Tak szybko sprawdzisz, czy jajka są świeże. Najlepszy sposób, jaki znam
Nieświeże jajka to persona non grata w każdej kuchni. Pytanie brzmi: czy na pewno wiemy, jak je odróżnić od tych świeżych? Jeden ze sposobów na to jest niezwykle prosty i praktyczny, bo nie trzeba do niego rozbijać skorupek. To powinien wiedzieć dosłownie każdy.
Tego nie lubi nikt. Kiedy nieświeże jajko zostanie rozbite, a okropny odór rozejdzie się po całym mieszkaniu, wiemy już, że popełniliśmy straszliwy błąd. Czy można było tego uniknąć? A może nie, i pozostaje być wdzięcznym opatrzności za to, że zepsute jajko nie trafiło do całej masy na ciasto czy kotlety? Cóż, jak się okazuje, czasem lepiej dmuchać na zimne i już zawczasu przeprowadzić prosty test na świeżość jajek. To nic nie kosztuje, a nie trzeba będzie wietrzyć całego mieszkania!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wielkanocna terrina stanie się hitem w każdym domu. Nie sposób oderwać od niej wzroku
Zepsute jajka. Bądź uważny
Wbrew powszechnej opinii pałeczki salmonelli nie znajdują się wyłącznie na skorupkach jajek, ale mogą być też obecne w środku. Jajka, które straciły swoją świeżość, są więc podwójnie niebezpieczne i tylko w najlepszym przypadku sprawa zakończy się na uczuciu niesmaku i paskudnej woni w powietrzu. To dlatego warto być uważnym na kilku etapach korzystania z jajek.
Pierwszym z nich są zakupy. To wtedy należy zwrócić uwagę na datę ważności jajek, a także stan ich skorupek. Co powinno nas niepokoić? Cienka skorupka, pęknięcia, odbarwienia. Możesz delikatnie poruszyć jajkiem i wytężyć słuch. Jeśli słyszysz charakterystyczne "chlapanie", oznacza to, że w środku znajduje się już powietrze, a jajko jest nieświeże.
Kolejnymi przeciwskazaniami do spożycia jajek jest ich zapach, a także nietypowa "płynność" białka i żółtka. To drugie oznacza zaniknięcie chalazy, białych "sznurków" w jajku, które utrzymują białko i żółtko w porządku. Szczególnie groźne są też różowe białka. Więcej na ten temat przeczytasz, klikając w ten link.
Test na świeżość jajek
Jeśli któraś z oznak nierozbitego jajka cię zaniepokoiła, lub też po prostu chcesz mieć pewność co do świeżości używanego przez siebie produktu, przyda ci się znajomość prostego testu. To bardzo proste i na pewno zapamiętasz tę lekcję do końca życia.
Najpierw wyjmij z szafki wysoką szklankę. Nalej do niej zimnej wody i zanurz tam jajko. Jeśli opadnie na dno, oznacza to, że jego świeżości możesz być pewny. Jeśli natomiast zacznie się unosić w wodzie, to jasny sygnał, że w środku znajduje się już powietrze. To oznacza tylko jedno. Takie jajka należy niestety wyrzucić!