Jędrne i chrupiące ogórki małosolne w kilka godzin. Nie musisz nawet robić zalewy
Masz ochotę na ogórki małosolne? Możesz zrobić je bardzo szybko, bo będą gotowe już kolejnego dnia. Ten prosty i ekspresowy sposób podbija sieć. Nie jest potrzebna zalewa ani naczynie. Jak najlepiej zrobić ogórki małosolne na sucho? Podpowiadamy.
06.04.2024 13:44
Ogórki małosolne to najlepsza letnia przekąska. Często mamy takie skojarzenie, bo kiedyś na gruntowe ogórki trzeba było czekać znacznie dłużej. Teraz już w kwietniu możemy je kupować i przerabiać na małosolne. W takiej formie świetnie smakują na kanapkach, w sałatkach i właśnie jako samodzielna przekąska. Najszybciej przygotujesz je "na sucho" czyli bez zalewy.
Nie zniechęcamy do robienia ogórków małosolnych w sposób tradycyjny. Jednak gdy chcesz cieszyć się ich smakiem szybciej, metoda bez użycia wody sprawdzi się lepiej. Ogórki przygotowane w ten sposób są też delikatniejsze w smaku i zachowują intensywny kolor. Wystarczy zamknąć je w woreczku strunowym, takim jak do mrożonek i dodać klasyczne przyprawy do ogórków małosolnych. Co jest najważniejsze? Zarówno w tej metodzie, jak i klasycznej z zalewą, oczywiście ogórki, jak najlepszej jakości. Warto kupić je w sprawdzonym miejscu. Dzięki metodzie "na sucho" będą gotowe po 24 godzinach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na ogórki małosolne na sucho
Składniki:
Sposób przygotowania:
- Ogórki umyj, dokładnie osusz i odetnij końcówki, by sól szybciej wnikała. W ten sposób pozbawisz je też goryczki. Tak przygotowane ogórki włóż do grubego woreczka foliowego. Najlepiej użyj woreczka na mrożonki z zapięciem.
- Chrzan i czosnek obierz, pokrój w cienkie plasterki i wraz z solą, koprem i gorczycą dodaj do ogórków. Dołóż też liście laurowe i ziele angielskie, jeśli ich używasz. Woreczek zamknij, usuwając z niego nadmiar powietrza. Kilkukrotnie nim potrząśnij, by przyprawy równomiernie się rozłożyły.
- Woreczek z ogórkami wstaw do lodówki na 4 godziny. Potem wyjmij go i połóż na przykład na blacie kuchennym. Tak, by ogórki przez kolejne 20 godzin były w temperaturze pokojowej.
- Po 24 godzinach ogórki są gotowe. Można je przetrzymywać w lodówce przez 3 dni, ale z reguły znikają znacznie szybciej.