Nie ma gorszego błędu przy smażeniu kurczaka. Dlatego jest suchy i twardy jak podeszwa

Kurczak to jedno z najchętniej wybieranych mięs na obiad. Nie m w tym nic dziwnego, bo jest przystępny cenowo, prosty w przygotowaniu, a mniej lub bardziej wymyślnych przepisów zdecydowanie nie brakuje. Niektórzy jednak narzekają, że kurczak z patelni wychodzi im suchy jak wiór i tak twardy, że odechciewa się go jeść. Problem leży jednak nie w rodzaju mięsa, a w niewłaściwym sposobie jego przygotowania.

Smażenie kurczaka - PysznościSmażenie kurczaka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Idealnie sprawdza się do przygotowania kotletów, a dzięki rozbijaniu płatów piersi kurczaka, staje się on delikatniejszy. Większy problem pojawia się, gdy chcemy pokrojone w kostkę i usmażone na patelni mięso dorzucić do sałatek, makaronów czy zapiekanek. Okazuje się wtedy, że pozornie delikatny kurczak staje się twardy jak podeszwa. Warto wtedy pamiętać o jednej czynności, która uchroni przed problemem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Warto postawić na kurczaka

Mięso z kurczaka jest cenione za swoje wartości odżywcze. Jest bogate w białko, które jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek. Kurczak zawiera również witaminy z grupy B, takie jak niacyna, witamina B6 i B12, które są ważne dla funkcjonowania układu nerwowego i metabolizmu.

Stripsy z kurczaka
Stripsy z kurczaka © Pyszności

Ponadto kurczak jest źródłem minerałów takich jak fosfor, niezbędny do zdrowych kości i zębów oraz selen, który działa jako przeciwutleniacz, chroniąc komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Jedną z największych zalet mięsa kurczaka jest jego niska zawartość tłuszczu w porównaniu z innymi mięsami, co czyni go idealnym wyborem dla osób na diecie redukcyjnej.

Jak smażyć piersi z kurczaka?

Kurczak z patelni, chociaż bardzo smaczny, może okazać się suchy. Pomóc może na przykład marynata. Wystarczy kilka godzin, aby aromaty marynaty przeniknęły do wnętrza mięsa. Pamiętaj jednak, że sól należy dodać dopiero przed samym smażeniem, aby mięso nie straciło soków.

Sam problem tkwi jednak gdzieś indziej. W pośpiechu wiele osób szybko wrzuca pokrojonego kurczaka na patelnię, nie czekając, aż odpowiednio mocno się rozgrzeje.

Jak usmażyć soczystego kurczaka?
Jak usmażyć soczystego kurczaka? © Adobe Stock

Przed położeniem kurczaka na patelnię, dobrze ją rozgrzej. Możesz sprawdzić temperaturę, kładąc na nią kawałek ziemniaka lub cebuli. Kiedy zacznie się smażyć i syczeć, patelnia jest gotowa. Dzięki temu mięso szybko się zamknie, zachowując w środku całą soczystość.

Wybrane dla Ciebie

Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie