PrzepisProste przepisyTe kotleciki uwielbiają moje dzieci. Nie sprzeczają się, czy lepszy jest ketchup czy musztarda

Te kotleciki uwielbiają moje dzieci. Nie sprzeczają się, czy lepszy jest ketchup czy musztarda

Pyszne kotleciki z kurczaka
Pyszne kotleciki z kurczaka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

23.10.2024 10:52

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kotleciki drobiowe są zawsze pierwsze na liście, gdy trzeba przygotować awaryjny obiad. Szybko gotowe i wszyscy je lubią. Z reguły przygotowuję je w lekkiej panierce, ale tym razem zdecydowałam się na inne rozwiązanie. Dzieci były zachwycone.

Kotleciki z drobiu często goszczą na naszych stołach. Szybkie do zrobienia, pyszne, lekkie - mają sporo zalet. Mięso drobiowe, a konkretnie piersi, wykorzystujemy zwłaszcza w daniach dla dzieci, bo jest bardzo delikatne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego warto jeść kurczaka?

Drób, a w szczególności kurczak, to jedno z najzdrowszych i najsmaczniejszych mięs. Jednym z jego głównych atutów jest jego lekkość. Nie obciąża organizmu, a jednocześnie dostarcza niezbędnych składników odżywczych. Kurczak jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy z grupy B, które mają znakomity wpływ na system odpornościowy. Te składniki odżywcze wspomagają również produkcję krwinek czerwonych. Dzięki swoim unikalnym właściwościom, mięso drobiowe jest lekkostrawne i łatwiej przyswajalne przez organizm.

Jak przygotować kurczaka?

Filety drobiowe można przygotować na wiele sposobów. Delikatna struktura tkanek kurczaka równomiernie przesycona tkanką tłuszczową powoduje, że można go przygotowywać w niższej temperaturze niż inne rodzaje mięsa, na przykład wieprzowe czy wołowe i jest też gotowe znacznie szybciej. To sprawia, że mięso drobiowe jest idealne, gdy nie mamy zbyt wiele czasu.

Zdecydowanie najczęściej smażymy je w formie małych kotletów w panierce. Trochę ci się już znudziły? Przygotuj je w cieście z dodatkiem ulubionych dodatków do posiłków, czyli ketchupu i musztardy. Razem? Tak, smak jest wyśmienity. Takie kotleciki można podawać z pieczywem lub z tradycyjnymi dodatkami obiadowymi, jak ziemniaki, ryż czy frytki.

Kotleciki drobiowe w cieście

Składniki:

  • ok. 500-600 g piersi z kurczaka,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki keczupu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 10 łyżek mleka,
  • szklanka mąki,
  • 2 jajka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ulubione przyprawy: papryka, czosnek, mieszanka do drobiu do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pierś pokrój na mniejsze plastry. Każdy kawałek mięsa rozbij tłuczkiem i oprósz przyprawami.
  2. Wymieszać majonez, ketchup, musztardę, mleko, mąkę i jajka. Najlepiej zrobić to trzepaczką, by nie było grudek.
  3. W cieście zanurz plastry kurczaka i odstaw na około godzinę.
  4. Następnie smaż kawałki kurczaka w cieście partiami na gorącym tłuszczu. Powinny być ładnie zarumienione.