PrzepisWegetariańskaSzczypiorek siekam i zamykam w słoiku z przyprawami. Zimą dziękuję sobie za ten przepis

Szczypiorek siekam i zamykam w słoiku z przyprawami. Zimą dziękuję sobie za ten przepis

Szczypiorek powoli zaczyna pojawiać się w ogródkach, aby już wkrótce całkowicie opanować grządki. Wykorzystując obfite zbiory z przydomowej hodowli, robię zapasy na zimę. Nie mam tu na myśli mrożenia w pojemnikach po lodach, jak koperek, a marynowanie.

Marynowany szczypiorek  - Pyszności
Marynowany szczypiorek - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | panchof

17.04.2024 11:26

Szczypiorek to smak wiosny i lata. Dodaję go wtedy niemal do wszystkich sałatek, posypuję nim kanapki i jajka. Zimą można również znaleźć go w różnych sklepach, jednak daleko mu do wiosenne wyrazistości. Dobrym rozwiązaniem będzie nie tylko przygotowanie mrożonych zapasów, ale również zamknięcie go w słoiku z marynatą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Marynowany szczypiorek

Z marynowaniem kojarzy się raczej papryka czy ogórki, ale i szczypiorek sprawdzi się w słoiku. To prosty i szybki przepis, który pozwala cieszyć się świeżym smakiem szczypiorku przez całą zimę.

Szczypiorek
Szczypiorek © Adobe Stock

Marynowany szczypiorek można dodawać do sałatek, kanapek, jajek, ziemniaków, a nawet do dań mięsnych. Ma wyrazisty smak, który świetnie urozmaici dania. Podane w składnikach proporcje przypraw przypadają na 1 słoik o objętości 500 ml.

Składniki:

  • szczypiorek,
  • 5-7 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 2 łyżki octu 5 proc.,
  • 1 litr wody
  • 2 płaskie łyżki soli

Sposób przygotowania:

  1. Przejrzyj dokładnie szczypiorek i wybierz tylko zielone, jędrne źdźbła.
  2. Dobrze umyj szczypiorek pod bieżącą wodą i osusz go papierowym ręcznikiem. Następnie drobno posiekaj.
  3. Słoiki dokładnie umyj, wyparz wrzątkiem i odstaw do wyschnięcia.
  4. Wodę zagotuj wraz solą. Od momentu, gdy zacznie wrzeć, gotuj przez 4 minuty. Odstaw solankę do wystudzenia.
  5. Do słoików włóż szczypiorek, nieco go rozgniatając. Dodaj przyprawy.
  6. Zalej słoik solanką i uzupełnij o ocet. Dobrze zakręć.
  7. Garnek wyłóż ściereczką i wstaw słoiki ze szczypiorkiem. Wlej wodę tak, aby sięgała do 3/4 wysokości słoika.
  8. Włącz palnik i zagotuj. Następnie gotuj całość jeszcze przez 15 minut na małym ogniu.
  9. Ostrożnie wyjmij słoiki i odstaw do góry nogami, aby wystygły.

Marynowany szczypiorek przechowuj w spiżarce, piwnicy lub schowku, gdzie nie będzie narażony na dużą ilość światła. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie