WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Polacy najczęściej trzymają jajka na drzwiach lodówki. To ogromny błąd

Chcesz, żeby jajka były świeże przez długi czas? Zadbaj o odpowiednie przechowywanie. Trzymane w lodowce mogą zachować świeżość nawet przez 28 dni. Jak przedłużyć ich przydatność do spożycia? Nie wkładaj ich na półkę w drzwiach lodówki. Dlaczego? Wyjaśniamy.

Jak prawidłowo przechowywać jajka?Jak prawidłowo przechowywać jajka?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Abu

Przechowywanie jajek na drzwiach lodówki to nie najlepszy pomysł, Mimo że jajka są produktami o stosunkowo długim okresie przydatności do spożycia, mogą zepsuć się znacznie szybciej, jeśli są przechowywane w niewłaściwych warunkach.

Plastikowe pojemniki, które często są umieszczane przez producentów na drzwiach lodówki, mogą wydawać się idealne do przechowywania jajek. Jednak okazuje się, że półki na drzwiach lodówki nie są zalecane do przechowywania nie tylko jajek, ale również nabiału czy mięsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Nie przechowuj jajek na drzwiach lodówki. To duży błąd

W większości lodówek znajdują się specjalne plastikowe pojemniki, które umieszczane są na drzwiach urządzenia. Mogłoby wydawać się, że umieszczono je tam specjalnie do przechowywania jajek. Wiedz, że to ryzykowne rozwiązanie. Z czego to wynika? Przy każdym otwarciu lodówki jajka są narażone na ocieplenie, a zaraz po zamknięciu następuje ochłodzenie. Takie nagłe wahanie temperatury przyśpiesza psucie się jajek. Podobnie jest z produktami nabiałowymi i mięsem — ich również nie powinno się przechowywać na drzwiach lodówki.

Jeśli jednak zdecydujesz się na takie przechowywanie, pamiętaj o utrzymaniu czystości w tym miejscu. Na nieumytych skorupkach mogą znajdować się groźne bakterie, takie jak salmonella, które mogą łatwo przenieść się na inne produkty spożywcze przechowywane w lodówce. Dlatego zaleca się przechowywanie jajek w wytłaczance, na półce z tyłu lodówki.

Jak przechowywać jajka?

Jajka powinny być przechowywane w temperaturze od 1°C do 7°C. Najlepszym miejscem do przechowywania jajek jest lodówka, a konkretnie oryginalne opakowanie lub pudełko, które zapobiega uszkodzeniom. Wytłaczanka chroni jajka przed absorpcją zapachów innych produktów przechowywanych w lodówce. Ważne jest również, aby przechowywać jajka zwrócone ostrym końcem w dół. W jajkach znajduje się mała komora powietrzna, która jest zlokalizowana na ostrym końcu. Przechowując jajka w tej pozycji, powietrze pozostaje na miejscu, co pomaga utrzymać świeżość jajek przez dłuższy czas.

Ważne jest również, aby unikać nagłych zmian temperatury. Jeśli przenosisz jajka z lodówki do miejsca o wyższej temperaturze, np. do kuchni, powinieneś pozostawić je na zewnątrz tylko przez krótki czas. Nagłe zmiany temperatury mogą prowadzić do skraplania się wilgoci na skorupce jajek, co zwiększa ryzyko rozwoju bakterii. Jeśli masz wątpliwości co do świeżości jajek, możesz przeprowadzić prosty test. Wystarczy, że włożysz jajko do wody. Jeśli opada na dno i leży płasko, jest świeże, jeśli unosi się lekko, ale wciąż dotyka dna, jest nieco starsze, ale nadal dobre. Natomiast jeśli unosi się na powierzchni, nie jest już świeże i powinno zostać zużyte jak najszybciej.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo