Weź z kuchennej szafki i wlej do kawy. Zapomnisz o uciążliwym problemie

Od kawy często zaczynamy dzień, cenimy ją za smak i oczywiście za dawkę energii. Wielokrotnie pisaliśmy o tym, że picie tego napoju ma wiele korzyści zdrowotnych, ale najczęściej działa długofalowo. Tym razem o dolegliwości, z którą kawa z pewnym dodatkiem poradzi sobie bardzo szybko.

Kawa w zielonej filiżanceKawa w zielonej filiżance
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Ta dolegliwość w dużej mierze dotyczy kobiet. Chodzi o zaparcia, na który wpływ bardzo często ma dieta. Pojawiają się, gdy w naszych posiłkach jest zbyt mało błonnika i pijemy niewiele wody. Jak w tym wypadku może pomóc kawa?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto maślankowe ze śliwkami. Smak mojego dzieciństwa

Naturalny sposób

Przy problemach z zaparciami, warto wypróbować oleato. To nic innego jak kawa z dodatkiem oliwy z oliwek. Już sama kawa przyspiesza perystaltykę jelit, a oliwa z oliwek jeszcze to wzmacnia. Taki napój poprawa przemianę materii, ale jednocześnie działa łagodząco na jelita. Zmniejsza też stan zapalny i co bardzo ważny, zmniejsza ból brzucha spowodowany zaparciami. Oleato można zaliczyć do naturalnych sposobów na przeczyszczenie.

Dodawaj stopniowo

Przygotowanie takiej kawy jest bardzo proste. Wystarczy dodać pół łyżeczki oliwy do filiżanki świeżo zaparzonej kawy. Potem stopniowo można zwiększać ilość oliwy aż do łyżeczki. Taki napój należy dobrze wymieszać. I trzeba pamiętać, że nie są wskazane żadne inne dodatki, jak cukier, mleko czy śmietanka. Można jednak wzbogacić oleato ulubionymi przyprawami, takimi jak kardamon, cynamon czy kakao. Codziennie warto wypić jedną taką kawkę.

Oleato ma więcej zalet:

  • ułatwia odchudzanie,
  • pomaga obniżyć poziom glukozy i insuliny we krwi,
  • obniżenia złego cholesterolu we krwi,
  • dostarczenia substancji przeciwnowotworowych,
  • wspiera trawienie.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej