Pyszny Malinowy Książę bez pieczenia. Z wrażenia chce się paść na kolana

Kiedy na stole pojawia się Malinowy Książę, wszyscy od razu chwytają za łyżeczki i widelczyki. Pyszne, kremowe ciasto z owocami idealnie sprawdzi się o każdej porze roku. Po takim podwieczorku wszyscy okrzykną cię królem deserów.

Malinowy Książę bez pieczeniaMalinowy Książę bez pieczenia
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Maliny to jedne z najlepszych owoców do ciast bez pieczenia. Wprowadzają nutę świeżości i lekkości, przełamując przy tym słodycz masy śmietankowej. Jeśli do tego dorzucimy jeszcze chrupiący spód z herbatników, otrzymamy pyszny deser godny tytułu księcia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny Malinowy Książę bez pieczenia. Z wrażenia chce się paść na kolana

Malinowy Książę — przepis na ciasto bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia ma jedną dużą zaletę — nie musisz obawiać się o to, czy wszystko wyrośnie tak, jak trzeba. Wystarczy przygotować odpowiednie masy, wylać na blaszkę i uzbroić się w cierpliwość.

Do ciasta wykorzystuje się mrożone maliny, dzięki czemu po przepis sięgać można przez cały rok. Malinowy Książę powala na kolana nawet tych, którzy na co dzień preferują tradycyjnie pieczone ciasta.

Składniki:

Spód: 

  • 150 g herbatników maślanych,
  • 100 g roztopionego masła.

Galaretka: 

  • 1 galaretka malinowa, 
  • 250 ml gorącej wody, 
  • 100 g mrożonych malin. 

Krem śmietankowy: 

  • 330 ml śmietanki 36 proc., 
  • 250 g mascarpone, 
  • 4 łyżki cukru pudru.

Dodatkowe składniki: 

  • 60 g świeżych malin, 
  • listek mięty.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zacznij od przygotowania spodu. Herbatniki zmiel lub bardzo drobno pokrusz. Dodaj do nich roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Formę o wymiarach ok. 28 x 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie dodaj ciastka z masłem i uformuj zwarty spód, dociskają je łyżką.

Spód z herbatników
Spód z herbatników © Pyszności

Krok 2. Galaretkę przesyp do miski, zalej gorącą wodą i dokładnie wymieszaj, by proszek się rozpuścił. Dorzuć mrożone maliny i odstaw do wystudzenia i zgęstnienia.

Galaretka z malinami
Galaretka z malinami © Pyszności

Krok 3. Schłodzoną śmietankę ubij wraz z cukrem pudrem, dodając pod koniec także mascarpone.

Bita śmietana z mascarpone to prosty i smaczny krem
Bita śmietana z mascarpone to prosty i smaczny krem © Licencjodawca

Krok 4. Tężejącą galaretkę przełóż na spód z herbatników. Dodaj krem śmietankowy i udekoruj całość świeżymi malinami. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie Malinowy Książę jest już gotowy do zjedzenia. Smacznego!

Ciasto Malinowy Książę bez pieczenia
Ciasto Malinowy Książę bez pieczenia © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀