Polacy piją litrami. Jednak mało kto wie, jak długo należy ją parzyć

Dzień bez herbaty? Rzadko się zdarza, a zwłaszcza jesienią. Teraz pijemy jej jeszcze więcej. Herbata słynie ze swoich właściwości rozgrzewających. Jednak by ten napój dawał też korzyści zdrowotne, trzeba go odpowiednio parzyć. Najważniejszy jest tu czas.

Jak długo parzyć herbatę?Jak długo parzyć herbatę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | PAWEL_KACPEREK
Dorota Gepert

Herbata czy kawa? To nasze dwa ulubione napoje i trudno rozstrzygnąć, który jest bardziej popularny. W przypadku kawy często za parzenie odpowiada po prostu ekspres. Jeśli chodzi o herbatę, jesteśmy zdani na siebie. I często nie robimy tego dobrze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto maślankowe ze śliwkami. Smak mojego dzieciństwa

Herbata i jej właściwości

Czarna herbata jest bogata w antyoksydanty, takie jak flawonoidy, które mogą obniżać ryzyko wystąpienia przewlekłych chorób, takich jak choroby serca i niektóre rodzaje nowotworów. Jej regularne picie może także przyczynić się do zmniejszenia poziomu złego cholesterolu oraz poprawy zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Herbata zawiera kofeinę, która pomaga zwiększyć koncentrację. Ponadto, jak wykazały badania, korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu trawiennego oraz może wspierać utrzymanie prawidłowej wagi. Jest więc sporo powodów, by pić klasyczną, czarną herbatę.

Czarna herbata
Czarna herbata © Canva | PDPics

Jak parzyć herbatę? Najważniejsze wskazówki

  1. Będzie najsmaczniejsza, gdy na kubek wody (ok. 250 ml) przeznaczysz 1 łyżeczkę lub 1 torebkę herbaty.
  2. Zalej ją wodą o temperaturze 95°C. Po zagotowaniu wodę warto pozostawić na pół minuty, by nieco przestygła, dzięki temu wrzątek nie przegrzeje za mocno delikatnych liści.
  3. Kubek, filiżankę czy dzbanek, w których parzy się herbata, dobrze jest przykryć (aby lepiej utrzymać wewnątrz ciepło) i odstawić na kilka minut.

Jak długo parzyć herbatę? Oto jaki wpływ na właściwości herbaty ma czas jej parzenia

  • Po 2-3 minutach do naparu przejdzie więcej teiny, czyli herbacianej kofeiny, co sprawi, że herbata będzie miała właściwości pobudzające.
  • Dłuższe parzenie herbaty, trwające 5-7 minut, spowoduje, że w naparze znajdzie się więcej tanin, które z kolei działają relaksująco. Taka herbata będzie też miała intensywniejszy smak.

To warto wiedzieć:

  • Woda do parzenia herbaty powinna być świeża, gotowana tylko raz. Dzięki temu będzie miała odpowiednią zawartość tlenu, co dobrze wpłynie na smak naparu.
  • Przed zaparzeniem herbaty, kubek, filiżankę lub dzbanek warto ogrzać. W tym celu warto je napełnić gorącą wodą i poczekać chwilę. Dzięki temu temperatura wody do parzenia herbaty nie spadnie zbyt gwałtownie, co przełoży się na lepszy smak naparu.
  • Herbatę można pić samą lub z dodatkami. Najpopularniejsze to cukier lub miód, a także cytryna. Herbata ma łagodniejszy smak z mlekiem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej