Wiosną Polacy zrywają na potęgę, narażając się na mandaty. Mało kto wie, jak robić to legalnie

Czosnek niedźwiedzi to prawdziwy rarytas wiosenny, ceniony za swój smak i właściwości zdrowotne. Wraz z nadejściem cieplejszych dni wielu miłośników tej rośliny rusza do lasów, by móc pozyskać ją na własny użytek. Należy jednak pamiętać, że czosnek niedźwiedzi jest w Polsce objęty częściową ochroną, a jego zbiór bez zezwolenia może skutkować mandatem.

Wiosną Polacy zrywają na potęgę, narażając się na mandaty. Mało kto wie, jak robić to legalnieWiosną Polacy zrywają na potęgę, narażając się na mandaty. Mało kto wie, jak robić to legalnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Marcin Michałowski

Wiosna w Polsce to czas, gdy natura budzi się do życia, a miłośnicy dzikich ziół i roślin ruszają na polowania w poszukiwaniu skarbów natury. Jednym z najbardziej pożądanych łupów jest czosnek niedźwiedzi. Jednak niewielu zdaje sobie sprawę, że zbieranie go może być zgodne z prawem. Daria: Rolnictwo na Instagramie zdradziła, na co szczególnie należy zwrócić uwagę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie dość, że robi się praktycznie sama, to jeszcze świetnie smakuje i od razu przykuwa oko

Gdzie i jak legalnie zbierać czosnek niedźwiedzi?

Zbiór czosnku niedźwiedziego na terenie Polski jest dozwolony wyłącznie w niektórych województwach: małopolskim, śląskim i podkarpackim. Nawet tam musimy spełnić określone warunki:

  • Pozyskać zezwolenie na zbiór od Regionalnego Dyrektora Ochrony Środowiska (dla jednego województwa) lub Generalnego Dyrektora Ochrony Środowiska (dla większej liczby województw).
  • Zostawić co najmniej 3/4 populacji czosnku niedźwiedziego w stanie nienaruszonym.
  • Nie uszkadzać części podziemnych rośliny podczas zbiorów.

Wzór wniosku o zezwolenie na zbiór czosnku niedźwiedziego można znaleźć na stronie internetowej każdego Regionalnego Dyrektora Ochrony Środowiska. Opłata za wydanie zezwolenia wynosi 82 zł.

Pamiętajcie, że zbiór czosnku niedźwiedziego na terenach prywatnych bez zgody właściciela jest nielegalny.

Jak bezpiecznie rozpoznać czosnek niedźwiedzi?

Czosnek niedźwiedzi można łatwo pomylić z trującą konwalią majową lub zimowitem jesiennym. Aby uniknąć pomyłki, warto zbierać czosnek niedźwiedzi w pewnych miejscach, z dala od terenów zanieczyszczonych i tras spacerowych.

Zwracać uwagę na charakterystyczne cechy czosnku niedźwiedziego, takie jak:

  • Zielone, jajowato lancetowate liście z paskiem pośrodku.
  • Białe kwiaty w kształcie gwiazdy.
  • Zapach czosnku.
  • Cebulka u nasady pędu.
  • W razie wątpliwości co do identyfikacji rośliny, lepiej jej nie zrywać.

Czosnek niedźwiedzi – skarbnica zdrowia

Czosnek niedźwiedzi to nie tylko smaczny dodatek do potraw, ale również bogate źródło witamin i minerałów. Zawiera on m.in.:

  • flawonoidy,
  • karotenoidy,
  • chlorofil,
  • związki o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych.

Czosnek niedźwiedzi wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości, m.in.:

  • wzmacnia odporność,
  • poprawia trawienie,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • wspomaga oczyszczanie organizmu,
  • działa antybakteryjnie i antywirusowo.

Czosnek niedźwiedzi można spożywać na surowo, dodając go do sałatek, kanapek, sosów i pesto. Można go również wykorzystać do przygotowania zup, jajecznicy, makaronów, a nawet ciast.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej