Zamiast guacamole zrób zupę. Nawet teściowa będzie chwalić
Chociaż polska kuchnia obfituje w przepisy na pyszne i pożywne zupy, to warto czasem sięgnąć po coś zupełnie innego. Locro de papas to pyszna, kremowa zupa z ziemniaków i awokado, która swoimi korzeniami sięga Ameryki Południowej.
16.04.2024 15:41
Czasami podróżowanie i odkrywanie nowych smaków można zacząć nie od szukania wakacyjnych ofert i biletów lotniczych, a od kuchni. W szczególności wtedy, gdy mowa o odległych krajach jak Ekwador, skąd pochodzi ten przepis. Kremową zupą z ziemniaków dekoruje się najczęściej awokado - taką formą podania zaskoczysz swoich bliskich.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa locro z ziemniakami i awokado
Bazą tej zupy są ziemniaki, jednak w zależności od regionu pojawiają się tam również inne dodatki, takie jak kukurydza, fasola, awokado, ser, mięso i różne zioła. Często dodaje się również aji, czyli pikantny sos z papryczek chili. Swój oryginalny kolor zupa locro zawdzięcza annato, pomarańczowo-czerwonemu barwnikowi. Nie musisz jednak przetrząsać internetu w poszukiwaniu składników - z tym przepisem przygotujesz uproszczoną i bardziej dostępną dla polskiego odbiory zupę.
Składniki:
- 10 średniej wielkości ziemniaków,
- 2 łyżki oleju,
- 1 biała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki kminku,
- 7 szklanek wody,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka startego sera mozzarella,
- 4 łyżki drobno posiekanej kolendry,
- sól do smaku.
Do podania:
- 1 szklanka rozdrobnionego sera feta lub startego sera mozzarella,
- kukurydza,
- cebula dymka,
- awokado,
- papryczka chilli.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- W garnku rozgrzej olej i wrzuć ziemniaki. Podsmaż.
- Dodaj cebulę oraz czosnek i podsmażaj, aż zmiękną, około 5 minut.
- Dodaj kminek, wlej wodę lub bulion i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj, aż ziemniaki zmiękną, około 30-45 minut.
- Użyj tłuczka do ziemniaków, aby rozgnieść część ziemniaków w rondlu. Konsystencja zupy powinna być kremowa, ale z wyczuwalnymi kawałkami ziemniaków.
- Wlej mleko i zagotuj. Gotuj jeszcze 5 minut. W razie potrzeby dodaj więcej mleka lub wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję zupy.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Dodaj starty ser i posiekaną kolendrę (opcjonalnie). Wymieszaj i gotuj jeszcze 1-2 minuty, aż ser się roztopi.
Gorącą zupę podawaj z pokrojonym awokado, papryczką chilli, posiekaną dymką i pokruszoną fetą.