Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Gdy w piątek mam ochotę na obiad bez mięsa, przygotowuję te soczyste pulpety, które świetnie smakują zarówno z sosem pomidorowym, jak i tradycyjnie z ziemniakami i surówką.
Granulat sojowy jest dostępny w wielu sklepach w dość atrakcyjnej cenie, wynoszącej około 6-7 złotych za 150 g suchego produktu. Pulpety z granulatu sojowego to przepis na pełnowartościowy i sycący roślinny obiad, ponieważ w 100 g zawiera 49 g białka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rządziły w polskich domach na obiad bez mięsa. W tej wersji polubisz je na nowo
Granulat sojowy w kuchni
Na pierwszy rzut oka sam granulat nie prezentuje się zbyt apetycznie, ale z łatwością można poprawić jego smak, szczególnie za pomocą odpowiedniego marynowania.
Ugotuj granulat w bulionie zamiast w wodzie, ponieważ to pierwszy krok, by nadać mu głębszy, pełniejszy smak. Kolejnym etapem jest przygotowanie marynaty. Wystarczy kilka ulubionych przypraw, odrobina oliwy, ketchup lub musztarda, by z początkowo mało apetycznej paczki stworzyć pyszny składnik do dalszej obróbki.
Tak przygotowany granulat najlepiej wstawić do lodówki na całą noc, choć jeśli brak czasu, wystarczy już 15 minut. Taki granulat świetnie sprawdzi się nie tylko w pulpetach, ale także w roślinnej wersji sosu bolognese czy jako farsz do różnych potraw – od meksykańskich burritos po polskie pierogi z (nie)mięsem.
Przepis na pulpety z granulatu sojowego
Składniki:
- 150 g granulatu sojowego,
- 1 l bulionu warzywnego,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- 60-70 g bułki tartej,
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- 1 łyżka ketchupu,
- pół łyżki musztardy,
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Granulat sojowy zalej gorącym bulionem warzywnym i gotuj przez kilka minut, aż zmięknie.
- Następnie odcedź go, wyciśnij nadmiar płynu i dodaj do granulatu sos sojowy, ketchup, musztardę i przyprawy.
- Dokładnie wymieszaj i odstaw na bok, a jeśli masz możliwość to wstaw do lodówki na całą noc.
- Cebulę obierz i drobno pokrój w kostkę; czosnek przeciśnij przez praskę.
- Następnie wrzuć je na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż, aż cebula się zeszkli.
- W dużej misce połącz granulat z cebulą i czosnkiem, dodaj bułkę tartą i skrobię ziemniaczaną.
- Całość dokładnie wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą.
- Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj trochę bulionu warzywnego, a jeśli zbyt rzadka, dodaj bułkę tartą.
- Z przygotowanej masy formuj pulpeciki, obtocz je w skrobi ziemniaczanej.
- W dużym garnku zagotuj litr bulionu warzywnego, wrzuć pulpeciki i gotuj na średnim ogniu przez 5-7 minut.
Podawaj je z ulubionymi dodatkami, na przykład z sosem pomidorowym.