W ten sposób przygotujesz grill na sezon. Będzie lśnił, jakbyś dopiero go kupił

Dla wielu z nas sezon grillowy to prawdziwe święto. Zanim jednak zaprosisz swoich znajomych na imprezę w ogrodzie, pamiętaj o jednej bardzo ważnej rzeczy. Musisz zadbać o to, aby nawet najstarszy i najbardziej eksploatowany grill wyglądał jak nowy. To nie tylko kwestia estetyki, ale także zdrowia.

Czyszczenie grilla może być proste i przyjemne. Wystarczy znać sposóbCzyszczenie grilla może być proste i przyjemne. Wystarczy znać sposób
Źródło zdjęć: © Canva | JanPietruszka

Brudny grill może zepsuć całą przyjemność z grillowania. Nie tylko nasze poczucie estetyki jest na tym stratne, ale także sama świadomość, że jedzenie, które spożywamy, nasiąkło zapachem mięs grillowanych rok temu. To może sprawić, że każdy kęs staje się udręką. Przypalony, czarny ruszt może wpłynąć i na nasze zmysły smaku i wzroku, i na nasz żołądek. Gdybyśmy przeprowadzili mikroskopowe badania takiego grilla, moglibyśmy być zaskoczeni tym, co tam znajdziemy. Pleśń to tylko wierzchołek góry lodowej. W skrajnych przypadkach mogą tam pojawić się bakterie E.coli i Salmonelli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Robię pizzę na nietypowym spodzie. Czegoś takiego jeszcze nie jadłeś

Czyszczenie grilla

Jak w prosty sposób wyczyścić ruszt? Istnieje wiele trików, które pomogą ci w tym zadaniu, nie narażając cię jednocześnie na długie godziny szorowania i odciski na dłoniach. Wszystkie potrzebne składniki na pewno masz już w domu. Wystarczy, że zaopatrzysz się w twardą szczotkę, metalowy drapak i kilka gąbek. Gotowy? W takim razie zaczynamy!

Soda oczyszczona

Pierwszym sposobem jest użycie sody oczyszczonej. To stary, sprawdzony sposób, który jest równie skuteczny do czyszczenia, co do wypieków. Tym razem jednak nie mieszaj sody ze zwykłą wodą, ale z wodą utlenioną. Z tych dwóch składników powstanie gęsta papka. Nałóż ją na brudny ruszt i wyszoruj twardą szczotką. W mgnieniu oka grill będzie lśnił jak nowy.

Cebula

Kolejnym sposobem jest użycie cebuli. To zdrowe warzywo ma właściwości, które doskonale radzą sobie z przypaleniami na ruszcie. Wystarczy przekroić cebulę na pół, nadziać ją na szpikulec i przetrzeć gorącą kratkę. To idealny sposób na bieżącą konserwację grilla, dzięki któremu unikniesz męczenia się w przyszłości.

Czyszczenie grilla? Użyj cebuli!
Czyszczenie grilla? Użyj cebuli! © Canva

Sól i ocet

Ostatnim sposobem jest użycie octu i soli. Brudny ruszt możesz wyczyścić, robiąc mu kąpiel w occie, a następnie wyszorować go gruboziarnistą solą. Jeśli masz tylko sól, to też nic straconego. Połóż ruszt na folii aluminiowej i obsyp zanieczyszczenia solą. Następnie wstaw pakunek do nagrzanego piekarnika. Kiedy sól zbrązowieje, wyjmij kratkę (byle ostrożnie!), odczekaj, aż przestygnie i wytrzyj ją mokrą szmatką. Będziesz zdziwiony efektem!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej