Daria Testuje patenty na przechowywanie masła. Dzięki nim nie będziesz narzekać na twardą kostkę

Ceny masła w sklepach poszły w górę, a patrząc na cenówki ciężko nie przecierać oczu ze zdumienia — za kostkę trzeba zapłacić prawie 10 zł. Nic więc dziwnego, że wiele osób korzysta z promocji w marketach i wtedy zaopatruje się w spore zapasy. Jak zadbać o odpowiednie ich przechowywanie i jak uratować poranek, gdy masło jest twarde, a ty masz ochotę na kanapkę? Daria sprawdziła to w kuchni Pyszności.

Daria Testuje patenty na przechowywanie masłaDaria Testuje patenty na przechowywanie masła
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Ciężko wyobrazić sobie kuchnię bez masła. Trafia nie tylko na kanapki, ale również do wypieków, dewolajów czy nawet porannej jajecznicy. Ciężko zrezygnować z tej przyjemności, więc warto polować na okazje w sklepach. Problem pojawia się w domu, bo... jak przechować masło, żeby się nie zepsuło? Przecież nikt nie lubi wyrzucać pieniędzy w błoto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria Testuje: sposoby na przechowywanie masła

Trik na mrożenie masła

Zamrożenie kostek to jeden z najlepszych sposobów na przechowanie zapasu masła. Można trzymać je w zamrażarce nawet przez 9 miesięcy — dalej będzie smaczne i użyteczne w kuchni. Prosty trik ułatwi to zadanie; dzięki temu porcję tłuszczu wyjmiesz bez konieczności czekania, aż cała kostka się rozmrozi.

Masło najlepiej zamrozić z papierem do pieczenia
Masło najlepiej zamrozić z papierem do pieczenia © Pyszności

Papier do pieczenia potnij w mniejsze kwadraty. Nałóż je na nóż i natnij masło, zostawiając w nim kawałki papieru. Dzięki temu w każdej chwili możemy wyciągnąć z zamrażarki konkretną porcję masła, bez konieczności rozmrażania całości. A papierek po maśle możemy po prostu wyrzucić.

Jak szybko rozmrozić masło?

A co zrobić, gdy w zamrażarce lub lodówce czeka na nas twarde masło, a akurat mamy ochotę na kanapkę? Zamiast w pośpiechu podgrzewać je w mikrofalówce (co nie kończy się dobrze), sięgnij po tarkę. Dzięki temu oszczędzisz sobie sporo nerwów — nie ma nic gorszego podczas przygotowania śniadania niż smarowanie bułki twardym masłem.

Szybki patent na zimne masło
Szybki patent na zimne masło © Pyszności

Chwyć kostkę w rękę i zetrzyj na tarce, tak jak zwykle robisz to z serem. Wiórkami posyp kanapkę, a rozsmarowanie będzie już proste i szybkie. Ten patent sprawdzi się również wtedy, gdy w przepisie widnieje miękkie masło, a w ferworze przygotowań zapomnieliśmy o wcześniejszym wyciągnięciu kostki z lodówki.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"