Szczypiorek siekam i zamykam w słoiku z przyprawami. Zimą dziękuję sobie za ten przepis

Szczypiorek powoli zaczyna pojawiać się w ogródkach, aby już wkrótce całkowicie opanować grządki. Wykorzystując obfite zbiory z przydomowej hodowli, robię zapasy na zimę. Nie mam tu na myśli mrożenia w pojemnikach po lodach, jak koperek, a marynowanie.

Marynowany szczypiorek  - PysznościMarynowany szczypiorek - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | panchof
Ewa Malinowska

Szczypiorek to smak wiosny i lata. Dodaję go wtedy niemal do wszystkich sałatek, posypuję nim kanapki i jajka. Zimą można również znaleźć go w różnych sklepach, jednak daleko mu do wiosenne wyrazistości. Dobrym rozwiązaniem będzie nie tylko przygotowanie mrożonych zapasów, ale również zamknięcie go w słoiku z marynatą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z prezentu w jadalnym wydaniu ucieszy się każda kobieta. Tym bardziej z tak uroczym akcentem

Marynowany szczypiorek

Z marynowaniem kojarzy się raczej papryka czy ogórki, ale i szczypiorek sprawdzi się w słoiku. To prosty i szybki przepis, który pozwala cieszyć się świeżym smakiem szczypiorku przez całą zimę.

Szczypiorek
Szczypiorek © Adobe Stock

Marynowany szczypiorek można dodawać do sałatek, kanapek, jajek, ziemniaków, a nawet do dań mięsnych. Ma wyrazisty smak, który świetnie urozmaici dania. Podane w składnikach proporcje przypraw przypadają na 1 słoik o objętości 500 ml.

Składniki:

  • szczypiorek,
  • 5-7 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 2 łyżki octu 5 proc.,
  • 1 litr wody
  • 2 płaskie łyżki soli

Sposób przygotowania:

  1. Przejrzyj dokładnie szczypiorek i wybierz tylko zielone, jędrne źdźbła.
  2. Dobrze umyj szczypiorek pod bieżącą wodą i osusz go papierowym ręcznikiem. Następnie drobno posiekaj.
  3. Słoiki dokładnie umyj, wyparz wrzątkiem i odstaw do wyschnięcia.
  4. Wodę zagotuj wraz solą. Od momentu, gdy zacznie wrzeć, gotuj przez 4 minuty. Odstaw solankę do wystudzenia.
  5. Do słoików włóż szczypiorek, nieco go rozgniatając. Dodaj przyprawy.
  6. Zalej słoik solanką i uzupełnij o ocet. Dobrze zakręć.
  7. Garnek wyłóż ściereczką i wstaw słoiki ze szczypiorkiem. Wlej wodę tak, aby sięgała do 3/4 wysokości słoika.
  8. Włącz palnik i zagotuj. Następnie gotuj całość jeszcze przez 15 minut na małym ogniu.
  9. Ostrożnie wyjmij słoiki i odstaw do góry nogami, aby wystygły.

Marynowany szczypiorek przechowuj w spiżarce, piwnicy lub schowku, gdzie nie będzie narażony na dużą ilość światła. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie