Najgorszy rodzaj herbaty, a wielu wciąż po nią sięga. Przez nią tyjesz i źle się czujesz

W chłodne i pochmurne dni częściej niż zwykle pijemy herbatę. Ten napój szybko rozgrzewa. Ma też dużo wartości odżywczych. Jednak by z nich skorzystać trzeba wybrać odpowiednią herbatę. Nie każda jest godna polecenia. O niektórych wręcz lepiej zapomnieć.

Jesienią warto pić herbatę, ale trzeba ją dobrze wybrać.Jesienią warto pić herbatę, ale trzeba ją dobrze wybrać.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Nie wszystkie herbaty są zdrowe. Najwięcej wartości mają te liściaste, które wymagają zaparzania w dzbanuszku. Nie zawsze mamy na to czas. I wtedy właśnie sięgamy po herbaty ekspresowe lub granulowane. Właśnie te ostatnie powinniśmy odstawić, bo nie da się o nich napisać nic dobrego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Dlaczego herbaty granulowane są niezdrowe?

Herbata granulowana to niemal sam cukier. Choć tego rodzaju produkty są często promowane jako zdrowe i wzbogacane o witaminy czy minerały, są nawet polecane dla dzieci, to jednak wystarczy spojrzeć na etykietę, by przekonać się, że jest zupełnie inaczej. Wszelkie prozdrowotne właściwości i dodatki, takie jak sok owocowy czy miód zazwyczaj niszczy wysoka temperatura. A i tak w recepturze jest ich bardzo mało. Takie napoje bazują na cukrze, glukozie albo syropie glukozowo-fruktozowym. W skadzie znajdziemy także regulator kwasowości, kwas cytrynowy czy sztuczne aromaty. Gdzie w tym jest herbata? Jej ilość jest często minimalna.

Więcej minusów niż plusów

Herbata granulowana dołącza do innych produktów typu instant, z których lepiej zrezygnować. Pisaliśmy już o kawie typu 3w1 czy śmietance do kawy. Wszystkie mają dużą ilość konserwantów, polepszaczy smaku. Nie działają one korzystnie na zdrowie. W ich składzie jest głownie cukier, który może przyczyniać się do nadmiernego odkładania się tkanki tłuszczowej, szczególnie w okolicy brzucha. Herbaty granulowane są kaloryczne, a jednocześnie nie zaspakajają głodu. Mogą być także przyczyniać się do problemów z trawieniem. Wprawdzie łatwo je przechowywać i przygotowuje się je bardzo szybko, ale takie herbaty mają znacznie więcej minusów niż plusów.

Wybrane dla Ciebie

Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy