Rośnie w Polsce i jest bardzo zdrowy, ale pod częściową ochroną. W Niemczech powstają gangi, by wykradać go z lasu

Niemieccy policjanci rozkładają ręce, a gangi specjalizujące się w kradzieży rosnącego naturalnie czosnku niedźwiedziego opanowują coraz bardziej wyrafinowane metody łamania prawa. Tymczasem takie zrywanie leśnej rośliny leczniczej grozi nawet zwykłym mieszkańcom niemieckich miasteczek?

Czosnek niedźwiedzi rośnie w wielu europejskich lasach. Chcą to wykorzystać przestępcyCzosnek niedźwiedzi rośnie w wielu europejskich lasach. Chcą to wykorzystać przestępcy
Źródło zdjęć: © Canva

Rzadko zdarza nam się tu poruszać wątki kryminalne, ale tym razem jak najbardziej zawiera się to w kręgu naszej kulinarnej fascynacji. Obiektem zainteresowań formowanych w Niemczech gangów nie jest bowiem złoto, diamenty czy dzieła sztuki renesansowych mistrzów pędzla, lecz zwykła — na pozór — roślina porastająca europejskie lasy. Czosnek niedźwiedzi pada ofiarą brutalnych i nielegalnych akcji zorganizowanych grup przestępczych. Ich metody stają się coraz bardziej nikczemne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryżowo-czekoladowe kulki. Słodka przekąska, którą zrobisz na ostatnią chwilę

Gangi zbierają coraz większe żniwa

O sprawie "czosnkowych gangów" napisał portal onet.pl. To tam czytamy, że niemiecka policja coraz częściej boryka się z problemem grup złodziei, którzy wykradają z saksońskich lasów nawet setki kilogramów cebulek czosnku niedźwiedziego. Niemieckie prawo surowo tego zabrania. Według litery prawa można zrywać jedynie liście tej zdrowej rośliny, a ilość nie powinna przekraczać tego, co mieści się w jednej dłoni.

Tymczasem, jak pisze Onet, w zeszłym roku gangi wykopały ponad tonę cebulek rośliny. To dane dotyczące zaledwie niewielkiego obszaru w okolicach Lipska. Policja stara się kontratakować: niedawno złapali pięcioosobową bandę, która wynosiła z lasu 50 kilogramów dzikiego czosnku. To jednak jedynie kropla w morzu problemu, a metody złodziei stają się coraz cwańsze.

Czosnek niedźwiedzi jest w Niemczech zrywany na tony
Czosnek niedźwiedzi jest w Niemczech zrywany na tony © Canva | Leonsbox

Przebrania, nakolanniki i rynek zbytu

Według Onetu gangi specjalizujące się w kradzieży dzikiego czosnku niedźwiedziego działają już w naprawdę zorganizowany sposób. Członkowie takich grup wybierają się do lasu, udając zwykłych turystów. Następnie, pod osłoną drzew, przebierają się w stroje robocze, zakładają nakolanniki i dokonują swej nikczemnej zbrodni. Kolejny krok to przemyt. Złodzieje pakują zrabowany niedźwiedzi czosnek do worków i ukrywają go przy poboczach dróg. Dopiero później wracają po niego samochodami.

Tego rodzaju działalność może zaszkodzić nie tylko naturalnemu występowaniu czosnku, ale również zwykłym mieszkańcom. Rynek zbytu przestępców stanowią bowiem punkty gastronomiczne, gdzie czosnek zostaje przetworzony i podany do spożycia. Tymczasem takie nielegalne źródło może prowadzić do tragedii. Czosnek niedźwiedzi jest bowiem łudząco podobny do zimowitu jesiennego. To trująca roślina, której spożycie — nawet w niewielkich ilościach — może prowadzić do śmierci.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej