W ten sposób przygotujesz grill na sezon. Będzie lśnił, jakbyś dopiero go kupił

Dla wielu z nas sezon grillowy to prawdziwe święto. Zanim jednak zaprosisz swoich znajomych na imprezę w ogrodzie, pamiętaj o jednej bardzo ważnej rzeczy. Musisz zadbać o to, aby nawet najstarszy i najbardziej eksploatowany grill wyglądał jak nowy. To nie tylko kwestia estetyki, ale także zdrowia.

Czyszczenie grilla może być proste i przyjemne. Wystarczy znać sposóbCzyszczenie grilla może być proste i przyjemne. Wystarczy znać sposób
Źródło zdjęć: © Canva | JanPietruszka

Brudny grill może zepsuć całą przyjemność z grillowania. Nie tylko nasze poczucie estetyki jest na tym stratne, ale także sama świadomość, że jedzenie, które spożywamy, nasiąkło zapachem mięs grillowanych rok temu. To może sprawić, że każdy kęs staje się udręką. Przypalony, czarny ruszt może wpłynąć i na nasze zmysły smaku i wzroku, i na nasz żołądek. Gdybyśmy przeprowadzili mikroskopowe badania takiego grilla, moglibyśmy być zaskoczeni tym, co tam znajdziemy. Pleśń to tylko wierzchołek góry lodowej. W skrajnych przypadkach mogą tam pojawić się bakterie E.coli i Salmonelli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Robię pizzę na nietypowym spodzie. Czegoś takiego jeszcze nie jadłeś

Czyszczenie grilla

Jak w prosty sposób wyczyścić ruszt? Istnieje wiele trików, które pomogą ci w tym zadaniu, nie narażając cię jednocześnie na długie godziny szorowania i odciski na dłoniach. Wszystkie potrzebne składniki na pewno masz już w domu. Wystarczy, że zaopatrzysz się w twardą szczotkę, metalowy drapak i kilka gąbek. Gotowy? W takim razie zaczynamy!

Soda oczyszczona

Pierwszym sposobem jest użycie sody oczyszczonej. To stary, sprawdzony sposób, który jest równie skuteczny do czyszczenia, co do wypieków. Tym razem jednak nie mieszaj sody ze zwykłą wodą, ale z wodą utlenioną. Z tych dwóch składników powstanie gęsta papka. Nałóż ją na brudny ruszt i wyszoruj twardą szczotką. W mgnieniu oka grill będzie lśnił jak nowy.

Cebula

Kolejnym sposobem jest użycie cebuli. To zdrowe warzywo ma właściwości, które doskonale radzą sobie z przypaleniami na ruszcie. Wystarczy przekroić cebulę na pół, nadziać ją na szpikulec i przetrzeć gorącą kratkę. To idealny sposób na bieżącą konserwację grilla, dzięki któremu unikniesz męczenia się w przyszłości.

Czyszczenie grilla? Użyj cebuli!
Czyszczenie grilla? Użyj cebuli! © Canva

Sól i ocet

Ostatnim sposobem jest użycie octu i soli. Brudny ruszt możesz wyczyścić, robiąc mu kąpiel w occie, a następnie wyszorować go gruboziarnistą solą. Jeśli masz tylko sól, to też nic straconego. Połóż ruszt na folii aluminiowej i obsyp zanieczyszczenia solą. Następnie wstaw pakunek do nagrzanego piekarnika. Kiedy sól zbrązowieje, wyjmij kratkę (byle ostrożnie!), odczekaj, aż przestygnie i wytrzyj ją mokrą szmatką. Będziesz zdziwiony efektem!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu