Uważaj na jajka z białkiem o takim kolorze. Skrywają przejmujący i groźny sekret
31.12.2022 17:43
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czy trafiło ci się kiedyś białko jajka o różowym kolorze? Nigdy tego nie lekceważ. Wyrzuć je do kosza i nie ryzykuj, bo mogą spotkać cię niemiłe konsekwencje. Co oznacza różowe białko jajka? Dowiesz się z tego artykułu.
Jajka to produkt spożywczy, na którego świeżość powinniśmy zwracać podwójną uwagę. Ich ogromna popularność i użyteczność w kuchni sprawia, że czasem możemy stracić czujność, a wtedy mogą czyhać na nas różnego rodzaju niebezpieczeństwa.
Najmocniej skojarzonym z jajkami zagrożeniem dla zdrowia jest oczywiście salmonella. Jednym z wielu mitów kulinarnych jest ten, który mówi, że pałeczki salmonelli znajdują się tylko na skorupkach jajek. To nieprawda. Mogą one występować również w środku, zarówno w białku jak i żółtku. To dlatego nie zaleca się spożywania jajek bez odpowiedniej obróbki termicznej.
Kolor żółtka to dość skomplikowana, chociaż niespecjalnie ważna z perspektywy zdrowia kwestia. Decydują o nim luteina i zeaksantyna, organiczne barwniki. Mocno żółty kolor środka jajka może niestety świadczyć zarówno o tym, że kura, która je zniosła miała odpowiednią i zbilansowaną dietę, jak i o tym, że do jej paszy były dodawane barwniki. Pozostańmy więc po prostu przy tym, żeby zawsze kupować jajka ze sprawdzonego źródła.
Kolor białka to już inna sprawa. A najgorsze, co może nas spotkać, to jego różowe zabarwienie.
Co oznacza różowe białko jajka?
Idealny kolor białka określa się jako mleczny. Jego konsystencja natomiast powinna być gęsta; przejrzystość białka to oznaka utraty świeżości. A co oznacza różowe białko jajka?
Niestety, nic dobrego. Taki kolor świadczy o prawdopodobnym skażeniu jajka bakterią o nazwie Pseudomonas, możliwe, że na skutek kontaktu jajka z ekskrementami.
Mikroorganizmy tego typu mogą spowodować ciężkie zatrucia pokarmowe, biegunki, nudności i bóle głowy. Co więcej, zakażenie może przenieść się nawet do płuc, czego następstwem będzie ich stan zapalny.
Nie ryzykuj więc. Takie jajko na milion procent powinno skończyć w koszu!
Sprawdzone jajka, to i sprawdzone przepisy. Jeden z nich znajdziesz w tym filmie z naszego kanału na YouTube.