżymi truskawkami.

Jakie jabłka najlepiej sprawdzą się na szarlotkę?

Najlepsze jabłka do szarlotki to te, które mają wyrazisty smak, są lekko kwaśne i dobrze znoszą obróbkę termiczną – czyli nie rozpadają się całkowicie, ale też nie zostają twarde.

Najlepsze odmiany jabłek do szarlotki:

  • Szara Reneta – klasyka polskiej kuchni. Bardzo kwaśna, aromatyczna, świetnie się rozpada podczas pieczenia, dając kremową konsystencję. Idealna do tradycyjnej szarlotki.
  • Antonówka – stara odmiana o intensywnym zapachu i kwaskowym smaku. Dobrze się rozgotowuje, nadaje się zarówno na szarlotki, jak i do prażenia w słoiki.
  • Boskoop – duże, twarde jabłka o lekko winnym smaku. Zachowują kształt, ale nie są zbyt twarde. Świetne do ciast warstwowych.
  • Ligol – słodsze niż poprzednie, ale wciąż z lekką kwasowością. Dobre, gdy nie chcesz dodawać dużo cukru.
  • Idared – delikatne, niezbyt kwaśne, dobrze się duszą. Dobrze komponują się z cynamonem i rodzynkami.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟