Szczypiorek siekam i zamykam w słoiku z przyprawami. Zimą dziękuję sobie za ten przepis
Szczypiorek powoli zaczyna pojawiać się w ogródkach, aby już wkrótce całkowicie opanować grządki. Wykorzystując obfite zbiory z przydomowej hodowli, robię zapasy na zimę. Nie mam tu na myśli mrożenia w pojemnikach po lodach, jak koperek, a marynowanie.
17.04.2024 11:26
Szczypiorek to smak wiosny i lata. Dodaję go wtedy niemal do wszystkich sałatek, posypuję nim kanapki i jajka. Zimą można również znaleźć go w różnych sklepach, jednak daleko mu do wiosenne wyrazistości. Dobrym rozwiązaniem będzie nie tylko przygotowanie mrożonych zapasów, ale również zamknięcie go w słoiku z marynatą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Marynowany szczypiorek
Z marynowaniem kojarzy się raczej papryka czy ogórki, ale i szczypiorek sprawdzi się w słoiku. To prosty i szybki przepis, który pozwala cieszyć się świeżym smakiem szczypiorku przez całą zimę.
Marynowany szczypiorek można dodawać do sałatek, kanapek, jajek, ziemniaków, a nawet do dań mięsnych. Ma wyrazisty smak, który świetnie urozmaici dania. Podane w składnikach proporcje przypraw przypadają na 1 słoik o objętości 500 ml.
Składniki:
- szczypiorek,
- 5-7 ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 2 łyżki octu 5 proc.,
- 1 litr wody
- 2 płaskie łyżki soli
Sposób przygotowania:
- Przejrzyj dokładnie szczypiorek i wybierz tylko zielone, jędrne źdźbła.
- Dobrze umyj szczypiorek pod bieżącą wodą i osusz go papierowym ręcznikiem. Następnie drobno posiekaj.
- Słoiki dokładnie umyj, wyparz wrzątkiem i odstaw do wyschnięcia.
- Wodę zagotuj wraz solą. Od momentu, gdy zacznie wrzeć, gotuj przez 4 minuty. Odstaw solankę do wystudzenia.
- Do słoików włóż szczypiorek, nieco go rozgniatając. Dodaj przyprawy.
- Zalej słoik solanką i uzupełnij o ocet. Dobrze zakręć.
- Garnek wyłóż ściereczką i wstaw słoiki ze szczypiorkiem. Wlej wodę tak, aby sięgała do 3/4 wysokości słoika.
- Włącz palnik i zagotuj. Następnie gotuj całość jeszcze przez 15 minut na małym ogniu.
- Ostrożnie wyjmij słoiki i odstaw do góry nogami, aby wystygły.
Marynowany szczypiorek przechowuj w spiżarce, piwnicy lub schowku, gdzie nie będzie narażony na dużą ilość światła. Smacznego!