Pyszny Malinowy Książę bez pieczenia. Z wrażenia chce się paść na kolana
Kiedy na stole pojawia się Malinowy Książę, wszyscy od razu chwytają za łyżeczki i widelczyki. Pyszne, kremowe ciasto z owocami idealnie sprawdzi się o każdej porze roku. Po takim podwieczorku wszyscy okrzykną cię królem deserów.
Maliny to jedne z najlepszych owoców do ciast bez pieczenia. Wprowadzają nutę świeżości i lekkości, przełamując przy tym słodycz masy śmietankowej. Jeśli do tego dorzucimy jeszcze chrupiący spód z herbatników, otrzymamy pyszny deser godny tytułu księcia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszny Malinowy Książę bez pieczenia. Z wrażenia chce się paść na kolana
Malinowy Książę — przepis na ciasto bez pieczenia
Ciasto bez pieczenia ma jedną dużą zaletę — nie musisz obawiać się o to, czy wszystko wyrośnie tak, jak trzeba. Wystarczy przygotować odpowiednie masy, wylać na blaszkę i uzbroić się w cierpliwość.
Do ciasta wykorzystuje się mrożone maliny, dzięki czemu po przepis sięgać można przez cały rok. Malinowy Książę powala na kolana nawet tych, którzy na co dzień preferują tradycyjnie pieczone ciasta.
Składniki:
Spód:
- 150 g herbatników maślanych,
- 100 g roztopionego masła.
Galaretka:
- 1 galaretka malinowa,
- 250 ml gorącej wody,
- 100 g mrożonych malin.
Krem śmietankowy:
- 330 ml śmietanki 36 proc.,
- 250 g mascarpone,
- 4 łyżki cukru pudru.
Dodatkowe składniki:
- 60 g świeżych malin,
- listek mięty.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Zacznij od przygotowania spodu. Herbatniki zmiel lub bardzo drobno pokrusz. Dodaj do nich roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Formę o wymiarach ok. 28 x 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie dodaj ciastka z masłem i uformuj zwarty spód, dociskają je łyżką.
Krok 2. Galaretkę przesyp do miski, zalej gorącą wodą i dokładnie wymieszaj, by proszek się rozpuścił. Dorzuć mrożone maliny i odstaw do wystudzenia i zgęstnienia.
Krok 3. Schłodzoną śmietankę ubij wraz z cukrem pudrem, dodając pod koniec także mascarpone.
Krok 4. Tężejącą galaretkę przełóż na spód z herbatników. Dodaj krem śmietankowy i udekoruj całość świeżymi malinami. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie Malinowy Książę jest już gotowy do zjedzenia. Smacznego!