Nie ma gorszego błędu przy smażeniu kurczaka. Dlatego jest suchy i twardy jak podeszwa

Kurczak to jedno z najchętniej wybieranych mięs na obiad. Nie m w tym nic dziwnego, bo jest przystępny cenowo, prosty w przygotowaniu, a mniej lub bardziej wymyślnych przepisów zdecydowanie nie brakuje. Niektórzy jednak narzekają, że kurczak z patelni wychodzi im suchy jak wiór i tak twardy, że odechciewa się go jeść. Problem leży jednak nie w rodzaju mięsa, a w niewłaściwym sposobie jego przygotowania.

Smażenie kurczaka - PysznościSmażenie kurczaka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Idealnie sprawdza się do przygotowania kotletów, a dzięki rozbijaniu płatów piersi kurczaka, staje się on delikatniejszy. Większy problem pojawia się, gdy chcemy pokrojone w kostkę i usmażone na patelni mięso dorzucić do sałatek, makaronów czy zapiekanek. Okazuje się wtedy, że pozornie delikatny kurczak staje się twardy jak podeszwa. Warto wtedy pamiętać o jednej czynności, która uchroni przed problemem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z makaronem orzo i kurczakiem serwuję na imprezach. Miska zawsze wraca pusta

Warto postawić na kurczaka

Mięso z kurczaka jest cenione za swoje wartości odżywcze. Jest bogate w białko, które jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek. Kurczak zawiera również witaminy z grupy B, takie jak niacyna, witamina B6 i B12, które są ważne dla funkcjonowania układu nerwowego i metabolizmu.

Stripsy z kurczaka
Stripsy z kurczaka © Pyszności

Ponadto kurczak jest źródłem minerałów takich jak fosfor, niezbędny do zdrowych kości i zębów oraz selen, który działa jako przeciwutleniacz, chroniąc komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Jedną z największych zalet mięsa kurczaka jest jego niska zawartość tłuszczu w porównaniu z innymi mięsami, co czyni go idealnym wyborem dla osób na diecie redukcyjnej.

Jak smażyć piersi z kurczaka?

Kurczak z patelni, chociaż bardzo smaczny, może okazać się suchy. Pomóc może na przykład marynata. Wystarczy kilka godzin, aby aromaty marynaty przeniknęły do wnętrza mięsa. Pamiętaj jednak, że sól należy dodać dopiero przed samym smażeniem, aby mięso nie straciło soków.

Sam problem tkwi jednak gdzieś indziej. W pośpiechu wiele osób szybko wrzuca pokrojonego kurczaka na patelnię, nie czekając, aż odpowiednio mocno się rozgrzeje.

Jak usmażyć soczystego kurczaka?
Jak usmażyć soczystego kurczaka? © Adobe Stock

Przed położeniem kurczaka na patelnię, dobrze ją rozgrzej. Możesz sprawdzić temperaturę, kładąc na nią kawałek ziemniaka lub cebuli. Kiedy zacznie się smażyć i syczeć, patelnia jest gotowa. Dzięki temu mięso szybko się zamknie, zachowując w środku całą soczystość.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione