Dodaję odrobinę do herbaty. Po takim napoju czuję się o wiele lepiej niż po kawie

Taki napój wciąż budzi zdziwienie. Naprawdę taka herbata ci smakuje? Niestety, nie ma ona w naszym kraju wielu fanów i wciąż budzi jedno skojarzenie. A może dasz się do niej przekonać?

Dodaj do herbaty, a będzie działać niemal jak kawaDodaj do herbaty, a będzie działać niemal jak kawa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | yaisirichai
Dorota Gepert

Herbata z cytryną, z sokiem malinowym, z imbirem... takie wersje tego napoju cieszą się dużą popularnością. Ale z mlekiem? Ten sposób podawania herbaty jest popularny w Wielkiej Brytanii. U nas wciąż kojarzy się z bawarką, czyli napojem dla kobiet karmiących, choć wcale nie ma właściwości wzmacniających laktację.

Z Francji do Bawarii

Ten napój nie należy do skomplikowanych, ale jego historia już tak. Choć w nazwie ma odniesienie do niemieckiej Bawarii, to za jej ojczyznę uznaje się Francję. A teraz zdecydowanie najbardziej kojarzy się z Wielką Brytanią. W tym wyspiarskim kraju herbata z mlekiem jest ceniona i bardzo lubiana. Dlatego najczęściej przygotowuje się ją właśnie na sposób angielski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywne placuszki z jajkiem. Szybki i prosty przepis

Mleko do herbaty

Przygotowanie bawarki wydaje się proste, a wręcz banalne. W przepisie z końca XX w. zaleca się do gorącego mleka dolać napar herbaciany. Proporcje? Na szklankę mleka pół szklanki zaparzonej herbaty. Jednak istnieje jeszcze jeden sposób, czyli dolewanie do herbaty mleka. Wtedy można kontrolować jego ilość. Ten sposób preferują Brytyjczycy. Który jest lepszy? To już zależy od indywidualnych preferencji. Niektórzy wolą mleko z herbatą, inni herbatę z mlekiem. Jedno jest pewne, herbata do takiego napoju powinna być mocna i aromatyczna.

Najlepsza czarna

Do herbaty z mlekiem najlepiej nadaje się czarna herbata liściasta. Idealnie sprawdzi się cejlońska lub indyjska. To klasyka, ale sporo zwolenników ma też earl grey z mlekiem. Warto spróbować! Ważne, by napar był mocny i aromatyczny, herbata ekspresowa odpada. Do naparu dodaje się ciepłe, ale nie przegotowane mleko. Cukier? Raczej nie, klasyczny przepis tego nie przewiduje. Jednak gdy wolisz słodsze napoje, możesz go dodać, podobnie jak mód czy cynamon. Od tak przygotowanej herbaty warto zacząć dzień, bo jest nie tylko pyszny, ale ma sporo właściwości, które o poranku są bezcenne.

Delikatnie pobudza

Herbata z mlekiem działa podobnie jak kawa z mlekiem. Przede wszystkim poprawia koncentrację oraz pobudza i dodaje energii. Świetnie też rozgrzewa, można ją wypić jeszcze w szlafroku. Przekonałam cię do herbaty z mlekiem? Daj jej szansę. Najlepiej zaparz mocną herbatę i dopraw ją mlekiem w leniwy weekendowy poranek. Zrelaksujesz się i z dobrym nastawieniem zaplanujesz dzień.

Wybrane dla Ciebie

Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek