Zamiast barszczu czy żurku Czesi na Wielkanoc gotują inną zupę. Prosta, szybka i pyszna
Czesi wręcz uwielbiają tę zupę. Nic w tym dziwnego - jest sycąca, smaczna pełna aromatu leśnych grzybów. Przygotowanie kulajdy nie zajmuje więcej niż 45 minut, a z talerzy znika jeszcze szybciej.
26.03.2024 11:38
W Polsce w Wielkanoc zajadamy się barszczem białym lub żurkiem, natomiast Czesi stawiają na mocno grzybową zupę o niezwykle aksamitnej konsystencji. Kulajda charakteryzuje się tym, że jest niezwykle sycąca, a jej przygotowanie nie jest czasochłonne.
Czeska kulajda - aksamitna i mocno grzybowa
Kulajda to tradycyjne czeskie danie, ale serwowane jest również na Słowacji i w niektórych regionach Polski. Charakteryzuje ją gładka, aksamitna konsystencja oraz grzybowy smak. W skład kulajdy wchodzą również ziemniaki, jajka - najlepiej przepiórcze lub ugotowane w "koszulce" oraz zioła, przyprawy, a także śmietana. Ta ostatnia jest zwieńczeniem dania i odpowiada za jego aksamitność.
Dobra kulajda powinna być lekko kwaśna, dlatego też na liście składników znajdziemy ocet. Istnieją wersje zupy z zakwasem, jednak tak przygotowana bardziej przypomina kyselo (również czeską zupę stworzoną na bazie zakwasu i grzybów). Przyrządzając kulajdę, użyć można grzybów zarówno świeżych, jak i suszonych. Idealnie nadają się podgrzybki, prawdziwki, maślaki, kurki, a nawet zwykłe pieczarki.
Zobacz także
Kulajda. Przepis na czeską zupę grzybową
Składniki:
- 500 g ziemniaków,
- 100 g masła,
- 40 g mąki,
- 1,1 l wody,
- szklanka grzybów (jeśli używasz suszonych grzybów, musisz wcześniej je namoczyć przez ok. 1 godzinę),
- 200 ml śmietany (18-proc. lub 30-proc.),
- 25 g cukru,
- 30 ml octu,
- 4 łyżki siekanego koperku,
- jajka (w zależności od wielkości porcji),
- sol i pieprz.
Przygotowanie:
- Na początek przygotuj zasmażkę. Na patelni rozpuść 70 g masła i dodaj do niego trochę mąki. Mieszaj cały czas, aby nic się nie przypaliło.
- Po upływie 2-3 minut dolej zimną wodę i dodaj obrane i pokrojone ziemniaki. Posól całość i doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 5-6 minut.
- Grzyby pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż je na reszcie masła. Dopraw je pieprzem i solą, a następnie dorzuć do garnka. Gotuj zupę przez 10 minut.
- Wymieszaj śmietanę, ocet i cukier, dodaj trochę wywaru, by zahartować miksturę. Przelej wszystko do zupy. Pamiętaj, by dokładnie wszystko wymieszać. Kulajdę gotuj jeszcze przez 3-4 minuty.
- Przygotuj jajka w koszulkach. Zagotuj w garnku wodę z octem, a jajka wbij do małych miseczek. Gotującą się wodę zamieszaj łyżką i utwórz wir. Wlej jajko w jego środek. Po 2-3 minutach wyciągnij jajko za pomocą łyżki cedzakowej. Przełóż do talerza z zupą.
- Kulajdę podawaj z posiekanym koperkiem.