Najprostsze ciasto z jabłkami. Nawet dziecko potrafiłoby je zrobić z tego przepisu

Wypieki z jabłkami sprawdzają się zawsze. Od razu kojarzą się z ciepłem rodzinnego domu, bo pieczone są od lat i nigdy się nie nudzą. Każda z nas ma swoją wersję takiego ciasta. Ten smak nie jest także obcy znanemu dietetykowi, jego wersja jest prosta i niskokaloryczna.

Szybkie i proste ciasto z jabłkami z przepisu Michała WrzoskaSzybkie i proste ciasto z jabłkami z przepisu Michała Wrzoska
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Andrey Smirnov
Dorota Gepert

Proste wypieki z jabłkami sprawdzają się zawsze, gdy mamy mało czasu na pieczenie. Często po prostu kawałki owoców dodajemy do ciasta ucieranego czy biszkoptu. Wystarczy kilka podstawowych produktów, takich jak mąka, cukier, jajka i oczywiście jabłka, aby stworzyć pyszny deser, który zadowoli każde podniebienie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyjątkowa szarlotka bez ciasta. Zrobisz ją w 10 minut

Na jakie składniki stawia dietetyk?

Michał Wrzosek, znany dietetyk ceni proste przepisy. Jednak dla niego ważne jest także to, by deser nie był zbyt kaloryczny. W tradycyjnych przepisach o to trudno, bo zawsze dodajemy do nich cukier, tłuszcz czy mąkę. Podejście do wypieku z jabłkami dietetyka jest zupełnie inne.

Nie znajdziesz w nim składników, o których wspominam, ale ich lista jest również krótka. Wystarczy je wymieszać z plasterkami jabłka. Z tym przepisem, który Michał Wrzosek zamieścił na TikToku, poradzi sobie nawet nastolatek. Jeden kawałek takiego ciasta to tylko 50 kalorii, jak podkreśla dietetyk. Kto się skusi?

Jabłka najlepsze do wypieków

Wybór odpowiednich jabłek do ciasta jest kluczowy dla uzyskania idealnego smaku i konsystencji wypieku. Do ciasta dietetycznego, jak i innych szarlotek dobrze sprawdzają się kwaśne odmiany, takie jak antonówka czy szara reneta. Zachowują one swoją strukturę podczas pieczenia i dodają wyrazistego smaku. Ich kwaskowatość doskonale balansuje słodycz ciasta.

Szybkie i dietetyczne ciasto z jabłkami wg Michała Wrzoska

Składniki:

  • 2 średnie jabłka,
  • 1 opakowanie serka waniliowego,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka erytrytolu,
  • cynamon do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i pokrój jabłka w cienkie plasterki.
  2. Jabłka przełóż do większego naczynia, dodaj jajka, serek waniliowy, miód i erytrytol. Wszystkie składniki wymieszaj.
  3. Masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ciasto przez 45 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Wybrane dla Ciebie

Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu
Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu