Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad

Gdy w piątek mam ochotę na obiad bez mięsa, przygotowuję te soczyste pulpety, które świetnie smakują zarówno z sosem pomidorowym, jak i tradycyjnie z ziemniakami i surówką.

Sojowe pulpety można podawać z sosem pomidorowymSojowe pulpety można podawać z sosem pomidorowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Granulat sojowy jest dostępny w wielu sklepach w dość atrakcyjnej cenie, wynoszącej około 6-7 złotych za 150 g suchego produktu. Pulpety z granulatu sojowego to przepis na pełnowartościowy i sycący roślinny obiad, ponieważ w 100 g zawiera 49 g białka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rządziły w polskich domach na obiad bez mięsa. W tej wersji polubisz je na nowo

Granulat sojowy w kuchni

Na pierwszy rzut oka sam granulat nie prezentuje się zbyt apetycznie, ale z łatwością można poprawić jego smak, szczególnie za pomocą odpowiedniego marynowania.

Ugotuj granulat w bulionie zamiast w wodzie, ponieważ to pierwszy krok, by nadać mu głębszy, pełniejszy smak. Kolejnym etapem jest przygotowanie marynaty. Wystarczy kilka ulubionych przypraw, odrobina oliwy, ketchup lub musztarda, by z początkowo mało apetycznej paczki stworzyć pyszny składnik do dalszej obróbki.

Tak przygotowany granulat najlepiej wstawić do lodówki na całą noc, choć jeśli brak czasu, wystarczy już 15 minut. Taki granulat świetnie sprawdzi się nie tylko w pulpetach, ale także w roślinnej wersji sosu bolognese czy jako farsz do różnych potraw – od meksykańskich burritos po polskie pierogi z (nie)mięsem.

Przepis na pulpety z granulatu sojowego

Składniki:

  • 150 g granulatu sojowego,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 60-70 g bułki tartej,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • pół łyżki musztardy,
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Granulat sojowy zalej gorącym bulionem warzywnym i gotuj przez kilka minut, aż zmięknie.
  2. Następnie odcedź go, wyciśnij nadmiar płynu i dodaj do granulatu sos sojowy, ketchup, musztardę i przyprawy.
  3. Dokładnie wymieszaj i odstaw na bok, a jeśli masz możliwość to wstaw do lodówki na całą noc.
  4. Cebulę obierz i drobno pokrój w kostkę; czosnek przeciśnij przez praskę.
  5. Następnie wrzuć je na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż, aż cebula się zeszkli.
  6. W dużej misce połącz granulat z cebulą i czosnkiem, dodaj bułkę tartą i skrobię ziemniaczaną.
  7. Całość dokładnie wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą.
  8. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj trochę bulionu warzywnego, a jeśli zbyt rzadka, dodaj bułkę tartą.
  9. Z przygotowanej masy formuj pulpeciki, obtocz je w skrobi ziemniaczanej.
  10. W dużym garnku zagotuj litr bulionu warzywnego, wrzuć pulpeciki i gotuj na średnim ogniu przez 5-7 minut.

Podawaj je z ulubionymi dodatkami, na przykład z sosem pomidorowym.

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
Zamiast owsianki, robię ten mus na śniadanie. Jest jak balsam dla zmęczonych jelit
Zamiast owsianki, robię ten mus na śniadanie. Jest jak balsam dla zmęczonych jelit