Przyjaciółka z Francji robi tak czosnek. Z kawałkiem pieczywa smakuje jak raj

Chociaż czosnek wydaje się być pospolity, a w jego smaku pozornie ciężko doszukać się wyjątkowości, to z pomocą tego przepisu wydobędziesz z niego wszystko to, co najlepsze. Moja przyjaciółka zawsze ma w lodówce słoik, a od kiedy i ja poznałam ten smak, konfitowany czosnek robię regularnie.

Konfitowany czosnek - PysznościKonfitowany czosnek - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | margouillatphotos
Ewa Malinowska

Czosnek słynie z wielu określeń, wśród których prym wiedzie miano "naturalnego antybiotyku". Gości często w sosach, nadaje się do marynowania mięsa i nacierania grzanek, a nasze babcie wykorzystywały go jako remedium na przeziębienie, łącząc ząbki z mlekiem i miodem. Kolejną odsłoną czosnku, którą warto poznać, jest czosnek konfitowany. Jego wyjątkowy smak i konsystencja świetnie zastąpią masło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cebularze lubelskie z tego przepisu wychodzą za każdym razem. Na jednym na pewno się nie skończy

Konfitowany czosnek - francuski przysmak

Konfitowanie to wyjątkowa technika kulinarna, wywodząca się z Francji, która polega na powolnym duszeniu w tłuszczu. Idealnie nadaje się do przygotowania aromatycznego i delikatnego czosnku, który zachwyca smakiem i konsystencją.

Konfitowany czosnek — uzależniająca, jesienna przekąska.
Konfitowany czosnek © Adobe Stock

Czosnek konfitowany zyskuje głęboki, bogaty smak i niepowtarzalny aromat, którego nie sposób uzyskać innymi metodami. Staje się miękki i aksamitny jak masło.

Czosnek konfitowany jest zazwyczaj w oliwie z oliwek, która nabiera podczas procesu jego aromatu. Taką aromatyzowaną oliwę można wykorzystać do przygotowania sosów, dressingów lub marynat.

Jak zrobić konfitowany czosnek?

Pieczony czosnek zyskuje łagodny, słodkawy smak, tracąc charakterystyczną ostrość

Konfitowany czosnek - Pyszności
Konfitowany czosnek - Pyszności © Canva

Składniki:

  • 4 główki polskiego czosnku,
  • 1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 5-6 ziarenek pieprzu kolorowego,
  • 2 gałązki świeżego tymianku,
  • liść laurowy.

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek dokładnie obieram z łupinek.
  2. Do rondelka wrzucam obrany czosnek, sól, pieprz, liście laurowe i zioła.
  3. Zalewam olejem, powoli doprowadzam do wrzenia, a następnie zmniejszam ogień i delikatnie podgrzewam przez około 45 minut. Olej powinien lekko mrugać.
  4. Po tym czasie wyciągam widelcem jeden ząbek czosnku i sprawdzam, czy jest miękki.
  5. Przelewam czosnek do wyparzonych słoików.

Pieczony czosnek to idealny jako dodatek do purée ziemniaczanego, hummusu, różnego rodzaju past, a także do zjedzenia samego ze świeżym chlebem. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło