PrzepisProste przepisyJędrne i chrupiące ogórki małosolne w kilka godzin. Nie musisz nawet robić zalewy

Jędrne i chrupiące ogórki małosolne w kilka godzin. Nie musisz nawet robić zalewy

Masz ochotę na ogórki małosolne? Możesz zrobić je bardzo szybko, bo będą gotowe już kolejnego dnia. Ten prosty i ekspresowy sposób podbija sieć. Nie jest potrzebna zalewa ani naczynie. Jak najlepiej zrobić ogórki małosolne na sucho? Podpowiadamy.

Kup ogórki i jeszcze tego samego dnia przerób je na małosolne!
Kup ogórki i jeszcze tego samego dnia przerób je na małosolne!
Źródło zdjęć: © Getty Images | An-T

06.04.2024 13:44

Ogórki małosolne to najlepsza letnia przekąska. Często mamy takie skojarzenie, bo kiedyś na gruntowe ogórki trzeba było czekać znacznie dłużej. Teraz już w kwietniu możemy je kupować i przerabiać na małosolne. W takiej formie świetnie smakują na kanapkach, w sałatkach i właśnie jako samodzielna przekąska. Najszybciej przygotujesz je "na sucho" czyli bez zalewy.

Nie zniechęcamy do robienia ogórków małosolnych w sposób tradycyjny. Jednak gdy chcesz cieszyć się ich smakiem szybciej, metoda bez użycia wody sprawdzi się lepiej. Ogórki przygotowane w ten sposób są też delikatniejsze w smaku i zachowują intensywny kolor. Wystarczy zamknąć je w woreczku strunowym, takim jak do mrożonek i dodać klasyczne przyprawy do ogórków małosolnych. Co jest najważniejsze? Zarówno w tej metodzie, jak i klasycznej z zalewą, oczywiście ogórki, jak najlepszej jakości. Warto kupić je w sprawdzonym miejscu. Dzięki metodzie "na sucho" będą gotowe po 24 godzinach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na ogórki małosolne na sucho

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • kawałek chrzanu
  • 2 baldachy kopru lub mały pęczek koperku
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego opcjonalnie
Ogórki małosolne
Ogórki małosolne© Getty Images | An-T


Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj, dokładnie osusz i odetnij końcówki, by sól szybciej wnikała. W ten sposób pozbawisz je też goryczki. Tak przygotowane ogórki włóż do grubego woreczka foliowego. Najlepiej użyj woreczka na mrożonki z zapięciem.
  2. Chrzan i czosnek obierz, pokrój w cienkie plasterki i wraz z solą, koprem i gorczycą dodaj do ogórków. Dołóż też liście laurowe i ziele angielskie, jeśli ich używasz. Woreczek zamknij, usuwając z niego nadmiar powietrza. Kilkukrotnie nim potrząśnij, by przyprawy równomiernie się rozłożyły.
  3. Woreczek z ogórkami wstaw do lodówki na 4 godziny. Potem wyjmij go i połóż na przykład na blacie kuchennym. Tak, by ogórki przez kolejne 20 godzin były w temperaturze pokojowej.
  4. Po 24 godzinach ogórki są gotowe. Można je przetrzymywać w lodówce przez 3 dni, ale z reguły znikają znacznie szybciej.
Wybrane dla Ciebie