Podudzia z kurczaka będą rozpływać się w ustach. Zalej je pysznym sosem

Podudzia z kurczaka to jeden z tańszych i prostszych przepisów na pyszny obiad dla całej rodziny. Dzięki odpowiedniej marynacie będą soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Prosty trik sprawi, że cały obiad przygotujesz w jednym naczyniu.

Podudzia z kurczaka - PysznościPodudzia z kurczaka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Duy Doan
Ewa Malinowska

Szukasz pomysłu na szybki i pyszny obiad? Podudzia z kurczaka to strzał w dziesiątkę. Ten przepis zachwyca prostotą wykonania i gwarantuje soczyste, rozpływające się w ustach mięso. Jego sekretem jest pieczenie pałek kurczaka na ryżu, dzięki czemu z piekarnika wyciągamy niemal gotowy obiad. Jest błyskawicznie i przede wszystkim pysznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryżowo-czekoladowe kulki. Słodka przekąska, którą zrobisz na ostatnią chwilę

Przepis na podudzia z kurczaka

Wyglądają niepozornie, kosztują grosze, a odpowiednio przygotowane potrafią zaskoczyć smakiem. Wystarczy kilka prostych składników, aby nadać kurczakowi aromatu i soczystości.

Pałki z kurczaka w nietypowej odsłonie
Pałki z kurczaka w nietypowej odsłonie © Canva | Coast-to-Coast

Podudzia z kurczaka upiecz na ryżu. To ogromna oszczędność czasu i zmywania! Udka i ryż pieką się razem, więc nie musisz brudzić dodatkowych garnków i patelni. Wystarczy zalać całość mieszanką przecieru pomidorowego z wodą oraz przyprawami i wrzucić do piekarnika. Po kilkudziesięciu minutach dostajemy pyszny, gorący obiad.

Składniki:

  • 8 udek z kurczaka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • pół łyżeczki papryki ostrej,
  • 300 gramów ryżu,
  • 200 g pieczarek,
  • 1 papryka czerwona,
  • 0,5 l wody,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • pół łyżeczki oregano,
  • sól i pieprz,

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj i pokrój pieczarki w plasterki. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w kostkę.
  2. Umyj i osusz udka z kurczaka. Natrzyj je mieszanką papryki słodkiej i ostrej oraz przeciśniętego przez praskę czosnku. Dopraw solą i pieprzem.
  3. W misce przygotuj zalewę: wymieszaj wodę, koncentrat pomidorowy, cukier i oregano.
  4. Naczynie żaroodporne wysyp suchym ryżem. Na nim ułóż połowę pieczarek i papryki, a następnie przyprawione udka. Całość posyp resztą warzyw i polej zalewą.
  5. Piecz udka w piekarniku rozgrzanym do 200 st. przez około 60-70 minut, aż mięso będzie soczyste, a ryż miękki.

Do zalewy możesz dodać inne przyprawy, np. bazylię, tymianek czy lubczyk. Sprawdzą się również inne warzywa, takie jako cebula, cukinia czy brokuły. Gotowe danie podaj z ulubioną surówką. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem