Zamiast barszczu czy żurku Czesi na Wielkanoc gotują inną zupę. Prosta, szybka i pyszna

Czesi wręcz uwielbiają tę zupę. Nic w tym dziwnego - jest sycąca, smaczna pełna aromatu leśnych grzybów. Przygotowanie kulajdy nie zajmuje więcej niż 45 minut, a z talerzy znika jeszcze szybciej.

Kulajda to uwielbiana w Czechach zupaKulajda to uwielbiana w Czechach zupa
Źródło zdjęć: © Pixabay

W Polsce w Wielkanoc zajadamy się barszczem białym lub żurkiem, natomiast Czesi stawiają na mocno grzybową zupę o niezwykle aksamitnej konsystencji. Kulajda charakteryzuje się tym, że jest niezwykle sycąca, a jej przygotowanie nie jest czasochłonne.

W środku pysznych kotlecików czeka smaczna niespodzianka. W połączeniu z pomidorowym sosem smakują jeszcze lepiej

Czeska kulajda - aksamitna i mocno grzybowa

Kulajda to tradycyjne czeskie danie, ale serwowane jest również na Słowacji i w niektórych regionach Polski. Charakteryzuje ją gładka, aksamitna konsystencja oraz grzybowy smak. W skład kulajdy wchodzą również ziemniaki, jajka - najlepiej przepiórcze lub ugotowane w "koszulce" oraz zioła, przyprawy, a także śmietana. Ta ostatnia jest zwieńczeniem dania i odpowiada za jego aksamitność.

Dobra kulajda powinna być lekko kwaśna, dlatego też na liście składników znajdziemy ocet. Istnieją wersje zupy z zakwasem, jednak tak przygotowana bardziej przypomina kyselo (również czeską zupę stworzoną na bazie zakwasu i grzybów). Przyrządzając kulajdę, użyć można grzybów zarówno świeżych, jak i suszonych. Idealnie nadają się podgrzybki, prawdziwki, maślaki, kurki, a nawet zwykłe pieczarki.

Kulajda to lekko kwaśna zupa z grzybami
Kulajda to lekko kwaśna zupa z grzybami © Wikimedia Commons | CC BY-SA 3.0, Chmee2

Kulajda. Przepis na czeską zupę grzybową

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 100 g masła,
  • 40 g mąki,
  • 1,1 l wody,
  • szklanka grzybów (jeśli używasz suszonych grzybów, musisz wcześniej je namoczyć przez ok. 1 godzinę),
  • 200 ml śmietany (18-proc. lub 30-proc.),
  • 25 g cukru,
  • 30 ml octu,
  • 4 łyżki siekanego koperku,
  • jajka (w zależności od wielkości porcji),
  • sol i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Na początek przygotuj zasmażkę. Na patelni rozpuść 70 g masła i dodaj do niego trochę mąki. Mieszaj cały czas, aby nic się nie przypaliło.
  2. Po upływie 2-3 minut dolej zimną wodę i dodaj obrane i pokrojone ziemniaki. Posól całość i doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 5-6 minut.
  3. Grzyby pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż je na reszcie masła. Dopraw je pieprzem i solą, a następnie dorzuć do garnka. Gotuj zupę przez 10 minut.
  4. Wymieszaj śmietanę, ocet i cukier, dodaj trochę wywaru, by zahartować miksturę. Przelej wszystko do zupy. Pamiętaj, by dokładnie wszystko wymieszać. Kulajdę gotuj jeszcze przez 3-4 minuty.
  5. Przygotuj jajka w koszulkach. Zagotuj w garnku wodę z octem, a jajka wbij do małych miseczek. Gotującą się wodę zamieszaj łyżką i utwórz wir. Wlej jajko w jego środek. Po 2-3 minutach wyciągnij jajko za pomocą łyżki cedzakowej. Przełóż do talerza z zupą.
  6. Kulajdę podawaj z posiekanym koperkiem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟