Przyjaciółka z Francji robi tak czosnek. Z kawałkiem pieczywa smakuje jak raj
Chociaż czosnek wydaje się być pospolity, a w jego smaku pozornie ciężko doszukać się wyjątkowości, to z pomocą tego przepisu wydobędziesz z niego wszystko to, co najlepsze. Moja przyjaciółka zawsze ma w lodówce słoik, a od kiedy i ja poznałam ten smak, konfitowany czosnek robię regularnie.
01.03.2024 12:15
Czosnek słynie z wielu określeń, wśród których prym wiedzie miano "naturalnego antybiotyku". Gości często w sosach, nadaje się do marynowania mięsa i nacierania grzanek, a nasze babcie wykorzystywały go jako remedium na przeziębienie, łącząc ząbki z mlekiem i miodem. Kolejną odsłoną czosnku, którą warto poznać, jest czosnek konfitowany. Jego wyjątkowy smak i konsystencja świetnie zastąpią masło.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Konfitowany czosnek - francuski przysmak
Konfitowanie to wyjątkowa technika kulinarna, wywodząca się z Francji, która polega na powolnym duszeniu w tłuszczu. Idealnie nadaje się do przygotowania aromatycznego i delikatnego czosnku, który zachwyca smakiem i konsystencją.
Czosnek konfitowany zyskuje głęboki, bogaty smak i niepowtarzalny aromat, którego nie sposób uzyskać innymi metodami. Staje się miękki i aksamitny jak masło.
Czosnek konfitowany jest zazwyczaj w oliwie z oliwek, która nabiera podczas procesu jego aromatu. Taką aromatyzowaną oliwę można wykorzystać do przygotowania sosów, dressingów lub marynat.
Jak zrobić konfitowany czosnek?
Pieczony czosnek zyskuje łagodny, słodkawy smak, tracąc charakterystyczną ostrość
Składniki:
- 4 główki polskiego czosnku,
- 1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin,
- 3/4 łyżeczki soli,
- 5-6 ziarenek pieprzu kolorowego,
- 2 gałązki świeżego tymianku,
- liść laurowy.
Sposób przygotowania:
- Czosnek dokładnie obieram z łupinek.
- Do rondelka wrzucam obrany czosnek, sól, pieprz, liście laurowe i zioła.
- Zalewam olejem, powoli doprowadzam do wrzenia, a następnie zmniejszam ogień i delikatnie podgrzewam przez około 45 minut. Olej powinien lekko mrugać.
- Po tym czasie wyciągam widelcem jeden ząbek czosnku i sprawdzam, czy jest miękki.
- Przelewam czosnek do wyparzonych słoików.
Pieczony czosnek to idealny jako dodatek do purée ziemniaczanego, hummusu, różnego rodzaju past, a także do zjedzenia samego ze świeżym chlebem. Smacznego!