Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad

Gdy w piątek mam ochotę na obiad bez mięsa, przygotowuję te soczyste pulpety, które świetnie smakują zarówno z sosem pomidorowym, jak i tradycyjnie z ziemniakami i surówką.

Sojowe pulpety można podawać z sosem pomidorowymSojowe pulpety można podawać z sosem pomidorowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Granulat sojowy jest dostępny w wielu sklepach w dość atrakcyjnej cenie, wynoszącej około 6-7 złotych za 150 g suchego produktu. Pulpety z granulatu sojowego to przepis na pełnowartościowy i sycący roślinny obiad, ponieważ w 100 g zawiera 49 g białka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rządziły w polskich domach na obiad bez mięsa. W tej wersji polubisz je na nowo

Granulat sojowy w kuchni

Na pierwszy rzut oka sam granulat nie prezentuje się zbyt apetycznie, ale z łatwością można poprawić jego smak, szczególnie za pomocą odpowiedniego marynowania.

Ugotuj granulat w bulionie zamiast w wodzie, ponieważ to pierwszy krok, by nadać mu głębszy, pełniejszy smak. Kolejnym etapem jest przygotowanie marynaty. Wystarczy kilka ulubionych przypraw, odrobina oliwy, ketchup lub musztarda, by z początkowo mało apetycznej paczki stworzyć pyszny składnik do dalszej obróbki.

Tak przygotowany granulat najlepiej wstawić do lodówki na całą noc, choć jeśli brak czasu, wystarczy już 15 minut. Taki granulat świetnie sprawdzi się nie tylko w pulpetach, ale także w roślinnej wersji sosu bolognese czy jako farsz do różnych potraw – od meksykańskich burritos po polskie pierogi z (nie)mięsem.

Przepis na pulpety z granulatu sojowego

Składniki:

  • 150 g granulatu sojowego,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 60-70 g bułki tartej,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • pół łyżki musztardy,
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Granulat sojowy zalej gorącym bulionem warzywnym i gotuj przez kilka minut, aż zmięknie.
  2. Następnie odcedź go, wyciśnij nadmiar płynu i dodaj do granulatu sos sojowy, ketchup, musztardę i przyprawy.
  3. Dokładnie wymieszaj i odstaw na bok, a jeśli masz możliwość to wstaw do lodówki na całą noc.
  4. Cebulę obierz i drobno pokrój w kostkę; czosnek przeciśnij przez praskę.
  5. Następnie wrzuć je na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż, aż cebula się zeszkli.
  6. W dużej misce połącz granulat z cebulą i czosnkiem, dodaj bułkę tartą i skrobię ziemniaczaną.
  7. Całość dokładnie wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą.
  8. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj trochę bulionu warzywnego, a jeśli zbyt rzadka, dodaj bułkę tartą.
  9. Z przygotowanej masy formuj pulpeciki, obtocz je w skrobi ziemniaczanej.
  10. W dużym garnku zagotuj litr bulionu warzywnego, wrzuć pulpeciki i gotuj na średnim ogniu przez 5-7 minut.

Podawaj je z ulubionymi dodatkami, na przykład z sosem pomidorowym.

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇