WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Szukasz pomysłu na smaczny obiad? Do tego mięsa nie potrzeba nawet noża, bo jest tak delikatne

To mięso raczej nie kojarzy ci się z subtelnym smakiem i delikatną konsystencją. A jednak pozory mylą; karkówka może być przygotowana w taki sposób. Żeby jednak tak się stało, będą ci potrzebne dwa nieoczywiste składniki. Oto pomysł na obiad, który pokocha cała rodzina!

Karkówka pieczona z ziemniakami i kapustą kiszoną. Miękka jak nigdy!Karkówka pieczona z ziemniakami i kapustą kiszoną. Miękka jak nigdy!
Źródło zdjęć: © Canva | hamik

Początek sezonu grillowego to czas przepraszania się z karkówką. Nagle wszyscy okazują się fanami tego mięsa, zakupują je na kilogramy, a następnie marynują w miodzie, piwie, musztardzie i innych składnikach, by ostatecznie wrzucić ją na rozgrzany ruszt i skonsumować bez skrupułów razem z kiełbasą. A co jeśli powiemy ci, że karkówka może również stanowić pyszny obiad bez potrzeby rozpalania grilla? Oto niepopularna opinia: karkówka może być równie mięciutka, co szynka czy schab.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd je odkryłam, robię przynajmniej raz w tygodniu

Oczywiście to nie jest tak, że karkówka stanie się taka sama z siebie. Należy odpowiednio ją przygotować, a następnie poddać specjalnej obróbce termicznej. Konkretnie: chodzi o pieczenie. Ale nie samej karkówki, bo w tym przepisie występuje ona ramię w ramię (o ile można to tak określić) z kapustą kiszoną i ziemniakami. I nie, nie chodzi o podanie tych składników oddzielnie, lecz upieczenie ich razem z mięsem. Jedno słowo: pycha!

Karkówka pieczona z ziemniakami i kapustą kiszoną

Składniki:

  • 700 g karkówki w plastrach,
  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 500 g ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 250 ml passaty pomidorowej,
  • 100 ml wody,
  • sól, pieprz,
  • kilka ząbków czosnku,
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka majeranku.
Karkówka i kapusta kiszona stanowią dobrany duet
Karkówka i kapusta kiszona stanowią dobrany duet © Canva | Oleksandr Todorov

Sposób przygotowania:

  1. Podczas krojenia karkówki zadbaj o to, by plastry były dosyć cienkie: najlepiej oscylujące w graniach 1 cm.
  2. Kapustę odciśnij. Błagamy, nie płucz jej. To ultrazdrowe warzywo traci wtedy zdecydowanie za dużo swoich właściwości zdrowotnych.
  3. Teraz poszatkuj kapustę. Obrane ziemniaki pokrój w plastry, a cebulę — w piórka.
  4. Mięso obsmaż z obu stron na patelni. Dopraw je solą, pieprzem, kminem i ostrą papryką. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj ziemniaki i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz 20 minut.
  5. Cebulę podsmaż na patelni. Dodaj również poszatkowaną kapustę, a po kilku minutach — passatę. Podlej wodą, doda przyprawy. Przykryj patelnię i duś składniki przez około 10 minut.
  6. Naczynie żaroodporne z karkówką wyjmij z piekarnika. Uważaj, żeby się nie oparzyć. Przykryj mięso mieszanką kapusty, cebuli i passaty. Połóż kilka ząbków czosnku — dodadzą mięsu aromatu. Wstaw z powrotem do piekarnika. Piecz kolejne 40 minut.
  7. Po tym czasie wyjmij pieczeń i ciesz się najdelikatniejszą karkówką, jaką kiedykolwiek jadłeś. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze