PrzepisProste przepisyMalinowa Pokusa bez pieczenia. Robię na Nowy Rok i rodzina zjada całą blachę

Malinowa Pokusa bez pieczenia. Robię na Nowy Rok i rodzina zjada całą blachę

Ciasta bez włączania piekarnika to dobry pomysł nie tylko na lato. W zimowej wersji warto postawić na ciekawe połączenie owoców (mogą być mrożone) i czekolady, a także dodatków w postaci wiórków kokosowych, które kojarzą się ze śnieżną aurą, o którą ostatnimi czasy trudno. Malinowa Pokusa wpisuje się doskonale we wszystkie te punkty.

Warstwowe ciasta bez pieczenia są hitem wśród gości przy stole
Warstwowe ciasta bez pieczenia są hitem wśród gości przy stole
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Oprócz warstw kremu, malinowej pianki i galaretki, nie zapomnij o odpowiednim przygotowaniu biszkoptów. Częściowo zmiękną od masy, ale dodatkowo możesz je skropić domowym sokiem malinowym lub sokiem z cytryny.

Ciasto bez pieczenia - praktyczne porady

W przypadku ciast bez pieczenia, do których używa się galaretek, warto skoordynować pracę w kuchni. Zaplanuj wcześniej niezbędny czas do wstępnego stężenia galaretek. Warstwy wykładane są stopniowo, ale wszystko musi być ze sobą dobrze rozplanowane. Dobierz też dobrą blachę o wymiarach ok. 25x35 - nie sprawdzą się w tym przypadku takie, z wyjmowanym dnem, chyba, że dokładnie wyłożysz dno folią spożywczą, aby uniknąć ewentualnych wycieków masy. Biszkopty możesz dowolnie dzielić, aby równomiernie wypełniły całe dno i stanowiły stabilny spód dla każdego kawałka ciasta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Malinowa pokusa bez pieczenia

Ciasto ze względu na użyte składniki najlepiej przechowywać w lodówce również po przygotowaniu. Polecam zjeść w ciągu 2-3 dni maksymalnie, ale jest tak smaczne, że z pewnością zniknie pierwszego dnia.

Składniki:

  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów (ok. 250 g),
  • 70 g budyniu czekoladowego bez cukru,
  • 500 ml mleka,
  • 50 g cukru drobnego,
  • 10 g skrobi ziemniaczanej,
  • 20 g kakao,
  • 100 g czekolady gorzkiej o zawartości min. 80 proc. kakao,
  • 50 ml śmietanki 30 proc.,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 2 galaretki malinowe,
  • 1 l wrzątku,
  • 200 ml śmietanki 36 proc.,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • wiórki kokosowe do dekoracji,
  • 400 g malin (mogą być mrożone), kilka odłóż do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na dnie biszkopty.
  2. Zacznij od przygotowania budyniu. Zagotuj w garnku z grubszym dnem 250 ml mleka, rozpuść w nim cukier.
  3. Do pozostałego mleka dosyp budyń, dokładnie mieszaj trzepaczką. Dodaj kakao i mąkę ziemniaczaną, całość połącz na masę. Wlewaj zawartość do garnuszka, zmniejsz moc palnika, gotuj do połączenia składników. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
  4. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i połącz ze śmietanką 30 proc. Odstaw.
  5. Przygotuj galaretki, rozpuść wg instrukcji na opakowaniu. Odstaw do lekkiego stężenia.
  6. Miękkie masło utrzyj mikserem na puch, stopniowo dodawaj budyń, cały czas miksując. Następnie dodaj też czekoladową masę, miksuj, aby składniki połączyły się.
  7. Wyłóż czekoladową masę na biszkopty, dodaj kolejną warstwę biszkoptów. Wstaw do lodówki blachę.
  8. Żelatynę (1 łyżeczka) rozpuść w 1 łyżce wrzątku. Odstaw, aby napęczniała.
  9. Ubij śmietankę 36 proc. na sztywną. Zmniejsz obroty miksera i połącz z galaretkami i żelatyną.
  10. Przełóż na biszkopty masę śmietanowo-malinową. Wstaw do lodówki.
  11. Maliny podgrzej w garnku, możesz dodać nieco cukru pudru. Odparuj, aby zgęstniały. Po przestudzeniu zblenduj i połącz dokładnie z żelatyną (1 łyżeczka).
  12. Na koniec na blachę wyłóż mus malinowy, posyp wiórkami kokosowymi. Wstaw do lodówki jeszcze na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
ciasto bez pieczeniamalinygalaretka

Wybrane dla Ciebie