Najprostsze ciasto z jabłkami. Nawet dziecko potrafiłoby je zrobić z tego przepisu
Wypieki z jabłkami sprawdzają się zawsze. Od razu kojarzą się z ciepłem rodzinnego domu, bo pieczone są od lat i nigdy się nie nudzą. Każda z nas ma swoją wersję takiego ciasta. Ten smak nie jest także obcy znanemu dietetykowi, jego wersja jest prosta i niskokaloryczna.
Proste wypieki z jabłkami sprawdzają się zawsze, gdy mamy mało czasu na pieczenie. Często po prostu kawałki owoców dodajemy do ciasta ucieranego czy biszkoptu. Wystarczy kilka podstawowych produktów, takich jak mąka, cukier, jajka i oczywiście jabłka, aby stworzyć pyszny deser, który zadowoli każde podniebienie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wyjątkowa szarlotka bez ciasta. Zrobisz ją w 10 minut
Na jakie składniki stawia dietetyk?
Michał Wrzosek, znany dietetyk ceni proste przepisy. Jednak dla niego ważne jest także to, by deser nie był zbyt kaloryczny. W tradycyjnych przepisach o to trudno, bo zawsze dodajemy do nich cukier, tłuszcz czy mąkę. Podejście do wypieku z jabłkami dietetyka jest zupełnie inne.
Nie znajdziesz w nim składników, o których wspominam, ale ich lista jest również krótka. Wystarczy je wymieszać z plasterkami jabłka. Z tym przepisem, który Michał Wrzosek zamieścił na TikToku, poradzi sobie nawet nastolatek. Jeden kawałek takiego ciasta to tylko 50 kalorii, jak podkreśla dietetyk. Kto się skusi?
Jabłka najlepsze do wypieków
Wybór odpowiednich jabłek do ciasta jest kluczowy dla uzyskania idealnego smaku i konsystencji wypieku. Do ciasta dietetycznego, jak i innych szarlotek dobrze sprawdzają się kwaśne odmiany, takie jak antonówka czy szara reneta. Zachowują one swoją strukturę podczas pieczenia i dodają wyrazistego smaku. Ich kwaskowatość doskonale balansuje słodycz ciasta.
Szybkie i dietetyczne ciasto z jabłkami wg Michała Wrzoska
Składniki:
- 2 średnie jabłka,
- 1 opakowanie serka waniliowego,
- 2 jajka,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka erytrytolu,
- cynamon do smaku.
Sposób przygotowania:
- Obierz i pokrój jabłka w cienkie plasterki.
- Jabłka przełóż do większego naczynia, dodaj jajka, serek waniliowy, miód i erytrytol. Wszystkie składniki wymieszaj.
- Masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ciasto przez 45 minut w 180 stopniach Celsjusza.