Jak zamarynować karkówkę na grilla? Dzięki tej metodzie wyjdzie idealnie krucha

Sezon na grillowanie w pełni. Jest to szczególnie odczuwalne podczas weekendów, kiedy w powietrzu unosi się zapach dymu i pieczonego mięsa. Wiele osób wciąż szuka coraz to nowszych propozycji na grilla. Jak zamarynować karkówkę, by smakowała jak najlepiej i była idealnie krucha? Odpowiadamy.

Karkówka z grilla. Fot. PixabayKarkówka z grilla. Fot. Pixabay

Grillowanie wcale nie musi ograniczać się wyłącznie do kiełbasy. Istnieje wiele innych opcji, które mogą być równie smaczne, jeśli nie smaczniejsze. Jednym z najbardziej polecanych wyborów jest karkówka, zwłaszcza ta, która była wcześniej marynowana. Ale jak zrobić marynatę idealną? Wiele osób się nad tym głowi. A my przychodzimy z gotowym rozwiązaniem.

Jak zamarynować karkówkę na grilla? Ten sposób sprawi, że będzie miękka

Karkówka jest jednym z najsmaczniejszych mięs, które można przygotować na grillu. Jest dość tłusta, co sprawia, że po odpowiednim przygotowaniu staje się niezwykle miękka. A jej smak jest po prostu niepowtarzalny, szczególnie gdy jest podkreślony przez doskonałą marynatę.

Dobra marynata zwykle składa się z trzech głównych elementów smakowych. Powinna zawierać tłuste składniki, które są uzupełnione kwasowymi i kontrastującą z nimi słodyczą. Całość należy dopełnić różnymi przyprawami i aromatycznymi ziołami. Czas marynowania mięsa jest również kluczowy dla końcowego efektu. Zasada jest prosta - im dłużej mięso jest marynowane, tym lepiej smakuje. Idealne jest pozostawienie karkówki w zalewie na całą noc.

Składniki: 

  • 8 plastrów karkówki,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżka papryki słodkiej i pół łyżeczki papryki ostrej,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. W misce połączcie ze sobą musztardę, miód, oliwę z oliwek, paprykę w proszku oraz pieprz.
  2. Następnie zalejcie powstałą marynatą kawałki karkówki i wstawcie mięso do lodówki na co najmniej kilka godzin.
  3. Po tym czasie zamarynowane mięso jest gotowe do smażenia na grillu.

Tak przygotowana marynata do karkówki nie tylko zakonserwuje mięso, ale także nada mu niepowtarzalnego smaku. Sprawi też, że podczas grillowania mięso będzie się doskonale przypiekało i karmelizowało, co tylko podkreśli jego walory smakowe.

Karkówka z grilla. Fot. Pixabay
Karkówka z grilla. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler