Większość myśli, że to chwast. Rośnie wszędzie i jest smaczniejszy niż czosnek niedźwiedzi

Czosnaczek pospolity to roślina, którą warto się zainteresować. Jest bardzo zdrowa, smaczna, a zrywać możesz ją bez przeszkód, bo nie znajduje się pod ochroną. Ten artykuł sprawi, że zaczniesz go wypatrywać na każdym spacerze do lasu!

Czosnaczek pospolity - niezwykła roślina porastająca polskie lasyCzosnaczek pospolity - niezwykła roślina porastająca polskie lasy
Źródło zdjęć: © Canva | Whiteway

Czosnaczek pospolity to roślina popularna nie tylko na kontynencie europejskim, ale także w Azji i Afryce. W Polsce porasta lasy liściaste, występuje również na żwirowych i gliniano-piaszczystych poboczach dróg. Od kwietnia można ją poznać po kwitnących białych kwiatach. Na zbiory warto jednak udać się wcześniej, bo okres kwitnięcia oznacza utratę części smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tostowe pierożki z patelni robię w każdy weekend. Wszyscy się nimi zajadają

Czosnaczek? Na zdrowie!

Pozyskiwane do przygotowania pesto listki czosnaczka są mniej intensywne w smaku od czosnku niedźwiedziego, co w tym przypadku uznajemy za jego plus. Co więcej, roślina ta zawiera spore pokłady witamin (przede wszystkim C i A), a w medycynie naturalnej wykorzystuje się również jej przeciwpasożytnicze, przeciwzapalne i rozkurczowe właściwości. Ich występowanie to zasługa obecności olejku gorczycznego, który odpowiada też za charakterystyczny smak czosnaczka.

Francuscy kucharzy wykorzystują czosnaczek pospolity do przyrządzenia różnego rodzaju sałatek. My również możemy to zrobić, zwłaszcza że — jak już wspomnieliśmy — czosnaczek nie jest pod ochroną i można go zrywać bez przeszkód. Dzisiaj chcemy ci jednak polecić nieco inne jego zastosowanie. Poniżej prezentujemy przepis na pyszne pesto z czosnaczka. Pamiętaj, by roślinę tę zbierać odpowiedzialnie: chociaż czosnaczek trudno jest pomylić z czymś innym, odrobina zdrowego rozsądku jeszcze nigdy nikomu nie zaszkodziła.

Czosnaczek pospolity możesz zbierać bez przeszkód. Nie jest pod ochroną
Czosnaczek pospolity możesz zbierać bez przeszkód. Nie jest pod ochroną © Canva | Mantonature

Pesto z czosnaczka

Składniki:

  • 100 g liści czosnaczka pospolitego,
  • 125 ml oliwy,
  • 50 g prażonych orzechów włoskich,
  • 30 g tartego parmezanu,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Liście umyj i osusz. Zmieszaj je z pozostałymi składnikami. Zblenduj. Przyprawy dodawaj na bieżąco, do smaku. Możesz również wzbogacić pesto o cytrusy: sok z cytryny lub limonki. Eksperymentuj i daj nam znać, co z tego wyszło. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯