Szczypiorek siekam i zamykam w słoiku z przyprawami. Zimą dziękuję sobie za ten przepis

Szczypiorek powoli zaczyna pojawiać się w ogródkach, aby już wkrótce całkowicie opanować grządki. Wykorzystując obfite zbiory z przydomowej hodowli, robię zapasy na zimę. Nie mam tu na myśli mrożenia w pojemnikach po lodach, jak koperek, a marynowanie.

Marynowany szczypiorek  - PysznościMarynowany szczypiorek - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | panchof
Ewa Malinowska

Szczypiorek to smak wiosny i lata. Dodaję go wtedy niemal do wszystkich sałatek, posypuję nim kanapki i jajka. Zimą można również znaleźć go w różnych sklepach, jednak daleko mu do wiosenne wyrazistości. Dobrym rozwiązaniem będzie nie tylko przygotowanie mrożonych zapasów, ale również zamknięcie go w słoiku z marynatą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z prezentu w jadalnym wydaniu ucieszy się każda kobieta. Tym bardziej z tak uroczym akcentem

Marynowany szczypiorek

Z marynowaniem kojarzy się raczej papryka czy ogórki, ale i szczypiorek sprawdzi się w słoiku. To prosty i szybki przepis, który pozwala cieszyć się świeżym smakiem szczypiorku przez całą zimę.

Szczypiorek
Szczypiorek © Adobe Stock

Marynowany szczypiorek można dodawać do sałatek, kanapek, jajek, ziemniaków, a nawet do dań mięsnych. Ma wyrazisty smak, który świetnie urozmaici dania. Podane w składnikach proporcje przypraw przypadają na 1 słoik o objętości 500 ml.

Składniki:

  • szczypiorek,
  • 5-7 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 2 łyżki octu 5 proc.,
  • 1 litr wody
  • 2 płaskie łyżki soli

Sposób przygotowania:

  1. Przejrzyj dokładnie szczypiorek i wybierz tylko zielone, jędrne źdźbła.
  2. Dobrze umyj szczypiorek pod bieżącą wodą i osusz go papierowym ręcznikiem. Następnie drobno posiekaj.
  3. Słoiki dokładnie umyj, wyparz wrzątkiem i odstaw do wyschnięcia.
  4. Wodę zagotuj wraz solą. Od momentu, gdy zacznie wrzeć, gotuj przez 4 minuty. Odstaw solankę do wystudzenia.
  5. Do słoików włóż szczypiorek, nieco go rozgniatając. Dodaj przyprawy.
  6. Zalej słoik solanką i uzupełnij o ocet. Dobrze zakręć.
  7. Garnek wyłóż ściereczką i wstaw słoiki ze szczypiorkiem. Wlej wodę tak, aby sięgała do 3/4 wysokości słoika.
  8. Włącz palnik i zagotuj. Następnie gotuj całość jeszcze przez 15 minut na małym ogniu.
  9. Ostrożnie wyjmij słoiki i odstaw do góry nogami, aby wystygły.

Marynowany szczypiorek przechowuj w spiżarce, piwnicy lub schowku, gdzie nie będzie narażony na dużą ilość światła. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zrób z niej taką surówkę do obiadu. Sprawdzi się idealnie dla seniorów i osób z nadciśnieniem
Zrób z niej taką surówkę do obiadu. Sprawdzi się idealnie dla seniorów i osób z nadciśnieniem
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie