PoradyWiększość nie zdaje sobie sprawy. Jak długo można przechowywać ugotowane jajka?

Większość nie zdaje sobie sprawy. Jak długo można przechowywać ugotowane jajka?

Jak długo można przechowywać ugotowane jajka w lodówce?
Jak długo można przechowywać ugotowane jajka w lodówce?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
04.04.2024 18:06

Nie wiesz, co zrobić z nadmiarem ugotowanych jajek? Jeśli zjedzenie ich przerasta cię w danej chwili, możesz po prostu przechować je w lodówce. Jak długo pozostaną tam świeże? Z pewnością nie tak długo, jak mogłoby się wydawać.

Cierpisz na nadmiar ugotowanych jajek? Spokojnie, możesz przechowywać je w lodówce, choć lepiej, żeby naszła cię na nie ochota prędzej niż później. Mimo że w lodówce panują warunki, dzięki którym jajka dłużej zachowają świeżość, nie można zwlekać ich spożyciem w nieskończoność.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

Zanim jednak przejdziemy do kwestii przechowywania jajek, warto zwrócić uwagę na to, jak wybieramy je w sklepie. Jeśli dokonamy tego w nieprawidłowy sposób, szybko może okazać się, że wszelkie porady na temat zachowania świeżości jajek są zbędne, bo jajko okaże się "po terminie" zanim jeszcze trafi na nasz stół.

Podczas zakupów zawsze polecamy delikatne potrząśnięcie jajkiem. Jeśli wydaje ono "chlupoczący dźwięk", oznacza to, że powietrze przedostało się przez skorupkę do wnętrza. W takim przypadku, po wbiciu jajka do miski, czeka nas bardzo przykra — i często śmierdząca — niespodzianka. Jeśli jajko nie chlupocze, ale i tak masz obawy co do jego świeżości, już w domu wrzuć je do szklanki z wodą. Świeże jajko opadnie na dno, nieświeże — będzie się unosić na wodzie.

Jak długo można przechowywać jajka?
Jak długo można przechowywać jajka?© Pixabay

Jak długo można przechowywać ugotowane jajka?

Jeśli ugotowałeś za dużo jajek, najważniejszą sprawą jest szybkie umieszczenie ich w lodówce. Optymalną temperaturą przechowywania ugotowanych jajek są 4 st. C. Pamiętaj również, żeby nie przechowywać jajek na drzwiach lodówki, gdzie panują zmienne temperatury. Co istotne, jajek lepiej nie obierać przed włożeniem ich do lodówki, ponieważ to właśnie skorupka chroni je przed wysychaniem i przedłuża ich trwałość.

Ugotowane na twardo jajka, utrzymywane w odpowiednich warunkach, pozostaną świeże przez około 6-7 dni. Warto jednak pamiętać, że ten termin nie dotyczy jajek zmieszanych z innymi produktami, na przykład w sałatkach. Wtedy taki produkt pozostanie świeży maksymalnie 3-4 dni. To dlatego, jeśli chcesz też zrobić zapas sałatki jarzynowej, nie mieszaj jajek z pozostałymi elementami sałatki od razu, a dopiero tuż przed podaniem.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także