Zamiast barszczu czy żurku Czesi na Wielkanoc gotują inną zupę. Prosta, szybka i pyszna

Czesi wręcz uwielbiają tę zupę. Nic w tym dziwnego - jest sycąca, smaczna pełna aromatu leśnych grzybów. Przygotowanie kulajdy nie zajmuje więcej niż 45 minut, a z talerzy znika jeszcze szybciej.

Kulajda to uwielbiana w Czechach zupaKulajda to uwielbiana w Czechach zupa
Źródło zdjęć: © Pixabay

W Polsce w Wielkanoc zajadamy się barszczem białym lub żurkiem, natomiast Czesi stawiają na mocno grzybową zupę o niezwykle aksamitnej konsystencji. Kulajda charakteryzuje się tym, że jest niezwykle sycąca, a jej przygotowanie nie jest czasochłonne.

W środku pysznych kotlecików czeka smaczna niespodzianka. W połączeniu z pomidorowym sosem smakują jeszcze lepiej

Czeska kulajda - aksamitna i mocno grzybowa

Kulajda to tradycyjne czeskie danie, ale serwowane jest również na Słowacji i w niektórych regionach Polski. Charakteryzuje ją gładka, aksamitna konsystencja oraz grzybowy smak. W skład kulajdy wchodzą również ziemniaki, jajka - najlepiej przepiórcze lub ugotowane w "koszulce" oraz zioła, przyprawy, a także śmietana. Ta ostatnia jest zwieńczeniem dania i odpowiada za jego aksamitność.

Dobra kulajda powinna być lekko kwaśna, dlatego też na liście składników znajdziemy ocet. Istnieją wersje zupy z zakwasem, jednak tak przygotowana bardziej przypomina kyselo (również czeską zupę stworzoną na bazie zakwasu i grzybów). Przyrządzając kulajdę, użyć można grzybów zarówno świeżych, jak i suszonych. Idealnie nadają się podgrzybki, prawdziwki, maślaki, kurki, a nawet zwykłe pieczarki.

Kulajda to lekko kwaśna zupa z grzybami
Kulajda to lekko kwaśna zupa z grzybami © Wikimedia Commons | CC BY-SA 3.0, Chmee2

Kulajda. Przepis na czeską zupę grzybową

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 100 g masła,
  • 40 g mąki,
  • 1,1 l wody,
  • szklanka grzybów (jeśli używasz suszonych grzybów, musisz wcześniej je namoczyć przez ok. 1 godzinę),
  • 200 ml śmietany (18-proc. lub 30-proc.),
  • 25 g cukru,
  • 30 ml octu,
  • 4 łyżki siekanego koperku,
  • jajka (w zależności od wielkości porcji),
  • sol i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Na początek przygotuj zasmażkę. Na patelni rozpuść 70 g masła i dodaj do niego trochę mąki. Mieszaj cały czas, aby nic się nie przypaliło.
  2. Po upływie 2-3 minut dolej zimną wodę i dodaj obrane i pokrojone ziemniaki. Posól całość i doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 5-6 minut.
  3. Grzyby pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż je na reszcie masła. Dopraw je pieprzem i solą, a następnie dorzuć do garnka. Gotuj zupę przez 10 minut.
  4. Wymieszaj śmietanę, ocet i cukier, dodaj trochę wywaru, by zahartować miksturę. Przelej wszystko do zupy. Pamiętaj, by dokładnie wszystko wymieszać. Kulajdę gotuj jeszcze przez 3-4 minuty.
  5. Przygotuj jajka w koszulkach. Zagotuj w garnku wodę z octem, a jajka wbij do małych miseczek. Gotującą się wodę zamieszaj łyżką i utwórz wir. Wlej jajko w jego środek. Po 2-3 minutach wyciągnij jajko za pomocą łyżki cedzakowej. Przełóż do talerza z zupą.
  6. Kulajdę podawaj z posiekanym koperkiem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej