PrzepisCiastaSmaruję kremem i zawijam. Po roladzie nie zostają nawet okruszki

Smaruję kremem i zawijam. Po roladzie nie zostają nawet okruszki

Kiedy ta rolada pojawia się na stole, wszyscy od razu zabierają się za jedzenie. Prosty biszkopt czekoladowy ze śmietankowym kremem i malinami to pyszny przepis na zachwycający deser.

Rolada czekoladowa z  malinami
Rolada czekoladowa z malinami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Daria Rudny-Dul

Rolady wyglądają efektownie, ale ich przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Świetnie sprawdzi się na mniejsze większe okazje lub zwykłe podwieczorki w gronie najbliższych. Rolada czekoladowa z bitą śmietaną i malinami to nie tylko smaczny, ale również bardzo efektowny deser, który pięknie prezentuje się na stole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada czekoladowa ze śmietanowym kremem - banalne ciasto na weekend

Rolada czekoladowa z malinami

Połączenie delikatnego biszkoptu czekoladowego, puszystego kremu i słodkich malin sprawia, że ten deser jest niezwykle popularny zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Przygotowanie warto zaplanować odpowiednio wcześniej, bo rolada musi spędzić w lodówce minimum 3 godziny. Po tym czasie jest już gotowa do jedzenia.

Maliny możesz zastąpić także jeżynami, borówkami lub truskawkami, a nawet połączyć ze sobą te owoce. Prosty krem z bitej śmietany daje duże pole do popisu.

Składniki:

Ciasto czekoladowe: 

  • 3 jajka,
  • 7 g cukru wanilinowego, 
  • 150 g cukru, 
  • 50 ml oleju rzepakowego, 
  • 50 ml mleka, 
  • 90 g mąki pszennej, 
  • 2,5 łyżki kakao, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki soli.

Masa śmietankowa: 

  • 250 ml śmietanki 36 proc., 
  • 4 łyżki cukru pudru, 
  • 1 śmietan fix.

Dodatkowe składniki: 

  • 1 słoiczek dżemu malinowego, 
  • 100 g malin, 
  • cukier puder, 
  • listki mięty,
  • 50 g malin.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj całość na jasną, gładką masę. Następnie dodaj mleko, olej, cukier wanilinowy, mąkę, proszek, sól oraz kakao i połącz, aż powstanie jednolita masa.

Masa na biszkopt kakaowy
Masa na biszkopt kakaowy© Pyszności

Krok 2. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę, formując kształt prostokąta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut. Po upieczeniu zawiń ciasto w rulon. Dzięki temu nie będziesz mieć później problemu przy zawijaniu rolady.

Pieczenie rolady
Pieczenie rolady© Pyszności

Krok 3. Schłodzoną śmietanę ubij wraz z cukrem pudrem oraz śmietan-fixem na puszystą masę. Rozwiń wystudzony biszkopt i posmaruj go dżemem malinowym. Dodaj bitą śmietanę, maliny i zawiń roladę.

Zawijanie rolady
Zawijanie rolady© Pyszności

Krok 4. Zawiniętą roladę owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 3 godziny.

Rolada powinna się schłodzić
Rolada powinna się schłodzić© Pyszności

Krok 5. Po tym czasie odwiń roladę. Udekoruj ją cukrem pudrem, świeżymi malinami oraz listkami mięty. Smacznego!

Rolada czekoladowa z malinami
Rolada czekoladowa z malinami© Pyszności

Wybrane dla Ciebie