PrzepisJak zamarynować karkówkę na grilla? Dzięki tej metodzie wyjdzie idealnie krucha

Jak zamarynować karkówkę na grilla? Dzięki tej metodzie wyjdzie idealnie krucha

Karkówka z grilla. Fot. Pixabay
Karkówka z grilla. Fot. Pixabay
04.07.2023 18:47, aktualizacja: 05.07.2023 01:29

Sezon na grillowanie w pełni. Jest to szczególnie odczuwalne podczas weekendów, kiedy w powietrzu unosi się zapach dymu i pieczonego mięsa. Wiele osób wciąż szuka coraz to nowszych propozycji na grilla. Jak zamarynować karkówkę, by smakowała jak najlepiej i była idealnie krucha? Odpowiadamy.

Grillowanie wcale nie musi ograniczać się wyłącznie do kiełbasy. Istnieje wiele innych opcji, które mogą być równie smaczne, jeśli nie smaczniejsze. Jednym z najbardziej polecanych wyborów jest karkówka, zwłaszcza ta, która była wcześniej marynowana. Ale jak zrobić marynatę idealną? Wiele osób się nad tym głowi. A my przychodzimy z gotowym rozwiązaniem.

Jak zamarynować karkówkę na grilla? Ten sposób sprawi, że będzie miękka

Karkówka jest jednym z najsmaczniejszych mięs, które można przygotować na grillu. Jest dość tłusta, co sprawia, że po odpowiednim przygotowaniu staje się niezwykle miękka. A jej smak jest po prostu niepowtarzalny, szczególnie gdy jest podkreślony przez doskonałą marynatę.

Dobra marynata zwykle składa się z trzech głównych elementów smakowych. Powinna zawierać tłuste składniki, które są uzupełnione kwasowymi i kontrastującą z nimi słodyczą. Całość należy dopełnić różnymi przyprawami i aromatycznymi ziołami. Czas marynowania mięsa jest również kluczowy dla końcowego efektu. Zasada jest prosta - im dłużej mięso jest marynowane, tym lepiej smakuje. Idealne jest pozostawienie karkówki w zalewie na całą noc.

Składniki: 

  • 8 plastrów karkówki,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżka papryki słodkiej i pół łyżeczki papryki ostrej,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. W misce połączcie ze sobą musztardę, miód, oliwę z oliwek, paprykę w proszku oraz pieprz.
  2. Następnie zalejcie powstałą marynatą kawałki karkówki i wstawcie mięso do lodówki na co najmniej kilka godzin.
  3. Po tym czasie zamarynowane mięso jest gotowe do smażenia na grillu.

Tak przygotowana marynata do karkówki nie tylko zakonserwuje mięso, ale także nada mu niepowtarzalnego smaku. Sprawi też, że podczas grillowania mięso będzie się doskonale przypiekało i karmelizowało, co tylko podkreśli jego walory smakowe.

Karkówka z grilla. Fot. Pixabay
Karkówka z grilla. Fot. Pixabay
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także