Szukasz pomysłu na smaczny obiad? Do tego mięsa nie potrzeba nawet noża, bo jest tak delikatne

To mięso raczej nie kojarzy ci się z subtelnym smakiem i delikatną konsystencją. A jednak pozory mylą; karkówka może być przygotowana w taki sposób. Żeby jednak tak się stało, będą ci potrzebne dwa nieoczywiste składniki. Oto pomysł na obiad, który pokocha cała rodzina!

Karkówka pieczona z ziemniakami i kapustą kiszoną. Miękka jak nigdy!
Karkówka pieczona z ziemniakami i kapustą kiszoną. Miękka jak nigdy!
Źródło zdjęć: © Canva | hamik

08.04.2024 09:28

Początek sezonu grillowego to czas przepraszania się z karkówką. Nagle wszyscy okazują się fanami tego mięsa, zakupują je na kilogramy, a następnie marynują w miodzie, piwie, musztardzie i innych składnikach, by ostatecznie wrzucić ją na rozgrzany ruszt i skonsumować bez skrupułów razem z kiełbasą. A co jeśli powiemy ci, że karkówka może również stanowić pyszny obiad bez potrzeby rozpalania grilla? Oto niepopularna opinia: karkówka może być równie mięciutka, co szynka czy schab.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Oczywiście to nie jest tak, że karkówka stanie się taka sama z siebie. Należy odpowiednio ją przygotować, a następnie poddać specjalnej obróbce termicznej. Konkretnie: chodzi o pieczenie. Ale nie samej karkówki, bo w tym przepisie występuje ona ramię w ramię (o ile można to tak określić) z kapustą kiszoną i ziemniakami. I nie, nie chodzi o podanie tych składników oddzielnie, lecz upieczenie ich razem z mięsem. Jedno słowo: pycha!

Karkówka pieczona z ziemniakami i kapustą kiszoną

Składniki:

  • 700 g karkówki w plastrach,
  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 500 g ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 250 ml passaty pomidorowej,
  • 100 ml wody,
  • sól, pieprz,
  • kilka ząbków czosnku,
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka majeranku.
Karkówka i kapusta kiszona stanowią dobrany duet
Karkówka i kapusta kiszona stanowią dobrany duet© Canva | Oleksandr Todorov

Sposób przygotowania:

  1. Podczas krojenia karkówki zadbaj o to, by plastry były dosyć cienkie: najlepiej oscylujące w graniach 1 cm.
  2. Kapustę odciśnij. Błagamy, nie płucz jej. To ultrazdrowe warzywo traci wtedy zdecydowanie za dużo swoich właściwości zdrowotnych.
  3. Teraz poszatkuj kapustę. Obrane ziemniaki pokrój w plastry, a cebulę — w piórka.
  4. Mięso obsmaż z obu stron na patelni. Dopraw je solą, pieprzem, kminem i ostrą papryką. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj ziemniaki i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz 20 minut.
  5. Cebulę podsmaż na patelni. Dodaj również poszatkowaną kapustę, a po kilku minutach — passatę. Podlej wodą, doda przyprawy. Przykryj patelnię i duś składniki przez około 10 minut.
  6. Naczynie żaroodporne z karkówką wyjmij z piekarnika. Uważaj, żeby się nie oparzyć. Przykryj mięso mieszanką kapusty, cebuli i passaty. Połóż kilka ząbków czosnku — dodadzą mięsu aromatu. Wstaw z powrotem do piekarnika. Piecz kolejne 40 minut.
  7. Po tym czasie wyjmij pieczeń i ciesz się najdelikatniejszą karkówką, jaką kiedykolwiek jadłeś. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie