WAŻNE
TERAZ

Prokuratura reaguje na oburzające słowa Brauna

Smaruję kremem i zawijam. Po roladzie nie zostają nawet okruszki

Kiedy ta rolada pojawia się na stole, wszyscy od razu zabierają się za jedzenie. Prosty biszkopt czekoladowy ze śmietankowym kremem i malinami to pyszny przepis na zachwycający deser.

Rolada czekoladowa z  malinamiRolada czekoladowa z malinami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Rolady wyglądają efektownie, ale ich przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Świetnie sprawdzi się na mniejsze większe okazje lub zwykłe podwieczorki w gronie najbliższych. Rolada czekoladowa z bitą śmietaną i malinami to nie tylko smaczny, ale również bardzo efektowny deser, który pięknie prezentuje się na stole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada czekoladowa ze śmietanowym kremem - banalne ciasto na weekend

Rolada czekoladowa z malinami

Połączenie delikatnego biszkoptu czekoladowego, puszystego kremu i słodkich malin sprawia, że ten deser jest niezwykle popularny zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Przygotowanie warto zaplanować odpowiednio wcześniej, bo rolada musi spędzić w lodówce minimum 3 godziny. Po tym czasie jest już gotowa do jedzenia.

Maliny możesz zastąpić także jeżynami, borówkami lub truskawkami, a nawet połączyć ze sobą te owoce. Prosty krem z bitej śmietany daje duże pole do popisu.

Składniki:

Ciasto czekoladowe: 

  • 3 jajka,
  • 7 g cukru wanilinowego, 
  • 150 g cukru, 
  • 50 ml oleju rzepakowego, 
  • 50 ml mleka, 
  • 90 g mąki pszennej, 
  • 2,5 łyżki kakao, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki soli.

Masa śmietankowa: 

  • 250 ml śmietanki 36 proc., 
  • 4 łyżki cukru pudru, 
  • 1 śmietan fix.

Dodatkowe składniki: 

  • 1 słoiczek dżemu malinowego, 
  • 100 g malin, 
  • cukier puder, 
  • listki mięty,
  • 50 g malin.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i zmiksuj całość na jasną, gładką masę. Następnie dodaj mleko, olej, cukier wanilinowy, mąkę, proszek, sól oraz kakao i połącz, aż powstanie jednolita masa.

Masa na biszkopt kakaowy
Masa na biszkopt kakaowy © Pyszności

Krok 2. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę, formując kształt prostokąta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut. Po upieczeniu zawiń ciasto w rulon. Dzięki temu nie będziesz mieć później problemu przy zawijaniu rolady.

Pieczenie rolady
Pieczenie rolady © Pyszności

Krok 3. Schłodzoną śmietanę ubij wraz z cukrem pudrem oraz śmietan-fixem na puszystą masę. Rozwiń wystudzony biszkopt i posmaruj go dżemem malinowym. Dodaj bitą śmietanę, maliny i zawiń roladę.

Zawijanie rolady
Zawijanie rolady © Pyszności

Krok 4. Zawiniętą roladę owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 3 godziny.

Rolada powinna się schłodzić
Rolada powinna się schłodzić © Pyszności

Krok 5. Po tym czasie odwiń roladę. Udekoruj ją cukrem pudrem, świeżymi malinami oraz listkami mięty. Smacznego!

Rolada czekoladowa z malinami
Rolada czekoladowa z malinami © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny