Szukasz pomysłu na smaczny obiad? Do tego mięsa nie potrzeba nawet noża, bo jest tak delikatne
To mięso raczej nie kojarzy ci się z subtelnym smakiem i delikatną konsystencją. A jednak pozory mylą; karkówka może być przygotowana w taki sposób. Żeby jednak tak się stało, będą ci potrzebne dwa nieoczywiste składniki. Oto pomysł na obiad, który pokocha cała rodzina!
08.04.2024 09:28
Początek sezonu grillowego to czas przepraszania się z karkówką. Nagle wszyscy okazują się fanami tego mięsa, zakupują je na kilogramy, a następnie marynują w miodzie, piwie, musztardzie i innych składnikach, by ostatecznie wrzucić ją na rozgrzany ruszt i skonsumować bez skrupułów razem z kiełbasą. A co jeśli powiemy ci, że karkówka może również stanowić pyszny obiad bez potrzeby rozpalania grilla? Oto niepopularna opinia: karkówka może być równie mięciutka, co szynka czy schab.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Oczywiście to nie jest tak, że karkówka stanie się taka sama z siebie. Należy odpowiednio ją przygotować, a następnie poddać specjalnej obróbce termicznej. Konkretnie: chodzi o pieczenie. Ale nie samej karkówki, bo w tym przepisie występuje ona ramię w ramię (o ile można to tak określić) z kapustą kiszoną i ziemniakami. I nie, nie chodzi o podanie tych składników oddzielnie, lecz upieczenie ich razem z mięsem. Jedno słowo: pycha!
Karkówka pieczona z ziemniakami i kapustą kiszoną
Składniki:
- 700 g karkówki w plastrach,
- 500 g kiszonej kapusty,
- 500 g ziemniaków,
- 2 cebule,
- 250 ml passaty pomidorowej,
- 100 ml wody,
- sól, pieprz,
- kilka ząbków czosnku,
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżeczka majeranku.
Sposób przygotowania:
- Podczas krojenia karkówki zadbaj o to, by plastry były dosyć cienkie: najlepiej oscylujące w graniach 1 cm.
- Kapustę odciśnij. Błagamy, nie płucz jej. To ultrazdrowe warzywo traci wtedy zdecydowanie za dużo swoich właściwości zdrowotnych.
- Teraz poszatkuj kapustę. Obrane ziemniaki pokrój w plastry, a cebulę — w piórka.
- Mięso obsmaż z obu stron na patelni. Dopraw je solą, pieprzem, kminem i ostrą papryką. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj ziemniaki i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz 20 minut.
- Cebulę podsmaż na patelni. Dodaj również poszatkowaną kapustę, a po kilku minutach — passatę. Podlej wodą, doda przyprawy. Przykryj patelnię i duś składniki przez około 10 minut.
- Naczynie żaroodporne z karkówką wyjmij z piekarnika. Uważaj, żeby się nie oparzyć. Przykryj mięso mieszanką kapusty, cebuli i passaty. Połóż kilka ząbków czosnku — dodadzą mięsu aromatu. Wstaw z powrotem do piekarnika. Piecz kolejne 40 minut.
- Po tym czasie wyjmij pieczeń i ciesz się najdelikatniejszą karkówką, jaką kiedykolwiek jadłeś. Smacznego!