Moja przyjaciółka z Czech robi placki ziemniaczane inne niż wszystkie. Zdradziła mi swój przepis

Placki ziemniaczane to jeden z moich ulubionych przepisów na obiad bez dodatku mięsa. Od kiedy moja przyjaciółka z Czech pokazała mi, jak robi je w swoim domu, zaczęłam ją w tym naśladować. Czeski przepis wzbogaca bowiem kultowe placki o wyrazisty smak przypraw oraz czosnku.

Placki ziemniaczane po czesku - PysznościPlacki ziemniaczane po czesku - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | fascinadora
Ewa Malinowska

Aromatyczne placki ziemniaczane, znane jako bramboráky to pyszna propozycja na obiad nie tylko podczas wycieczki do Czech. Bogaty aromat czosnku przeplata się z ziołowymi nutami majeranku lub oregano, a całość dopełnia korzenny kminek. Bramboráky mogą być samodzielnym daniem lub stanowić pyszny dodatek do mięsnych potraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W środku pysznych kotlecików czeka smaczna niespodzianka. W połączeniu z pomidorowym sosem smakują jeszcze lepiej

Placki ziemniaczane po czesku

Z czeską kuchnią naturalnie kojarzą się od razu knedliki oraz smażony ser. Skrywa ona jednak wiele innych przepisów, które przypadną do gustu fanom domowych, tradycyjnych smaków. Moim faworytem są właśnie placki ziemniaczane. Przypominają znane nam z domu smaki, ale podkręcone dodatkową porcją przypraw.

Tak dobrych placków ziemniaczanych jeszcze nie jadłam
Tak dobrych placków ziemniaczanych jeszcze nie jadłam © Licencjodawca | Pyszności

Tradycyjnie podaje się je z duszoną kapustą i wędzoną wieprzowiną, ale równie dobrze smakują w najprostszej wersji – z kwaśną śmietaną.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 85 g mąki pszennej,
  • pół łyżeczki kminku,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • smalec lub olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odlej nadmiar wody.
  2. Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę i dodaj do ziemniaków.
  3. Do startych ziemniaków dodaj jajko, mąkę (około 85 g), majeranek, kminek, pieprz i sól.
  4. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, aż utworzą gładką masę.
  5. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Najlepiej sprawdzi się smalec, ale możesz też użyć oleju rzepakowego.
  6. Nakładaj łyżką porcje ciasta na patelnię, podobnie jak w przypadku polskich placków ziemniaczanych.
  7. Smaż na średnim ogniu z obu stron, aż placki nabiorą złocistego koloru.

Gotowe placki odłóż na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podaj z ulubionymi dodatkami i ciesz się smakiem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło