Jabłka pod taką kruszonką są smaczniejsze niż tradycyjna szarlotka. Nawet babcia chwali

Ekspresowe desery to jedna z moich ulubionych rzeczy. Jako fanka słodkości uwielbiam testować nowe przepisy. Ostatnio zrobiłam jabłka pod kruszonką. Smakowały obłędnie, a moja babcia stwierdziła, że lepszych nie jadła.

Jabłko pod kruszonką to świetna alternatywa dla szarlotkiJabłko pod kruszonką to świetna alternatywa dla szarlotki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Leckerstudio
Paulina Hermann

Każdy na pewno zna klasyczną szarlotkę - w końcu to królowa polskich ciast. Nie ma bez niej żadnych imprez rodzinnych. Trudno się dziwić, bo jest przepyszna. Minusem jest jednak to, że trzeba się natrudzić, by ją przygotować. Ale jak to mówią, da się zrobić tak, by wilk był syty, a owca cała. W jaki sposób? Wystarczy upiec jabłka pod kruszonką. Ten ekspresowy deser wcale nie odbiega smakiem od klasycznego ciasta, ale za to rozpływa się w ustach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szarlotka dubajska skradnie serca. Czekolada może się schować

Jakie jabłka do zapiekania pod kruszonką?

Największym sekretem tego deseru jest wyjątkowa i chrupiąca kruszonka. Robi się ją nieco inaczej niż tę klasyczną, bo nie używa się zwykłej mąki. Bazą tutaj są pełne błonnika i wartości odżywczych płatki owsiane. To one sprawiają, że ta część deseru przyjemnie chrupie pod zębami. Jednak w połączeniu z miękkimi i słodko-kwaśnymi jabłkami oraz orzeszkami stanowi istną ambrozję.

Do przygotowania tego przysmaku możesz użyć najróżniejszych jabłek. Ja zazwyczaj wybieram słodkie odmiany, ale te kwaśne również się nadają. A może masz ochotę na inne owoce? To żaden problem! Świetnie sprawdzą się maliny, gruszki, śliwki lub truskawki, a jeśli chcesz bardziej orientalny deser, wybierz mango.

Jabłka pod kruszonką, które przygotujesz w kilka chwil

Deser nie jest wymagający i poradzi sobie z nim nawet początkujący adept sztuki kulinarnej. Nie musisz nawet umieć dobrze trzymać miksera, by upiec taki rodzaj szarlotki. Najważniejsze jest wyrobienie masy na kruszonkę, a jak to się uda, reszta pójdzie z górki. Pamiętaj o tym, by przygotować ją trochę wcześniej niż resztę, bo będzie potrzebowała chwili, by się schłodzić (ja zazwyczaj wkładam ją do lodówki na godzinę).

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych,
  • pół kostki masła,
  • pół szklanki brązowego cukru,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 2 jabłka,
  • łyżka miodu,
  • 100 g orzechów (np. nerkowce, pekan, pistacje),
  • łyżka soku z cytryny.

Sposób przygotowania krok po kroku:

  1. Zmiksuj szklankę płatków owsianych na proszek. Możesz to zrobić za pomocą najzwyklejszego blendera ręcznego. Powstałą "mąkę" wymieszaj z pozostałymi płatkami. Dodaj cukier, cynamon i zimne masło (proponuję je pokroić, wtedy łatwiej będzie się wyrabiać). Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą, a masę odstaw na chwilę do lodówki.
  2. Jabłka pokrój w kostkę lub plasterki. Możesz je wcześniej obrać i nie zapomnij o usunięciu gniazd nasiennych.
  3. Do owoców dolej sok z cytryny i miód. Całość wymieszaj i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Jabłka posyp schłodzoną kruszonką. Deser przyozdób orzeszkami.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180°C i przez 30 minut piecz w nim jabłka pod kruszonką.

Deser podawaj w towarzystwie lodów i bitej śmietany. Smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇