Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Jak zrobić cynamonki bez mąki pszennej? Nie jest to taka prosta sprawa, ponieważ ciasto drożdżowe nie lubi bezglutenowych zamienników. Jednak potrzeba jest matką wynalazków i można podejść do przygotowania tych słodkości w zupełnie inny sposób. Z pomocą przychodzi przepis na roladę bezglutenową.
Cynamonki, kardamonki czy drożdżówki ze śliwką – wszystko to brzmi bardzo kusząco i apetycznie, ale dla osób, które ograniczają cukier lub nie mogą spożywać mąki pszennej, to istny koszmar. Bo niejedna taka osoba również miałaby ochotę na aromatyczną jesienną bułeczkę. Na szczęście możesz zrobić keto cynamonki z mąką migdałową i serkiem mascarpone. Przepis na nie jest banalnie prosty – wystarczy upiec roladę i zawinąć z kremem cynamonowym.
Odwrócone cynamonki piekę na okrągło. W całym domu unosi się piękny zapach
Jak zawinąć roladę na keto cynamonki?
Zrobienie ciasta to pikuś, krem również nie powinien stanowić wyzwania, ale jest jeden trudniejszy moment, a mianowicie zawijanie rolady. Ciasto bezglutenowe jest bardzo delikatne i łatwo może się rozpaść. Dlatego należy podejść do tego równie delikatnie. Możesz wykorzystać papier do pieczenia lub ostrożnie przełożyć upieczony placek na arkusz folii spożywczej. Nałóż krem na całą powierzchnię, pamiętając o tym, aby zostawić odstęp od krawędzi.
Następnie, zaczynając od dowolnego dłuższego boku, zawijaj roladę z pomocą papieru lub folii. W miarę jak zaczyna się formować rulon, stopniowo odrywaj papier lub folię. Gdy zawiniesz całą roladę, owiń ją ciasno (ale nie ściskaj, żeby krem nie wypłynął ze środka) i zawiń końcówki jak cukierki. Włóż do lodówki i poczekaj, aż krem połączy się z ciastem.
Przepis na keto cynamonki bez mąki pszennej
Ciasto na roladę możesz upiec w dużej blasze (tej głębszej), która często stanowi wyposażenie piekarnika. Sprawdzi się także prostokątna forma o wymiarach ok. 20 × 40 cm.
Składniki na ciasto:
- 5 jajek,
- 100 g serka mascarpone,
- 1 łyżka masła,
- 4 łyżki mąki migdałowej lub kasztanowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego,
- szczypta soli.
Krem:
- 100 g masła,
- 150 g serka mascarpone,
- 2 łyżki erytrolu,
- 2 łyżki cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Białka ubij na sztywno z erytrolem i szczyptą soli.
- W osobnej misce wymieszaj na niskich obrotach żółtka z serkiem mascarpone i roztopionym masłem.
- Stopniowo dodawaj mąkę migdałową wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem waniliowym.
- Wyłącz mikser i ostrożnie wmieszaj pianę z białek.
- Ciasto przelej na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i przełóż na kratkę do ostygnięcia.
- W tym czasie przygotuj krem cynamonowy. Utrzyj zimne masło na puszystą masę, łyżka po łyżce dodawaj serek mascarpone, 2 łyżki erytrolu i 2 łyżki cynamonu.
- Krem rozsmaruj na cieście, pozostawiając ok. 2 cm przestrzeni od każdej krawędzi. Zawiń w roladę i odłóż do lodówki, aby krem połączył się z ciastem.
- Po 1–2 godzinach możesz pokroić roladę w krążki – na cynamonki.