Pod żadnym pozorem nie płucz kiszonej kapusty w wodzie. Skutki są opłakane

Jak to jest, że z jednej strony kapustę kiszoną najbardziej cenimy ze względu na jej niesamowite, prozdrowotne właściwości, a z drugiej... często się ich pozbywamy? Robimy to nieświadomie, wykonując notorycznie powtarzaną w przepisach, błędną czynność: wsadzanie jej pod bieżącą wodę. Czy należy płukać kapustę kiszoną? Raz na zawsze wyjaśniamy.

ObrazekCzy należy płukać kapustę kiszoną - Pyszności; foto: Canva

Kiszona kapusta to produkt, który zdecydowanie powinniśmy włączyć do naszej diety. Jak wiele innych kiszonek, ma niebywałe właściwości. Gdybyśmy chcieli nabyć w aptece to, co dostarcza nam kiszona kapusta, wydalibyśmy krocie.

Dlatego warto dowiedzieć się czy należy płukać kapustę kiszoną przed jej dodaniem do potrawy. Okazuje się, że dobrymi chęciami piekło jest wybrukowane, a taka czynność jest po prostu zupełnie bez sensu.

Co warto wiedzieć o kiszonej kapuście?

Jak to jest, że ten popularny produkt jest taki zdrowy? Stoją za tym nie tylko naturalne właściwości białej kapusty, lecz również proces jej fermentacji. Bakterie kwasu mlekowego, które wytwarzają się podczas kiszenia, mają zbawienny wpływ na ludzką florę bakteryjną i układ odpornościowy.

Obrazek
Czy należy płukać kapustę kiszoną - Pyszności; foto: Canva

Poza tym, że doskonale działa na trawienie, może być też stosowana doraźnie w różnych dolegliwościach. Świetna sprawdzi się w przypadku osób z wrzodami żołądka, bo łagodzi działanie kwasów.

Nie powinna być też obojętna dla dotkniętych cukrzycą, bo reguluje poziom glukozy we krwi. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwzapalne - warto zjeść kapustę już w momencie wystąpienia takiego stanu.

Czy należy płukać kiszoną kapustę przed jej użyciem?

W przepisach taka praktyka pojawia się niebywale często. Płukanie kapusty ma na celu pozbycie się jej zbyt intensywnego kwaśnego smaku. Co prawda cel zostanie osiągnięty, ale - naszym zdaniem - zbyt dużym kosztem. Może bowiem spowodować spłycenie jej smaku do totalnego minimum. Metoda płukania nie reguluje kwaśnego smaku, tylko się go pozbywa.

Ponadto, podczas płukania kapusty kiszonej zmywamy z niej ogromną część tego, co tak bardzo w niej cenimy - właściwości zdrowotnych. Chodzi tu o kwas mlekowy, który jest odpowiedzialny zarówno za jej kwaśny smak, co prozdrowotny charakter.

Obrazek
Czy należy płukać kapustę kiszoną - Pyszności; foto: Canva

Jak pozbyć się zbyt intensywnego kwaśnego smaku?

Zamiast wypłukiwać z kapusty kiszonej kwas mlekowy, o wiele lepiej posłużyć się metodą mieszania. Kapustę kiszoną zmieszaj ze zwykłą białą kapustą w stosunku 2:1.

W ten sposób zachowasz zarówno nuty smakowe (odpowiednio rozłożone dzięki zmieszaniu kapusty kiszonej ze zwykłą), jak i zdrowe działanie produktu.

Skoro już wiesz, czy płukać kapustę kiszoną, możesz wziąć się za gotowanie. Sprawdź ten przepis z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"