Polscy naukowcy stworzyli parówkę z ziemniaka. Pachnie i smakuje jak mięsna

Rynek wegańskich zamienników w Polsce coraz bardziej się rozrasta, a i w sklepach bez większych problemów można znaleźć te produkty. Naukowcy nie ustają jednak w działaniach, by opracować kolejne receptury. Tak właśnie powstała parówka z ziemniaka.

Parówka z ziemniaków - PysznościParówka z ziemniaków - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

Parówka z ziemniaków brzmi jak żart, ale tak naprawdę to realny projekt. Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu wykorzystali sok z ziemniaków do produkcji zamienników mięsa. Kilkuletnie badania pozwoliły im na stworzenie parówek, gyrosa oraz burgera, którym zajadać się mogą nawet weganie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Spróbowaliśmy wegańskiego steka z drukarki 3d

Nietypowa metamorfoza ziemniaka

Wiele osób popuka się w czoło, bo ziemniaki zamienić można co najwyżej we frytki. Przy połączeniu naukowej wiedzy i otwartego umysłu można stworzyć jednak coś zupełnie innego.

- Stworzyliśmy trzy produkty, które w dużej mierze składają się z białka ziemniaczanego. To parówka, gyros i burger. Wszystkie te produkty są już opracowane i przebadane - mówi dr hab. Przemysław Kowalczewski z wydziału nauk o żywności UP w rozmowie z tvn24.pl

Podstawowym składnikiem każdego z tych produktów jest ziemniak, a dokładniej – sok ziemniaczany. Ten wybór nie był przypadkowy. Naukowców motywowały zarówno kwestie zdrowotne, jak i troska o środowisko naturalne.

Parówki mogą być elementem zdrowej diety
Parówki mogą być elementem zdrowej diety © Canva | Yana Gayvoronskaya

Zdrowe zamienniki mięsa

Sok z ziemniaków najczęściej traktowany jest jako odpad, w tym przypadku odgrywa jednak ważną rolę. Zamienniki opracowane przez naukowców z Poznania nie tylko smakują podobnie do mięsa, ale przełamują również panujące do tej pory przekonanie, że to tylko bezwartościowy produkt w diecie. Badania prowadzone na Uniwersytecie Przyrodniczym wskazują na to, że sok ziemniaczany zawiera substancje o potencjale leczniczym, które mogą łagodzić stany zapalne jelit, a nawet hamować rozwój nowotworów.

dr Przemysław Kowalczewski
dr Przemysław Kowalczewski © Facebook | Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
- Wymieszaliśmy kilka różnych białek, kilka różnych olejów roślinnych, tak żebyśmy faktycznie mieli wszystko ładnie zbilansowane. Tak jak zalecają żywieniowcy dla przeciętnego Polaka, czyli kwasy tłuszczowe o odpowiednich stosunkach, wysokiej jakości strawne białko z wysokim poziomem niezbędnych aminokwasów - mówi dr hab. Przemysław Kowalczewski

Dzięki temu zrobić można będzie zdrowego hot doga czy hamburgera - skorzystają na tym nie tylko weganie. Pozostaje tylko czekać, aż do naukowców zgłosi się producent chętny, by wykupić od nich patenty i technologię.

Wybrane dla Ciebie

Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie