Tych rzeczy nie pakuj do koszyka. Ksiądz jasno wskazuje na błędy

Koszyk wielkanocny jest nieodłącznym elementem świąt Wielkanocnych, który silnie zakorzenił się w polskiej tradycji i kulturze. Warto zatem dowiedzieć się, jakie produkty powinny znaleźć się w jego wnętrzu, a jakich absolutnie nie powinniśmy tam wkładać.

Co włożyć do koszyczka wielkanocnego - PysznościCo włożyć do koszyczka wielkanocnego - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | sonjachnyj
Ewa Malinowska

Święcenie pokarmów jest jednym z najważniejszych rytuałów związanych ze Świętami Wielkanocnymi. W Wielką Sobotę wierni udają się do kościoła z koszykami pełnymi symbolicznych smakołyków. Kapłan, zazwyczaj w godzinach porannych, dokonuje święcenia pokarmów. Poświęcone produkty trafiają następnie na wielkanocny stół podczas niedzielnego śniadania. W przeszłości wierzono, że święconka posiada moc odpędzania zła, dlatego obchodzono z nią trzykrotnie dookoła domu i całego obejścia. Mimo że wierzenia te uległy zmianie, a tradycje nabrały nieco współczesnego charakteru, to zawartość koszyka wielkanocnego wciąż budzi wiele kontrowersji. Znamy jednak odpowiedź na pytanie, co powinno się znaleźć w środku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń rzymska z jajkiem jest hitem na wielkanocnym stole już od lat

Tradycyjny koszyczek wielkanocny

Pierwsze wzmianki o baranku, maśle i jajkach pochodzą już z XVII wieku. W tamtych czasach popularne były małe koszyki z drobnymi przysmakami oraz duże kosze wiklinowe, wypełnione po brzegi różnego rodzaju smakołykami. Święconka w tradycji katolickiej ma ogromne znaczenie - każdy produkt, który się w niej znajduje, jest ważnym symbolem dla osób wierzących. Co roku pojawia się jednak pytanie, co powinno znaleźć się w świątecznym koszyczku.

Koszyczek wielkanocny
Koszyczek wielkanocny © Adobe Stock | Anna
Zawartość koszyczka wielkanocnego budzi czasem kontrowersje. Wszystko zależy od regionu Polski. Dla mnie muszą być standardowo jajka barwione w łupinkach od cebuli, kawałek kiełbasy, sól, pieprz, masło, baranek i babka. Nie może zabraknąć również bukszpanu i czystej, białej serwetki - mówi nam ks. Piotr Napieralski, administrator parafii w pw. Jana Chrzciciela w Złotniku.

Jak podkreśla ksiądz Piotr, w koszyku wielkanocnym ważna jest obecność baranka. Symbolizuje on zwycięstwo życia nad śmiercią, które dokonało się dzięki zmartwychwstaniu Jezusa. Baranek może być wykonany z różnych materiałów, takich jak cukier, masło czy porcelana. Jajka to z kolei symbol nowego życia, które odradza się na wiosnę. Pieczywo w tradycji chrześcijańskiej to symbol ciała Chrystusa. Jest również jednym z podstawowych pokarmów, więc jego obecność ma zapewniać dobrobyt. Podobną funkcję pełni kiełbasa. Dawniej była towarem naprawdę luksusowym, symbolem dostatku i luksusu. Sól to symbol życia, trwałości i nieśmiertelności.

Naturalnie zdobione pisanki będą piękną dekoracją na Wielkanoc
Naturalnie zdobione pisanki będą piękną dekoracją na Wielkanoc © Adobe Stock | Pawel Kacperek

Słodki akcent w postaci babki, najlepiej własnoręcznie upieczonej, ma symbolizować dostatek i mnożenie dobra. Babka rośnie jak na drożdżach, tak jak ma rosnąć wiara, nadzieja i miłość w sercach katolików.

Tego nie wkładaj do koszyczka

Chociaż mogłoby się wydawać, że w święconce zbyt dużo filozofii nie ma, to coraz więcej osób postanawia uwspółcześnić jej skład, dorzucając coś od siebie.

Nie lubię sztuczności i czekoladowych jajek, zająców i baranków - wyznaje ks. Piotr Napieralski.
Do koszyka wielkanocnego nie powinniśmy wkładać zająca z czekolady
Do koszyka wielkanocnego nie powinniśmy wkładać zająca z czekolady © 123RF

Katolicy powinni pamiętać, że koszyk wielkanocny z zawartością święconki nie jest prezentem na imprezę, dlatego nie powinni do niego wkładać wódki ani innych alkoholi. Błędem jest również wkładanie zająca jako zamiennika baranka. To świecka tradycja, podczas gdy baranek niesie za sobą symbolikę religijną. Sama czekolada jest również zbędnym dodatkiem do koszyka.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej