Te kotleciki uwielbiają moje dzieci. Nie sprzeczają się, czy lepszy jest ketchup czy musztarda
Kotleciki drobiowe są zawsze pierwsze na liście, gdy trzeba przygotować awaryjny obiad. Szybko gotowe i wszyscy je lubią. Z reguły przygotowuję je w lekkiej panierce, ale tym razem zdecydowałam się na inne rozwiązanie. Dzieci były zachwycone.
23.10.2024 10:52
Kotleciki z drobiu często goszczą na naszych stołach. Szybkie do zrobienia, pyszne, lekkie - mają sporo zalet. Mięso drobiowe, a konkretnie piersi, wykorzystujemy zwłaszcza w daniach dla dzieci, bo jest bardzo delikatne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego warto jeść kurczaka?
Drób, a w szczególności kurczak, to jedno z najzdrowszych i najsmaczniejszych mięs. Jednym z jego głównych atutów jest jego lekkość. Nie obciąża organizmu, a jednocześnie dostarcza niezbędnych składników odżywczych. Kurczak jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy z grupy B, które mają znakomity wpływ na system odpornościowy. Te składniki odżywcze wspomagają również produkcję krwinek czerwonych. Dzięki swoim unikalnym właściwościom, mięso drobiowe jest lekkostrawne i łatwiej przyswajalne przez organizm.
Jak przygotować kurczaka?
Filety drobiowe można przygotować na wiele sposobów. Delikatna struktura tkanek kurczaka równomiernie przesycona tkanką tłuszczową powoduje, że można go przygotowywać w niższej temperaturze niż inne rodzaje mięsa, na przykład wieprzowe czy wołowe i jest też gotowe znacznie szybciej. To sprawia, że mięso drobiowe jest idealne, gdy nie mamy zbyt wiele czasu.
Zdecydowanie najczęściej smażymy je w formie małych kotletów w panierce. Trochę ci się już znudziły? Przygotuj je w cieście z dodatkiem ulubionych dodatków do posiłków, czyli ketchupu i musztardy. Razem? Tak, smak jest wyśmienity. Takie kotleciki można podawać z pieczywem lub z tradycyjnymi dodatkami obiadowymi, jak ziemniaki, ryż czy frytki.
Kotleciki drobiowe w cieście
Składniki:
- ok. 500-600 g piersi z kurczaka,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżki keczupu,
- 1 łyżka musztardy,
- 10 łyżek mleka,
- szklanka mąki,
- 2 jajka,
- sól i pieprz do smaku,
- ulubione przyprawy: papryka, czosnek, mieszanka do drobiu do smaku.
Sposób przygotowania:
- Pierś pokrój na mniejsze plastry. Każdy kawałek mięsa rozbij tłuczkiem i oprósz przyprawami.
- Wymieszać majonez, ketchup, musztardę, mleko, mąkę i jajka. Najlepiej zrobić to trzepaczką, by nie było grudek.
- W cieście zanurz plastry kurczaka i odstaw na około godzinę.
- Następnie smaż kawałki kurczaka w cieście partiami na gorącym tłuszczu. Powinny być ładnie zarumienione.