W ten sposób przygotujesz grill na sezon. Będzie lśnił, jakbyś dopiero go kupił

Dla wielu z nas sezon grillowy to prawdziwe święto. Zanim jednak zaprosisz swoich znajomych na imprezę w ogrodzie, pamiętaj o jednej bardzo ważnej rzeczy. Musisz zadbać o to, aby nawet najstarszy i najbardziej eksploatowany grill wyglądał jak nowy. To nie tylko kwestia estetyki, ale także zdrowia.

Czyszczenie grilla może być proste i przyjemne. Wystarczy znać sposóbCzyszczenie grilla może być proste i przyjemne. Wystarczy znać sposób
Źródło zdjęć: © Canva | JanPietruszka

Brudny grill może zepsuć całą przyjemność z grillowania. Nie tylko nasze poczucie estetyki jest na tym stratne, ale także sama świadomość, że jedzenie, które spożywamy, nasiąkło zapachem mięs grillowanych rok temu. To może sprawić, że każdy kęs staje się udręką. Przypalony, czarny ruszt może wpłynąć i na nasze zmysły smaku i wzroku, i na nasz żołądek. Gdybyśmy przeprowadzili mikroskopowe badania takiego grilla, moglibyśmy być zaskoczeni tym, co tam znajdziemy. Pleśń to tylko wierzchołek góry lodowej. W skrajnych przypadkach mogą tam pojawić się bakterie E.coli i Salmonelli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Robię pizzę na nietypowym spodzie. Czegoś takiego jeszcze nie jadłeś

Czyszczenie grilla

Jak w prosty sposób wyczyścić ruszt? Istnieje wiele trików, które pomogą ci w tym zadaniu, nie narażając cię jednocześnie na długie godziny szorowania i odciski na dłoniach. Wszystkie potrzebne składniki na pewno masz już w domu. Wystarczy, że zaopatrzysz się w twardą szczotkę, metalowy drapak i kilka gąbek. Gotowy? W takim razie zaczynamy!

Soda oczyszczona

Pierwszym sposobem jest użycie sody oczyszczonej. To stary, sprawdzony sposób, który jest równie skuteczny do czyszczenia, co do wypieków. Tym razem jednak nie mieszaj sody ze zwykłą wodą, ale z wodą utlenioną. Z tych dwóch składników powstanie gęsta papka. Nałóż ją na brudny ruszt i wyszoruj twardą szczotką. W mgnieniu oka grill będzie lśnił jak nowy.

Cebula

Kolejnym sposobem jest użycie cebuli. To zdrowe warzywo ma właściwości, które doskonale radzą sobie z przypaleniami na ruszcie. Wystarczy przekroić cebulę na pół, nadziać ją na szpikulec i przetrzeć gorącą kratkę. To idealny sposób na bieżącą konserwację grilla, dzięki któremu unikniesz męczenia się w przyszłości.

Czyszczenie grilla? Użyj cebuli!
Czyszczenie grilla? Użyj cebuli! © Canva

Sól i ocet

Ostatnim sposobem jest użycie octu i soli. Brudny ruszt możesz wyczyścić, robiąc mu kąpiel w occie, a następnie wyszorować go gruboziarnistą solą. Jeśli masz tylko sól, to też nic straconego. Połóż ruszt na folii aluminiowej i obsyp zanieczyszczenia solą. Następnie wstaw pakunek do nagrzanego piekarnika. Kiedy sól zbrązowieje, wyjmij kratkę (byle ostrożnie!), odczekaj, aż przestygnie i wytrzyj ją mokrą szmatką. Będziesz zdziwiony efektem!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości