Te kotleciki uwielbiają moje dzieci. Nie sprzeczają się, czy lepszy jest ketchup czy musztarda

Kotleciki drobiowe są zawsze pierwsze na liście, gdy trzeba przygotować awaryjny obiad. Szybko gotowe i wszyscy je lubią. Z reguły przygotowuję je w lekkiej panierce, ale tym razem zdecydowałam się na inne rozwiązanie. Dzieci były zachwycone.

Pyszne kotleciki z kurczakaPyszne kotleciki z kurczaka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Kotleciki z drobiu często goszczą na naszych stołach. Szybkie do zrobienia, pyszne, lekkie - mają sporo zalet. Mięso drobiowe, a konkretnie piersi, wykorzystujemy zwłaszcza w daniach dla dzieci, bo jest bardzo delikatne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zakręcone chipsy ziemniaczane. Nie można powstrzymać się od chrupania

Dlaczego warto jeść kurczaka?

Drób, a w szczególności kurczak, to jedno z najzdrowszych i najsmaczniejszych mięs. Jednym z jego głównych atutów jest jego lekkość. Nie obciąża organizmu, a jednocześnie dostarcza niezbędnych składników odżywczych. Kurczak jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy z grupy B, które mają znakomity wpływ na system odpornościowy. Te składniki odżywcze wspomagają również produkcję krwinek czerwonych. Dzięki swoim unikalnym właściwościom, mięso drobiowe jest lekkostrawne i łatwiej przyswajalne przez organizm.

Jak przygotować kurczaka?

Filety drobiowe można przygotować na wiele sposobów. Delikatna struktura tkanek kurczaka równomiernie przesycona tkanką tłuszczową powoduje, że można go przygotowywać w niższej temperaturze niż inne rodzaje mięsa, na przykład wieprzowe czy wołowe i jest też gotowe znacznie szybciej. To sprawia, że mięso drobiowe jest idealne, gdy nie mamy zbyt wiele czasu.

Zdecydowanie najczęściej smażymy je w formie małych kotletów w panierce. Trochę ci się już znudziły? Przygotuj je w cieście z dodatkiem ulubionych dodatków do posiłków, czyli ketchupu i musztardy. Razem? Tak, smak jest wyśmienity. Takie kotleciki można podawać z pieczywem lub z tradycyjnymi dodatkami obiadowymi, jak ziemniaki, ryż czy frytki.

Kotleciki drobiowe w cieście

Składniki:

  • ok. 500-600 g piersi z kurczaka,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki keczupu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 10 łyżek mleka,
  • szklanka mąki,
  • 2 jajka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ulubione przyprawy: papryka, czosnek, mieszanka do drobiu do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pierś pokrój na mniejsze plastry. Każdy kawałek mięsa rozbij tłuczkiem i oprósz przyprawami.
  2. Wymieszać majonez, ketchup, musztardę, mleko, mąkę i jajka. Najlepiej zrobić to trzepaczką, by nie było grudek.
  3. W cieście zanurz plastry kurczaka i odstaw na około godzinę.
  4. Następnie smaż kawałki kurczaka w cieście partiami na gorącym tłuszczu. Powinny być ładnie zarumienione.


Wybrane dla Ciebie

Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie