Zamiast guacamole zrób zupę. Nawet teściowa będzie chwalić

Chociaż polska kuchnia obfituje w przepisy na pyszne i pożywne zupy, to warto czasem sięgnąć po coś zupełnie innego. Locro de papas to pyszna, kremowa zupa z ziemniaków i awokado, która swoimi korzeniami sięga Ameryki Południowej.

Zupa z awokado - PysznościZupa z awokado - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | ISO2400
Ewa Malinowska

Czasami podróżowanie i odkrywanie nowych smaków można zacząć nie od szukania wakacyjnych ofert i biletów lotniczych, a od kuchni. W szczególności wtedy, gdy mowa o odległych krajach jak Ekwador, skąd pochodzi ten przepis. Kremową zupą z ziemniaków dekoruje się najczęściej awokado - taką formą podania zaskoczysz swoich bliskich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Są tu miłośnicy czekolady? Jeśli tak, to ciasto powstało właśnie z myślą o was

Zupa locro z ziemniakami i awokado

Bazą tej zupy są ziemniaki, jednak w zależności od regionu pojawiają się tam również inne dodatki, takie jak kukurydza, fasola, awokado, ser, mięso i różne zioła. Często dodaje się również aji, czyli pikantny sos z papryczek chili. Swój oryginalny kolor zupa locro zawdzięcza annato, pomarańczowo-czerwonemu barwnikowi. Nie musisz jednak przetrząsać internetu w poszukiwaniu składników - z tym przepisem przygotujesz uproszczoną i bardziej dostępną dla polskiego odbiory zupę.

Zupę locro można podać z różnymi dodatkami - Pyszności
Zupę locro można podać z różnymi dodatkami - Pyszności © Canva | mathess

Składniki:

  • 10 średniej wielkości ziemniaków,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 biała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki kminku,
  • 7 szklanek wody,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka startego sera mozzarella,
  • 4 łyżki drobno posiekanej kolendry,
  • sól do smaku.

Do podania:

  • 1 szklanka rozdrobnionego sera feta lub startego sera mozzarella,
  • kukurydza,
  • cebula dymka,
  • awokado,
  • papryczka chilli.


Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  2. W garnku rozgrzej olej i wrzuć ziemniaki. Podsmaż.
  3. Dodaj cebulę oraz czosnek i podsmażaj, aż zmiękną, około 5 minut.
  4. Dodaj kminek, wlej wodę lub bulion i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj, aż ziemniaki zmiękną, około 30-45 minut.
  5. Użyj tłuczka do ziemniaków, aby rozgnieść część ziemniaków w rondlu. Konsystencja zupy powinna być kremowa, ale z wyczuwalnymi kawałkami ziemniaków.
  6. Wlej mleko i zagotuj. Gotuj jeszcze 5 minut. W razie potrzeby dodaj więcej mleka lub wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję zupy.
  7. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  8. Dodaj starty ser i posiekaną kolendrę (opcjonalnie). Wymieszaj i gotuj jeszcze 1-2 minuty, aż ser się roztopi.

Gorącą zupę podawaj z pokrojonym awokado, papryczką chilli, posiekaną dymką i pokruszoną fetą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀