Różnica w cenie widoczna jest gołym okiem. Czy irlandzkie masło jest lepsze od polskiego?

Z pewnością nie raz i nie dwa zawiesiłeś wzrok na kostce masła irlandzkiego, zastanawiając się, czym tak naprawdę różni się od polskiego masła, i czy warto płacić za nie tych kilka złotych więcej. Zobacz więc, co warto wiedzieć o tym produkcie.

Masło irlandzkie ma złotożólty kolorMasło irlandzkie ma złotożólty kolor
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Masło irlandzkie budzie pewne zaciekawienie. Czym może różnić się od zwykłego masła? I dlaczego jest tak drogie? Czy ma w sobie coś, czego nie ma nasze polskie masło?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast zwykłych naleśników, robię roladę. Świetnie zastępuje deser

Czym jest masło irlandzkie?

Masło irlandzkie produkowane jest ze śmietanki pozyskanej z mleka krów wypasanych na zielonych terenach Irlandii. Tamtejszy wilgotny klimat tworzy żyzną glebę i wyjątkowo zieloną trawę, którą charakteryzuje wyższy poziomem beta-karotenu. Właśnie dlatego masło irlandzkie, czyli pochodzące od krów karmionych trawą bogatą w beta-karoten, przybiera jasnożółty lub złotożółty kolor. Co więcej, irlandzkie krowy mleczne spędzają średnio 240 dni w roku na pastwisku, a 95 proc. ich diety składa się z właśnie z trawy, podczas gdy większość krów mlecznych w USA i innych częściach Europy jest karmiona trawą tylko przez kilka miesięcy w roku, jeśli w ogóle.

Masło irlandzkie musi zawierać co najmniej 82 proc. tłuszczu, w sprzedaży występuje w wersji niesolonej i solonej. Co istotne, prawdziwy produkt nie może mieć dodatku barwników. Masło islandzkie ma śmietankowy smak, kremową konsystencję i gwarantuje smarowność już w kilka chwil po wyjęciu go z lodówki. To za sprawą kwasów tłuszczowych wielonienasyconych omega-3, które są nie tylko korzystne dla zdrowia, ale też sprawiają, że masło jest bardziej miękkie i łatwiejsze do rozsmarowania.

Masło
Masło © Pixabay

Czy masło irlandzkie jest lepsze od polskiego?

Masło irlandzkie z pewnością jest droższe od polskiego masła. Czy jednak jest lepsze? Polskie masło, tak samo jak irlandzkie, musi spełniać europejskie wymogi, by móc nazywać się masłem: musi zawierać od 80 do 90 proc. tłuszczu mlecznego, nie więcej niż 16 proc. wody i nie więcej niż 2 proc. suchej masy beztłuszczowej mleka. Co ważne: do obrotu dopuszczone są również masła o mniejszej zawartości tego tłuszczu. Jest tylko jeden warunek — informacja ta musi zostać umieszczona w nazwie.

Ze względu na to, że polskie krowy nie są karmione przez cały rok trawą (jak jest w przypadku krów irlandzkich), polskie masło nie ma tak intensywnego koloru. Krowy w Polsce karmione są głównie sianem i sianokiszonką, kiszonką z kukurydzy, zielonkami, a także paszami treściwymi, np. mieszankami zbożowymi. Warto dodać, że krowy irlandzkie również otrzymują paszę uzupełniającą, a zimą dodatkowo ich dietę wzbogaca się kiszonką. Różnica może być wyczuwalna na języku. W smaku masła irlandzkiego niektórzy wyczuwają "trawiaste" nuty, podczas gdy masło polskie ma mleczny, delikatny smak.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej