Już nie podaję jajek z majonezem na Wielkanoc. Gdy zobaczysz dlaczego, też przestaniesz
Kiedy zobaczyliśmy je po raz pierwszy, od razu wiedzieliśmy, że od tej pory nasze wielkanocne menu nie będzie już wyglądało tak samo. Tartaletki z pastą jajeczną to prawdziwy hit, w którym zakochaliśmy się od pierwszego wejrzenia i jesteśmy więcej niż pewni, że i ciebie spotka to samo uczucie!
25.03.2024 10:22
Czy twój wielkanocny jadłospis jest już w pełni zaplanowany? Jeśli nie i dasz radę coś tam jeszcze wcisnąć, to w żadnym wypadku nie wyłączaj tego artykułu. Tartaletki z pastą jajeczną to przepis, który jeszcze nigdy nas nie zawiódł i chyba nie istnieje taka osoba, która stwierdziłaby, że receptura im się nie podoba. Powiedz "sprawdzam" i czytaj dalej — jeśliś ciekaw.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Istnieją dwa sposoby podejścia do poniższego przepisu. Tartaletki możesz kupić gotowe (wtedy wybieraj te słone, bez dodatku cukru), lub przygotować je samemu. Zademonstrujemy ci sposób zakładający to drugie podejście. Tartaletki z pastą jajeczną wyglądają doskonale, smakują obłędnie i na każdym wielkanocnym stole zrobią prawdziwą furorę. Przekonaj się sam!
Tartaletki z pastą jajeczną na Wielkanoc
Składniki:
Tartaletki:
- 150 g mąki pszennej,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka śmietany 18%,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 125 g margaryny,
- 1 łyżeczka soli.
Pasta jajeczna:
- 5 jajek,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka śmietany,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej. Wymieszaj z proszkiem do pieczenia, śmietaną, solą żółtkiem oraz posiekaną margaryną. Wyrób ciasto. Zabezpiecz folią spożywczą i wstaw do lodówki.
- Po 30 minutach wyjmij masę i rozwałkuj ją na dosyć cienki placek. Wykrój kółka. Umieść je w natłuszczonych foremkach, ponakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki na 20 minut.
- Po tym czasie wyjmij foremki i wyłóż je folią aluminiową. Teraz musisz obciążyć czymś ciasto, żeby uzyskało pożądaną formę. Doskonale sprawdza się do tego na przykład fasola lub suchy groch. Wysyp któryś z tych produktów do tartaletek i wstaw do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika.
- Po 10 minutach wyjmij już folię wraz z obciążeniem, a tartaletki piecz dalej do zarumienienia — około 5-8 minut.
- Czas na pastę jajeczną. Jajka ugotuj na twardo i zetrzyjj na tarce. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Tak przygotowanym nadzieniem wypełnij upieczone tartaletki. Smacznego!