Kiedy mam ochotę na gofry, nie jadę nad morze. Odtwarzam ten smak w piekarniku

Chrupiące gofry z bitą śmietaną i owocami to smak wakacji nad Bałtykiem. Dobiegający z budki zapach sprawia, że zaraz po zejściu z plażowania wiele osób kieruje kroki po słodką przekąskę. Gdy najdzie mnie ochota na pyszne gofry, sięgam po sprawdzony przepis.

Gofry - PysznościGofry - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Denys Gromov
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Największym wyzwaniem w przygotowaniu domowych gofrów jest ich odpowiednie wypieczenie. Wiele urządzeń, w szczególności tych "trzy w jednym", ma za małą moc, przez co gofry są albo zbyt miękkie albo pieką się niemiłosiernie długo. Na dodatek ograniczone miejsce w kuchni sprawia, że nie każdy ma ochotę kupować dość drogi sprzęt tylko po to, aby kilka razy w roku zrobić gofry. Z pomocą przychodzi wtedy ten patent.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczne oponki serowe. Idealne na ostatnią chwilę

Jak zrobić gofry bez gofrownicy?

Gofry bez gofrownicy można przygotować na dwa sposoby. W internecie dostępne są specjalne foremki, które nadadzą kształt przypominający słodki deser. Wystarczy nagrzać piekarnik do 180 st. Celsjusza i wypełnić foremki masą. Po około 15-20 minutach w piekarniku wyciągniemy złociste i chrupiące gofry. Foremki są tańsze niż gofrownica i zajmują mniej miejsca.

Gofry przygotowane bez użycia gofrownicy.
Gofry przygotowane bez użycia gofrownicy. © Adobe Stock | KATERYNA SYPAILOVA

Innym sposobem jest przygotowanie gofrów z patelni. Dobrze sprawdzi się patelnia grillowa, która nada gofrom charakterystyczne prążki. Możesz też użyć zwykłej patelni z nieprzywierającą powłoką. Rozgrzej ją na średnim ogniu. Nałóż porcję ciasta na patelnię i rozprowadź ją równomiernie, tworząc okrągły placek. Smaż przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż gofry będą złociste i chrupiące.

Ciasto na gofry

Nie mniej ważne od samego sposób pieczenia jest przygotowanie odpowiedniego ciasta. Istnieje wiele różnych przepisów na ciasto na gofry, ale ten jest moim ulubionym. Gofry są puszyste, chrupiące i pyszne!

Ciasto na gofry - Pyszności
Ciasto na gofry - Pyszności © Canva | Robert Moore

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego.

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cukier.
  2. W drugiej misce ubij jajka z mlekiem, olejem i ekstraktem waniliowym.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj na gładką masę. Nie miksuj zbyt długo!
  4. Nakładaj porcje ciasta na gofrownicę, patelnię lub do foremki i piecz zgodnie z wybraną przez ciebie metodą.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach