Smaruję kremem i zawijam. Po roladzie nie zostają nawet okruszki
Kiedy ta rolada pojawia się na stole, wszyscy od razu zabierają się za jedzenie. Prosty biszkopt czekoladowy ze śmietankowym kremem i malinami to pyszny przepis na zachwycający deser.
Rolady wyglądają efektownie, ale ich przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Świetnie sprawdzi się na mniejsze większe okazje lub zwykłe podwieczorki w gronie najbliższych. Rolada czekoladowa z bitą śmietaną i malinami to nie tylko smaczny, ale również bardzo efektowny deser, który pięknie prezentuje się na stole.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rolada czekoladowa ze śmietanowym kremem - banalne ciasto na weekend
Rolada czekoladowa z malinami
Połączenie delikatnego biszkoptu czekoladowego, puszystego kremu i słodkich malin sprawia, że ten deser jest niezwykle popularny zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Przygotowanie warto zaplanować odpowiednio wcześniej, bo rolada musi spędzić w lodówce minimum 3 godziny. Po tym czasie jest już gotowa do jedzenia.
Maliny możesz zastąpić także jeżynami, borówkami lub truskawkami, a nawet połączyć ze sobą te owoce. Prosty krem z bitej śmietany daje duże pole do popisu.
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
- 3 jajka,
- 7 g cukru wanilinowego,
- 150 g cukru,
- 50 ml oleju rzepakowego,
- 50 ml mleka,
- 90 g mąki pszennej,
- 2,5 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki soli.
Masa śmietankowa:
- 250 ml śmietanki 36 proc.,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 1 śmietan fix.
Dodatkowe składniki:
- 1 słoiczek dżemu malinowego,
- 100 g malin,
- cukier puder,
- listki mięty,
- 50 g malin.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj całość na jasną, gładką masę. Następnie dodaj mleko, olej, cukier wanilinowy, mąkę, proszek, sól oraz kakao i połącz, aż powstanie jednolita masa.
Krok 2. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę, formując kształt prostokąta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut. Po upieczeniu zawiń ciasto w rulon. Dzięki temu nie będziesz mieć później problemu przy zawijaniu rolady.
Krok 3. Schłodzoną śmietanę ubij wraz z cukrem pudrem oraz śmietan-fixem na puszystą masę. Rozwiń wystudzony biszkopt i posmaruj go dżemem malinowym. Dodaj bitą śmietanę, maliny i zawiń roladę.
Krok 4. Zawiniętą roladę owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 3 godziny.
Krok 5. Po tym czasie odwiń roladę. Udekoruj ją cukrem pudrem, świeżymi malinami oraz listkami mięty. Smacznego!