Jabłka pod taką kruszonką są smaczniejsze niż tradycyjna szarlotka. Nawet babcia chwali
Ekspresowe desery to jedna z moich ulubionych rzeczy. Jako fanka słodkości uwielbiam testować nowe przepisy. Ostatnio zrobiłam jabłka pod kruszonką. Smakowały obłędnie, a moja babcia stwierdziła, że lepszych nie jadła.
Każdy na pewno zna klasyczną szarlotkę - w końcu to królowa polskich ciast. Nie ma bez niej żadnych imprez rodzinnych. Trudno się dziwić, bo jest przepyszna. Minusem jest jednak to, że trzeba się natrudzić, by ją przygotować. Ale jak to mówią, da się zrobić tak, by wilk był syty, a owca cała. W jaki sposób? Wystarczy upiec jabłka pod kruszonką. Ten ekspresowy deser wcale nie odbiega smakiem od klasycznego ciasta, ale za to rozpływa się w ustach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szarlotka dubajska skradnie serca. Czekolada może się schować
Jakie jabłka do zapiekania pod kruszonką?
Największym sekretem tego deseru jest wyjątkowa i chrupiąca kruszonka. Robi się ją nieco inaczej niż tę klasyczną, bo nie używa się zwykłej mąki. Bazą tutaj są pełne błonnika i wartości odżywczych płatki owsiane. To one sprawiają, że ta część deseru przyjemnie chrupie pod zębami. Jednak w połączeniu z miękkimi i słodko-kwaśnymi jabłkami oraz orzeszkami stanowi istną ambrozję.
Do przygotowania tego przysmaku możesz użyć najróżniejszych jabłek. Ja zazwyczaj wybieram słodkie odmiany, ale te kwaśne również się nadają. A może masz ochotę na inne owoce? To żaden problem! Świetnie sprawdzą się maliny, gruszki, śliwki lub truskawki, a jeśli chcesz bardziej orientalny deser, wybierz mango.
Jabłka pod kruszonką, które przygotujesz w kilka chwil
Deser nie jest wymagający i poradzi sobie z nim nawet początkujący adept sztuki kulinarnej. Nie musisz nawet umieć dobrze trzymać miksera, by upiec taki rodzaj szarlotki. Najważniejsze jest wyrobienie masy na kruszonkę, a jak to się uda, reszta pójdzie z górki. Pamiętaj o tym, by przygotować ją trochę wcześniej niż resztę, bo będzie potrzebowała chwili, by się schłodzić (ja zazwyczaj wkładam ją do lodówki na godzinę).
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych,
- pół kostki masła,
- pół szklanki brązowego cukru,
- łyżeczka cynamonu,
- 2 jabłka,
- łyżka miodu,
- 100 g orzechów (np. nerkowce, pekan, pistacje),
- łyżka soku z cytryny.
Sposób przygotowania krok po kroku:
- Zmiksuj szklankę płatków owsianych na proszek. Możesz to zrobić za pomocą najzwyklejszego blendera ręcznego. Powstałą "mąkę" wymieszaj z pozostałymi płatkami. Dodaj cukier, cynamon i zimne masło (proponuję je pokroić, wtedy łatwiej będzie się wyrabiać). Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą, a masę odstaw na chwilę do lodówki.
- Jabłka pokrój w kostkę lub plasterki. Możesz je wcześniej obrać i nie zapomnij o usunięciu gniazd nasiennych.
- Do owoców dolej sok z cytryny i miód. Całość wymieszaj i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Jabłka posyp schłodzoną kruszonką. Deser przyozdób orzeszkami.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C i przez 30 minut piecz w nim jabłka pod kruszonką.
Deser podawaj w towarzystwie lodów i bitej śmietany. Smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.