Tak szybko sprawdzisz, czy jajka są świeże. Najlepszy sposób, jaki znam
Nieświeże jajka to persona non grata w każdej kuchni. Pytanie brzmi: czy na pewno wiemy, jak je odróżnić od tych świeżych? Jeden ze sposobów na to jest niezwykle prosty i praktyczny, bo nie trzeba do niego rozbijać skorupek. To powinien wiedzieć dosłownie każdy.
25.03.2024 | aktual.: 25.03.2024 14:58
Tego nie lubi nikt. Kiedy nieświeże jajko zostanie rozbite, a okropny odór rozejdzie się po całym mieszkaniu, wiemy już, że popełniliśmy straszliwy błąd. Czy można było tego uniknąć? A może nie, i pozostaje być wdzięcznym opatrzności za to, że zepsute jajko nie trafiło do całej masy na ciasto czy kotlety? Cóż, jak się okazuje, czasem lepiej dmuchać na zimne i już zawczasu przeprowadzić prosty test na świeżość jajek. To nic nie kosztuje, a nie trzeba będzie wietrzyć całego mieszkania!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zepsute jajka. Bądź uważny
Wbrew powszechnej opinii pałeczki salmonelli nie znajdują się wyłącznie na skorupkach jajek, ale mogą być też obecne w środku. Jajka, które straciły swoją świeżość, są więc podwójnie niebezpieczne i tylko w najlepszym przypadku sprawa zakończy się na uczuciu niesmaku i paskudnej woni w powietrzu. To dlatego warto być uważnym na kilku etapach korzystania z jajek.
Zobacz także
Pierwszym z nich są zakupy. To wtedy należy zwrócić uwagę na datę ważności jajek, a także stan ich skorupek. Co powinno nas niepokoić? Cienka skorupka, pęknięcia, odbarwienia. Możesz delikatnie poruszyć jajkiem i wytężyć słuch. Jeśli słyszysz charakterystyczne "chlapanie", oznacza to, że w środku znajduje się już powietrze, a jajko jest nieświeże.
Kolejnymi przeciwskazaniami do spożycia jajek jest ich zapach, a także nietypowa "płynność" białka i żółtka. To drugie oznacza zaniknięcie chalazy, białych "sznurków" w jajku, które utrzymują białko i żółtko w porządku. Szczególnie groźne są też różowe białka. Więcej na ten temat przeczytasz, klikając w ten link.
Test na świeżość jajek
Jeśli któraś z oznak nierozbitego jajka cię zaniepokoiła, lub też po prostu chcesz mieć pewność co do świeżości używanego przez siebie produktu, przyda ci się znajomość prostego testu. To bardzo proste i na pewno zapamiętasz tę lekcję do końca życia.
Najpierw wyjmij z szafki wysoką szklankę. Nalej do niej zimnej wody i zanurz tam jajko. Jeśli opadnie na dno, oznacza to, że jego świeżości możesz być pewny. Jeśli natomiast zacznie się unosić w wodzie, to jasny sygnał, że w środku znajduje się już powietrze. To oznacza tylko jedno. Takie jajka należy niestety wyrzucić!