Te kotleciki uwielbiają moje dzieci. Nie sprzeczają się, czy lepszy jest ketchup czy musztarda

Kotleciki drobiowe są zawsze pierwsze na liście, gdy trzeba przygotować awaryjny obiad. Szybko gotowe i wszyscy je lubią. Z reguły przygotowuję je w lekkiej panierce, ale tym razem zdecydowałam się na inne rozwiązanie. Dzieci były zachwycone.

Pyszne kotleciki z kurczakaPyszne kotleciki z kurczaka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Kotleciki z drobiu często goszczą na naszych stołach. Szybkie do zrobienia, pyszne, lekkie - mają sporo zalet. Mięso drobiowe, a konkretnie piersi, wykorzystujemy zwłaszcza w daniach dla dzieci, bo jest bardzo delikatne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zakręcone chipsy ziemniaczane. Nie można powstrzymać się od chrupania

Dlaczego warto jeść kurczaka?

Drób, a w szczególności kurczak, to jedno z najzdrowszych i najsmaczniejszych mięs. Jednym z jego głównych atutów jest jego lekkość. Nie obciąża organizmu, a jednocześnie dostarcza niezbędnych składników odżywczych. Kurczak jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy z grupy B, które mają znakomity wpływ na system odpornościowy. Te składniki odżywcze wspomagają również produkcję krwinek czerwonych. Dzięki swoim unikalnym właściwościom, mięso drobiowe jest lekkostrawne i łatwiej przyswajalne przez organizm.

Jak przygotować kurczaka?

Filety drobiowe można przygotować na wiele sposobów. Delikatna struktura tkanek kurczaka równomiernie przesycona tkanką tłuszczową powoduje, że można go przygotowywać w niższej temperaturze niż inne rodzaje mięsa, na przykład wieprzowe czy wołowe i jest też gotowe znacznie szybciej. To sprawia, że mięso drobiowe jest idealne, gdy nie mamy zbyt wiele czasu.

Zdecydowanie najczęściej smażymy je w formie małych kotletów w panierce. Trochę ci się już znudziły? Przygotuj je w cieście z dodatkiem ulubionych dodatków do posiłków, czyli ketchupu i musztardy. Razem? Tak, smak jest wyśmienity. Takie kotleciki można podawać z pieczywem lub z tradycyjnymi dodatkami obiadowymi, jak ziemniaki, ryż czy frytki.

Kotleciki drobiowe w cieście

Składniki:

  • ok. 500-600 g piersi z kurczaka,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki keczupu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 10 łyżek mleka,
  • szklanka mąki,
  • 2 jajka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ulubione przyprawy: papryka, czosnek, mieszanka do drobiu do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pierś pokrój na mniejsze plastry. Każdy kawałek mięsa rozbij tłuczkiem i oprósz przyprawami.
  2. Wymieszać majonez, ketchup, musztardę, mleko, mąkę i jajka. Najlepiej zrobić to trzepaczką, by nie było grudek.
  3. W cieście zanurz plastry kurczaka i odstaw na około godzinę.
  4. Następnie smaż kawałki kurczaka w cieście partiami na gorącym tłuszczu. Powinny być ładnie zarumienione.


Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej