Moja przyjaciółka z Czech robi placki ziemniaczane inne niż wszystkie. Zdradziła mi swój przepis
Placki ziemniaczane to jeden z moich ulubionych przepisów na obiad bez dodatku mięsa. Od kiedy moja przyjaciółka z Czech pokazała mi, jak robi je w swoim domu, zaczęłam ją w tym naśladować. Czeski przepis wzbogaca bowiem kultowe placki o wyrazisty smak przypraw oraz czosnku.
18.03.2024 09:20
Aromatyczne placki ziemniaczane, znane jako bramboráky to pyszna propozycja na obiad nie tylko podczas wycieczki do Czech. Bogaty aromat czosnku przeplata się z ziołowymi nutami majeranku lub oregano, a całość dopełnia korzenny kminek. Bramboráky mogą być samodzielnym daniem lub stanowić pyszny dodatek do mięsnych potraw.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Placki ziemniaczane po czesku
Z czeską kuchnią naturalnie kojarzą się od razu knedliki oraz smażony ser. Skrywa ona jednak wiele innych przepisów, które przypadną do gustu fanom domowych, tradycyjnych smaków. Moim faworytem są właśnie placki ziemniaczane. Przypominają znane nam z domu smaki, ale podkręcone dodatkową porcją przypraw.
Tradycyjnie podaje się je z duszoną kapustą i wędzoną wieprzowiną, ale równie dobrze smakują w najprostszej wersji – z kwaśną śmietaną.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 jajka,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 85 g mąki pszennej,
- pół łyżeczki kminku,
- pół łyżeczki majeranku,
- pół łyżeczki pieprzu,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- smalec lub olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odlej nadmiar wody.
- Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę i dodaj do ziemniaków.
- Do startych ziemniaków dodaj jajko, mąkę (około 85 g), majeranek, kminek, pieprz i sól.
- Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, aż utworzą gładką masę.
- Rozgrzej tłuszcz na patelni. Najlepiej sprawdzi się smalec, ale możesz też użyć oleju rzepakowego.
- Nakładaj łyżką porcje ciasta na patelnię, podobnie jak w przypadku polskich placków ziemniaczanych.
- Smaż na średnim ogniu z obu stron, aż placki nabiorą złocistego koloru.
Gotowe placki odłóż na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podaj z ulubionymi dodatkami i ciesz się smakiem. Smacznego!