Kiedy mam ochotę na gofry, nie jadę nad morze. Odtwarzam ten smak w piekarniku
Chrupiące gofry z bitą śmietaną i owocami to smak wakacji nad Bałtykiem. Dobiegający z budki zapach sprawia, że zaraz po zejściu z plażowania wiele osób kieruje kroki po słodką przekąskę. Gdy najdzie mnie ochota na pyszne gofry, sięgam po sprawdzony przepis.
08.04.2024 13:10
Największym wyzwaniem w przygotowaniu domowych gofrów jest ich odpowiednie wypieczenie. Wiele urządzeń, w szczególności tych "trzy w jednym", ma za małą moc, przez co gofry są albo zbyt miękkie albo pieką się niemiłosiernie długo. Na dodatek ograniczone miejsce w kuchni sprawia, że nie każdy ma ochotę kupować dość drogi sprzęt tylko po to, aby kilka razy w roku zrobić gofry. Z pomocą przychodzi wtedy ten patent.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić gofry bez gofrownicy?
Gofry bez gofrownicy można przygotować na dwa sposoby. W internecie dostępne są specjalne foremki, które nadadzą kształt przypominający słodki deser. Wystarczy nagrzać piekarnik do 180 st. Celsjusza i wypełnić foremki masą. Po około 15-20 minutach w piekarniku wyciągniemy złociste i chrupiące gofry. Foremki są tańsze niż gofrownica i zajmują mniej miejsca.
Innym sposobem jest przygotowanie gofrów z patelni. Dobrze sprawdzi się patelnia grillowa, która nada gofrom charakterystyczne prążki. Możesz też użyć zwykłej patelni z nieprzywierającą powłoką. Rozgrzej ją na średnim ogniu. Nałóż porcję ciasta na patelnię i rozprowadź ją równomiernie, tworząc okrągły placek. Smaż przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż gofry będą złociste i chrupiące.
Zobacz także
Ciasto na gofry
Nie mniej ważne od samego sposób pieczenia jest przygotowanie odpowiedniego ciasta. Istnieje wiele różnych przepisów na ciasto na gofry, ale ten jest moim ulubionym. Gofry są puszyste, chrupiące i pyszne!
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1/4 szklanki cukru,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- 1/4 szklanki oleju roślinnego.
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cukier.
- W drugiej misce ubij jajka z mlekiem, olejem i ekstraktem waniliowym.
- Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj na gładką masę. Nie miksuj zbyt długo!
- Nakładaj porcje ciasta na gofrownicę, patelnię lub do foremki i piecz zgodnie z wybraną przez ciebie metodą.
Smacznego!