Gofry w tęczowym wydaniu

Gofry to kultowy już przepis, który można podać swoim bliskim zarówno w słodkiej, jak i słonej formie. My tym razem postanowiliśmy pójść krok dalej, tworząc mega kolorową mieszankę. Będzie się działo ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 330 g mąka
  2. 3 szt. jajka z podziałem na żółtka i białka
  3. 450 ml mleko
  4. 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  5. 1 szczypta sól
  6. 3 łyżki cukier
  7. 80 ml olej
  8. barwniki spożywcze do zabarwienia

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od połączenia mokrych składników: żółtek, mleka i oleju.

Obrazek

2. Następnie dodaj suche składniki: cukier, sól, proszek do pieczenia oraz mąkę. Odstaw mieszankę na bok.

Obrazek

3. Ubij osobno białka i połącz delikatnie z wcześniej przygotowaną mieszanką.

Obrazek

4. Podziel ją na 4 miski. Do każdej dodaj inny kolor barwnika spożywczego.

Obrazek

5. Przełóż mieszankę do 4 rękawów cukierniczych. I stwórz okręgi, zaczynając od środka gofrownicy. Zamknij urządzenie i piecz kilka minut.

Obrazek

6. I gotowe!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯