Gofry to kultowy już przepis, który można podać swoim bliskim zarówno w słodkiej, jak i słonej formie. My tym razem postanowiliśmy pójść krok dalej, tworząc mega kolorową mieszankę. Będzie się działo ?
Pyszności
28.11.2019 | aktual.: 20.03.2024 11:50
Składniki:
330 g mąka
3 szt. jajka z podziałem na żółtka i białka
450 ml mleko
2 łyżeczki proszek do pieczenia
1 szczypta sól
3 łyżki cukier
80 ml olej
barwniki spożywcze do zabarwienia
Sposób przygotowania:
1. Cały proces rozpocznij od połączenia mokrych składników: żółtek, mleka i oleju.
2. Następnie dodaj suche składniki: cukier, sól, proszek do pieczenia oraz mąkę. Odstaw mieszankę na bok.
3. Ubij osobno białka i połącz delikatnie z wcześniej przygotowaną mieszanką.
4. Podziel ją na 4 miski. Do każdej dodaj inny kolor barwnika spożywczego.
5. Przełóż mieszankę do 4 rękawów cukierniczych. I stwórz okręgi, zaczynając od środka gofrownicy. Zamknij urządzenie i piecz kilka minut.