PrzepisDeseryKiedy mam ochotę na gofry, nie jadę nad morze. Odtwarzam ten smak w piekarniku

Kiedy mam ochotę na gofry, nie jadę nad morze. Odtwarzam ten smak w piekarniku

Gofry - Pyszności
Gofry - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Denys Gromov

08.04.2024 13:10

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chrupiące gofry z bitą śmietaną i owocami to smak wakacji nad Bałtykiem. Dobiegający z budki zapach sprawia, że zaraz po zejściu z plażowania wiele osób kieruje kroki po słodką przekąskę. Gdy najdzie mnie ochota na pyszne gofry, sięgam po sprawdzony przepis.

Największym wyzwaniem w przygotowaniu domowych gofrów jest ich odpowiednie wypieczenie. Wiele urządzeń, w szczególności tych "trzy w jednym", ma za małą moc, przez co gofry są albo zbyt miękkie albo pieką się niemiłosiernie długo. Na dodatek ograniczone miejsce w kuchni sprawia, że nie każdy ma ochotę kupować dość drogi sprzęt tylko po to, aby kilka razy w roku zrobić gofry. Z pomocą przychodzi wtedy ten patent.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić gofry bez gofrownicy?

Gofry bez gofrownicy można przygotować na dwa sposoby. W internecie dostępne są specjalne foremki, które nadadzą kształt przypominający słodki deser. Wystarczy nagrzać piekarnik do 180 st. Celsjusza i wypełnić foremki masą. Po około 15-20 minutach w piekarniku wyciągniemy złociste i chrupiące gofry. Foremki są tańsze niż gofrownica i zajmują mniej miejsca.

Gofry przygotowane bez użycia gofrownicy.
Gofry przygotowane bez użycia gofrownicy. © Adobe Stock | KATERYNA SYPAILOVA

Innym sposobem jest przygotowanie gofrów z patelni. Dobrze sprawdzi się patelnia grillowa, która nada gofrom charakterystyczne prążki. Możesz też użyć zwykłej patelni z nieprzywierającą powłoką. Rozgrzej ją na średnim ogniu. Nałóż porcję ciasta na patelnię i rozprowadź ją równomiernie, tworząc okrągły placek. Smaż przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż gofry będą złociste i chrupiące.

Ciasto na gofry

Nie mniej ważne od samego sposób pieczenia jest przygotowanie odpowiedniego ciasta. Istnieje wiele różnych przepisów na ciasto na gofry, ale ten jest moim ulubionym. Gofry są puszyste, chrupiące i pyszne!

Ciasto na gofry - Pyszności
Ciasto na gofry - Pyszności© Canva | Robert Moore

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego.

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cukier.
  2. W drugiej misce ubij jajka z mlekiem, olejem i ekstraktem waniliowym.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj na gładką masę. Nie miksuj zbyt długo!
  4. Nakładaj porcje ciasta na gofrownicę, patelnię lub do foremki i piecz zgodnie z wybraną przez ciebie metodą.

Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także