PrzepisDania mięsnePodudzia z kurczaka będą rozpływać się w ustach. Zalej je pysznym sosem

Podudzia z kurczaka będą rozpływać się w ustach. Zalej je pysznym sosem

Podudzia z kurczaka to jeden z tańszych i prostszych przepisów na pyszny obiad dla całej rodziny. Dzięki odpowiedniej marynacie będą soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Prosty trik sprawi, że cały obiad przygotujesz w jednym naczyniu.

Podudzia z kurczaka - Pyszności
Podudzia z kurczaka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Duy Doan

12.03.2024 07:29

Szukasz pomysłu na szybki i pyszny obiad? Podudzia z kurczaka to strzał w dziesiątkę. Ten przepis zachwyca prostotą wykonania i gwarantuje soczyste, rozpływające się w ustach mięso. Jego sekretem jest pieczenie pałek kurczaka na ryżu, dzięki czemu z piekarnika wyciągamy niemal gotowy obiad. Jest błyskawicznie i przede wszystkim pysznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na podudzia z kurczaka

Wyglądają niepozornie, kosztują grosze, a odpowiednio przygotowane potrafią zaskoczyć smakiem. Wystarczy kilka prostych składników, aby nadać kurczakowi aromatu i soczystości.

Pałki z kurczaka w nietypowej odsłonie
Pałki z kurczaka w nietypowej odsłonie© Canva | Coast-to-Coast

Podudzia z kurczaka upiecz na ryżu. To ogromna oszczędność czasu i zmywania! Udka i ryż pieką się razem, więc nie musisz brudzić dodatkowych garnków i patelni. Wystarczy zalać całość mieszanką przecieru pomidorowego z wodą oraz przyprawami i wrzucić do piekarnika. Po kilkudziesięciu minutach dostajemy pyszny, gorący obiad.

Składniki:

  • 8 udek z kurczaka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • pół łyżeczki papryki ostrej,
  • 300 gramów ryżu,
  • 200 g pieczarek,
  • 1 papryka czerwona,
  • 0,5 l wody,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • pół łyżeczki oregano,
  • sól i pieprz,

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj i pokrój pieczarki w plasterki. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w kostkę.
  2. Umyj i osusz udka z kurczaka. Natrzyj je mieszanką papryki słodkiej i ostrej oraz przeciśniętego przez praskę czosnku. Dopraw solą i pieprzem.
  3. W misce przygotuj zalewę: wymieszaj wodę, koncentrat pomidorowy, cukier i oregano.
  4. Naczynie żaroodporne wysyp suchym ryżem. Na nim ułóż połowę pieczarek i papryki, a następnie przyprawione udka. Całość posyp resztą warzyw i polej zalewą.
  5. Piecz udka w piekarniku rozgrzanym do 200 st. przez około 60-70 minut, aż mięso będzie soczyste, a ryż miękki.

Do zalewy możesz dodać inne przyprawy, np. bazylię, tymianek czy lubczyk. Sprawdzą się również inne warzywa, takie jako cebula, cukinia czy brokuły. Gotowe danie podaj z ulubioną surówką. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie