Przyjaciółka z Francji robi tak czosnek. Z kawałkiem pieczywa smakuje jak raj

Chociaż czosnek wydaje się być pospolity, a w jego smaku pozornie ciężko doszukać się wyjątkowości, to z pomocą tego przepisu wydobędziesz z niego wszystko to, co najlepsze. Moja przyjaciółka zawsze ma w lodówce słoik, a od kiedy i ja poznałam ten smak, konfitowany czosnek robię regularnie.

Konfitowany czosnek - PysznościKonfitowany czosnek - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | margouillatphotos
Ewa Malinowska

Czosnek słynie z wielu określeń, wśród których prym wiedzie miano "naturalnego antybiotyku". Gości często w sosach, nadaje się do marynowania mięsa i nacierania grzanek, a nasze babcie wykorzystywały go jako remedium na przeziębienie, łącząc ząbki z mlekiem i miodem. Kolejną odsłoną czosnku, którą warto poznać, jest czosnek konfitowany. Jego wyjątkowy smak i konsystencja świetnie zastąpią masło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cebularze lubelskie z tego przepisu wychodzą za każdym razem. Na jednym na pewno się nie skończy

Konfitowany czosnek - francuski przysmak

Konfitowanie to wyjątkowa technika kulinarna, wywodząca się z Francji, która polega na powolnym duszeniu w tłuszczu. Idealnie nadaje się do przygotowania aromatycznego i delikatnego czosnku, który zachwyca smakiem i konsystencją.

Konfitowany czosnek — uzależniająca, jesienna przekąska.
Konfitowany czosnek © Adobe Stock

Czosnek konfitowany zyskuje głęboki, bogaty smak i niepowtarzalny aromat, którego nie sposób uzyskać innymi metodami. Staje się miękki i aksamitny jak masło.

Czosnek konfitowany jest zazwyczaj w oliwie z oliwek, która nabiera podczas procesu jego aromatu. Taką aromatyzowaną oliwę można wykorzystać do przygotowania sosów, dressingów lub marynat.

Jak zrobić konfitowany czosnek?

Pieczony czosnek zyskuje łagodny, słodkawy smak, tracąc charakterystyczną ostrość

Konfitowany czosnek - Pyszności
Konfitowany czosnek - Pyszności © Canva

Składniki:

  • 4 główki polskiego czosnku,
  • 1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 5-6 ziarenek pieprzu kolorowego,
  • 2 gałązki świeżego tymianku,
  • liść laurowy.

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek dokładnie obieram z łupinek.
  2. Do rondelka wrzucam obrany czosnek, sól, pieprz, liście laurowe i zioła.
  3. Zalewam olejem, powoli doprowadzam do wrzenia, a następnie zmniejszam ogień i delikatnie podgrzewam przez około 45 minut. Olej powinien lekko mrugać.
  4. Po tym czasie wyciągam widelcem jeden ząbek czosnku i sprawdzam, czy jest miękki.
  5. Przelewam czosnek do wyparzonych słoików.

Pieczony czosnek to idealny jako dodatek do purée ziemniaczanego, hummusu, różnego rodzaju past, a także do zjedzenia samego ze świeżym chlebem. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀