Polacy zapomnieli o tym warzywie. Wspiera serce, chroni jelita i wzmacnia kości

Nie tylko nie pamiętamy o tym warzywie na co dzień, ale i jego nazwa zadziwia. Skorzonera, wężymord, czarny korzeń? Czy to nie brzmi jak z lekcji zielarstwa, na które uczęszczał Harry Potter z przyjaciółmi... Tymczasem znajdziemy ją w sklepach, możemy też ją uprawiać w ogródku.

SkorzoneraSkorzonera
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Skorzonera to roślina warzywna, z rodziny astrowatych. Kiedyś wykorzystywano ją jako lekarstwo po ukąszenia węży i żmij, stąd jedna z jej nazw to wężymord. Ma jadalny długi korzeń. Jej skórka jest czarna albo ciemnobrązowa, zaś miąższ biały. Smak i wygląd przypominają trochę pietruszkę, pasternak czy szparagi. I tu pojawia się kolejna nazwa, z którą można się spotkać - "zimowe szparagi". Warto wiedzieć, jakie właściwości ma to warzywo i jak go wykorzystywać w kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywne placuszki z jajkiem. Szybki i prosty przepis

Sporo plusów dla zdrowia

Korzeń skorzonery jest bogaty w składniki odżywcze. Ma dużo błonnika pokarmowego oraz białka, jest też źródłem wielu minerałów, np. żelaza, potasu, sodu czy wapnia. W jego składzie są też witaminy z grupy B oraz witamina C. Skorzonera zawiera również cenną inulinę, która ma działanie przeciwzapalne. Ma dobry wpływ na regulowanie poziomu cholesterolu we krwi, wzmacnia odporność i sprawia, że składniki odżywcze są lepiej przyswajane. Z kolei potas i sód w idealnych proporcjach obniżają ciśnienie krwi, co zapobiega chorobom serca. Skorzonera pomaga też przy problemach z trawieniem oraz wzmacnia kości. Korzyści zdrowotnych jest sporo, za to kalorii niewiele.

Wprost z patelni

Jak wykorzystać skorzonerę w kuchni? Możliwości jest sporo. Nadaje się do zup, na grilla, do sałatek, jako dodatek do drugiego dania. Wszystko też zależy od tego, w jakiej mamy ją w postaci świeżej, marynowanej, czy kiszonej. Gdy zamierzamy przygotować danie ze świeżym korzeniem skorzonery, trzeba pamiętać, że po obraniu go ze skóry i pokrojeniu go na kawałki, bardzo szybko ciemnieje. Łatwo temu zapobiec. Wystarczy kawałki korzenia wrzucić do naczynia z zimną wodą i dodać łyżeczkę octu, soku z cytryny lub kwasku cytrynowego. Skorzonera świetnie komponuje się z wieloma przyprawami i ziołami. Najprostszy sposób na nią? Po prostu jej kawałki podsmaż na oliwie i dopraw do smaku.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Ten błąd psuje pierniczki-ozdoby. Ania Starmach ma trik, który je uratuje
Ten błąd psuje pierniczki-ozdoby. Ania Starmach ma trik, który je uratuje
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀