PrzepisProste przepisyJędrne i chrupiące ogórki małosolne w kilka godzin. Nie musisz nawet robić zalewy

Jędrne i chrupiące ogórki małosolne w kilka godzin. Nie musisz nawet robić zalewy

Kup ogórki i jeszcze tego samego dnia przerób je na małosolne!
Kup ogórki i jeszcze tego samego dnia przerób je na małosolne!
Źródło zdjęć: © Getty Images | An-T

06.04.2024 13:44

Masz ochotę na ogórki małosolne? Możesz zrobić je bardzo szybko, bo będą gotowe już kolejnego dnia. Ten prosty i ekspresowy sposób podbija sieć. Nie jest potrzebna zalewa ani naczynie. Jak najlepiej zrobić ogórki małosolne na sucho? Podpowiadamy.

Ogórki małosolne to najlepsza letnia przekąska. Często mamy takie skojarzenie, bo kiedyś na gruntowe ogórki trzeba było czekać znacznie dłużej. Teraz już w kwietniu możemy je kupować i przerabiać na małosolne. W takiej formie świetnie smakują na kanapkach, w sałatkach i właśnie jako samodzielna przekąska. Najszybciej przygotujesz je "na sucho" czyli bez zalewy.

Nie zniechęcamy do robienia ogórków małosolnych w sposób tradycyjny. Jednak gdy chcesz cieszyć się ich smakiem szybciej, metoda bez użycia wody sprawdzi się lepiej. Ogórki przygotowane w ten sposób są też delikatniejsze w smaku i zachowują intensywny kolor. Wystarczy zamknąć je w woreczku strunowym, takim jak do mrożonek i dodać klasyczne przyprawy do ogórków małosolnych. Co jest najważniejsze? Zarówno w tej metodzie, jak i klasycznej z zalewą, oczywiście ogórki, jak najlepszej jakości. Warto kupić je w sprawdzonym miejscu. Dzięki metodzie "na sucho" będą gotowe po 24 godzinach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na ogórki małosolne na sucho

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • kawałek chrzanu
  • 2 baldachy kopru lub mały pęczek koperku
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego opcjonalnie
Ogórki małosolne
Ogórki małosolne© Getty Images | An-T


Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj, dokładnie osusz i odetnij końcówki, by sól szybciej wnikała. W ten sposób pozbawisz je też goryczki. Tak przygotowane ogórki włóż do grubego woreczka foliowego. Najlepiej użyj woreczka na mrożonki z zapięciem.
  2. Chrzan i czosnek obierz, pokrój w cienkie plasterki i wraz z solą, koprem i gorczycą dodaj do ogórków. Dołóż też liście laurowe i ziele angielskie, jeśli ich używasz. Woreczek zamknij, usuwając z niego nadmiar powietrza. Kilkukrotnie nim potrząśnij, by przyprawy równomiernie się rozłożyły.
  3. Woreczek z ogórkami wstaw do lodówki na 4 godziny. Potem wyjmij go i połóż na przykład na blacie kuchennym. Tak, by ogórki przez kolejne 20 godzin były w temperaturze pokojowej.
  4. Po 24 godzinach ogórki są gotowe. Można je przetrzymywać w lodówce przez 3 dni, ale z reguły znikają znacznie szybciej.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także