Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę

Jak zrobić cynamonki bez mąki pszennej? Nie jest to taka prosta sprawa, ponieważ ciasto drożdżowe nie lubi bezglutenowych zamienników. Jednak potrzeba jest matką wynalazków i można podejść do przygotowania tych słodkości w zupełnie inny sposób. Z pomocą przychodzi przepis na roladę bezglutenową.

Keto cynamonki gaszą na apetyt na słodkie, bez podnoszenia cukruKeto cynamonki gaszą na apetyt na słodkie, bez podnoszenia cukru
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Cynamonki, kardamonki czy drożdżówki ze śliwką – wszystko to brzmi bardzo kusząco i apetycznie, ale dla osób, które ograniczają cukier lub nie mogą spożywać mąki pszennej, to istny koszmar. Bo niejedna taka osoba również miałaby ochotę na aromatyczną jesienną bułeczkę. Na szczęście możesz zrobić keto cynamonki z mąką migdałową i serkiem mascarpone. Przepis na nie jest banalnie prosty – wystarczy upiec roladę i zawinąć z kremem cynamonowym.

Odwrócone cynamonki piekę na okrągło. W całym domu unosi się piękny zapach

Jak zawinąć roladę na keto cynamonki?

Zrobienie ciasta to pikuś, krem również nie powinien stanowić wyzwania, ale jest jeden trudniejszy moment, a mianowicie zawijanie rolady. Ciasto bezglutenowe jest bardzo delikatne i łatwo może się rozpaść. Dlatego należy podejść do tego równie delikatnie. Możesz wykorzystać papier do pieczenia lub ostrożnie przełożyć upieczony placek na arkusz folii spożywczej. Nałóż krem na całą powierzchnię, pamiętając o tym, aby zostawić odstęp od krawędzi.

Następnie, zaczynając od dowolnego dłuższego boku, zawijaj roladę z pomocą papieru lub folii. W miarę jak zaczyna się formować rulon, stopniowo odrywaj papier lub folię. Gdy zawiniesz całą roladę, owiń ją ciasno (ale nie ściskaj, żeby krem nie wypłynął ze środka) i zawiń końcówki jak cukierki. Włóż do lodówki i poczekaj, aż krem połączy się z ciastem.  

Przepis na keto cynamonki bez mąki pszennej

Ciasto na roladę możesz upiec w dużej blasze (tej głębszej), która często stanowi wyposażenie piekarnika. Sprawdzi się także prostokątna forma o wymiarach ok. 20 × 40 cm.

Składniki na ciasto:

  • 5 jajek,
  • 100 g serka mascarpone,
  • 1 łyżka masła,
  • 4 łyżki mąki migdałowej lub kasztanowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • szczypta soli.

Krem:

  • 100 g masła,
  • 150 g serka mascarpone,
  • 2 łyżki erytrolu,
  • 2 łyżki cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubij na sztywno z erytrolem i szczyptą soli.
  2. W osobnej misce wymieszaj na niskich obrotach żółtka z serkiem mascarpone i roztopionym masłem.
  3. Stopniowo dodawaj mąkę migdałową wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem waniliowym.
  4. Wyłącz mikser i ostrożnie wmieszaj pianę z białek.
  5. Ciasto przelej na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut (do suchego patyczka).
  6. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i przełóż na kratkę do ostygnięcia.
  7. W tym czasie przygotuj krem cynamonowy. Utrzyj zimne masło na puszystą masę, łyżka po łyżce dodawaj serek mascarpone, 2 łyżki erytrolu i 2 łyżki cynamonu.
  8. Krem rozsmaruj na cieście, pozostawiając ok. 2 cm przestrzeni od każdej krawędzi. Zawiń w roladę i odłóż do lodówki, aby krem połączył się z ciastem.
  9. Po 1–2 godzinach możesz pokroić roladę w krążki – na cynamonki.

Wybrane dla Ciebie

Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik