Dziadek zawsze przechowuje tak jabłka. Całą zimę są jak zerwane z drzewa

Jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami jabłoni lub macie dostęp do jabłek prosto z drzewa (nie ze sklepu), zapewne zastanawiacie się, co zrobić z nadwyżkami. Dżemy, soki, musy? Nie tylko przetworzone jabłka nadają się do dłuższego przechowywania. W odpowiednich warunkach również te świeże pozostaną soczyste i chrupiące. Poznaj metodę przechowywania jabłek, którą od lat stosuje mój dziadek.

Jak przechowywać jabłka?Jak przechowywać jabłka?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przechowywane w odpowiednich warunkach jabłka mogą przetrwać naprawdę długo w bardzo dobrym stanie. Należy jedynie wiedzieć, jakie warunki sprzyjają, a jakie szkodzą tym owocom. Dzięki znajomości tych zasad sprawisz, że będą soczyste i chrupiące przez całą zimę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyborna tarta orzechowa z gruszkami i jeżynami. Po prostu palce lizać

Jak przechowywać jabłka w domu? Tak przetrwają zimę

Większy zapas jabłek najlepiej jest przechowywać w miejscu wilgotnym i chłodnym, np. piwnicy. Owoce te szybko zaczną marszczyć się i stracą wodę, jeśli znajdą się w suchym środowisku. Stąd też należy zadbać o to, by w pomieszczeniu poziom wilgoci wynosił ok. 90 proc. Jeśli w miejscu przechowywania jabłek jest za sucho, możesz podnieść poziom wilgoci, od czasu do czasu solidnie mocząc podłogę lub wystawiając miski z wodą. Pamiętaj też, by regularnie wietrzyć pomieszczenie.

Jabłka najlepiej jest poukładać w drewnianych skrzyniach wyłożonych gazetami. Luźno ułożone owoce przykryj warstwą gazet i na niej znów wyłóż kolejną partię jabłek. Ostatnią też przykryj papierem. Ważne jest, by regularnie doglądać owoców, ponieważ w nawet najlepszych warunkach może pojawić się "zgniłek", który sprawi, że cała reszta zacznie się szybciej psuć.

Jak przechowywać jabłka, by nawet zimą był soczyste i chrupiące?
Jak przechowywać jabłka, by nawet zimą był soczyste i chrupiące? © Pixabay

Przechowywanie jabłek w lodówce. O tym pamiętaj

Jeśli nie posiadasz piwnicy czy innego chłodnego i wilgotnego miejsca, jabłka możesz przechowywać w lodówce. Optymalną temperaturą dla tych owoców jest od 0 do 4 st. C. To istotna informacja - w warunkach, w których panuje wyższa lub niższa temperatura, jabłka szybko zepsują się. Co ważne, owoce, które planujesz zjeść od razu, możesz trzymać na kuchennym blacie. Tylko te, które muszą utrzymać świeżość dłuższy czas, trzeba odpowiednio ulokować.

Dobrym pomysłem jest trzymanie tych owoców w szufladzie w dolnej części lodówki, przy czym pamiętać trzeba, że jabłka przechowywane w chłodziarce muszą mieć miejsce na wyłączność. Nie powinno się kłaść obok jabłek innych owoców i warzyw. Dlaczego? Jabłka wydzielają etylen, czyli gaz, który przyspiesza dojrzewanie zarówno ich samych, jak i produktów w najbliższym otoczeniu. Aby ograniczyć tworzenie się tego gazu, jabłka warto owinąć papierem lub gazetami.

Wybrane dla Ciebie
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom