Moja przyjaciółka z Czech robi placki ziemniaczane inne niż wszystkie. Zdradziła mi swój przepis

Placki ziemniaczane to jeden z moich ulubionych przepisów na obiad bez dodatku mięsa. Od kiedy moja przyjaciółka z Czech pokazała mi, jak robi je w swoim domu, zaczęłam ją w tym naśladować. Czeski przepis wzbogaca bowiem kultowe placki o wyrazisty smak przypraw oraz czosnku.

Placki ziemniaczane po czesku - PysznościPlacki ziemniaczane po czesku - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | fascinadora
Ewa Malinowska

Aromatyczne placki ziemniaczane, znane jako bramboráky to pyszna propozycja na obiad nie tylko podczas wycieczki do Czech. Bogaty aromat czosnku przeplata się z ziołowymi nutami majeranku lub oregano, a całość dopełnia korzenny kminek. Bramboráky mogą być samodzielnym daniem lub stanowić pyszny dodatek do mięsnych potraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W środku pysznych kotlecików czeka smaczna niespodzianka. W połączeniu z pomidorowym sosem smakują jeszcze lepiej

Placki ziemniaczane po czesku

Z czeską kuchnią naturalnie kojarzą się od razu knedliki oraz smażony ser. Skrywa ona jednak wiele innych przepisów, które przypadną do gustu fanom domowych, tradycyjnych smaków. Moim faworytem są właśnie placki ziemniaczane. Przypominają znane nam z domu smaki, ale podkręcone dodatkową porcją przypraw.

Tak dobrych placków ziemniaczanych jeszcze nie jadłam
Tak dobrych placków ziemniaczanych jeszcze nie jadłam © Licencjodawca | Pyszności

Tradycyjnie podaje się je z duszoną kapustą i wędzoną wieprzowiną, ale równie dobrze smakują w najprostszej wersji – z kwaśną śmietaną.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 85 g mąki pszennej,
  • pół łyżeczki kminku,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • smalec lub olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odlej nadmiar wody.
  2. Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę i dodaj do ziemniaków.
  3. Do startych ziemniaków dodaj jajko, mąkę (około 85 g), majeranek, kminek, pieprz i sól.
  4. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, aż utworzą gładką masę.
  5. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Najlepiej sprawdzi się smalec, ale możesz też użyć oleju rzepakowego.
  6. Nakładaj łyżką porcje ciasta na patelnię, podobnie jak w przypadku polskich placków ziemniaczanych.
  7. Smaż na średnim ogniu z obu stron, aż placki nabiorą złocistego koloru.

Gotowe placki odłóż na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podaj z ulubionymi dodatkami i ciesz się smakiem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯