WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 2. golu Polski

Na piątek robię gołąbki bez mięsa w koperkowym sosie. Tak pyszne, że każdy chce dokładkę

Chociaż gołąbki kojarzą się głównie z ryżem i mielonym mięsem, to ta lżejsza wersja szybko przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Jeśli na dodatek podamy je z domowym sosem koperkowym, mamy danie idealne.

Rybne gołąbki w koperkowym sosieRybne gołąbki w koperkowym sosie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ryby na naszych talerzach pojawiają się zdecydowanie za rzadko. Gdy znudzi ci się już klasyczna panierka, a inni kręcą nosem na rybę z piekarnika, postaw na pyszne gołąbki. Ukryte pod kapustą białe filety pozwolą na nowo rozkochać się w rybie i pokażą, że kreatywność w kuchni nie zna granic.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym. Raz zrobiłem i przepadłem za tym smakiem

Gołąbki z rybą

To przepis prosty w przygotowaniu i dość szybki. Gołąbki możesz zrobić wcześniej i podgrzać je przed podaniem. Świetnie smakują z dodatkiem prostego sosu śmietankowego z koperkiem, który od razu kojarzy się z domową, babciną kuchnią.

Składniki

  • 1 główka kapusty włoskiej lub białej,
  • 700 g białej ryby (na przykład dorsza, miruny czy mintaja),
  • 1 cebula,
  • 1 kajzerka,
  • pół szklanki mleka,
  • sól, pieprz i odrobina majeranku do smaku,
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • olej do smażenia.

Sos koperkowy

  • 200 ml bulionu,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2-3 łyżki posiekanego świeżego koperku,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Z kapusty wytnij głąb.
  2. W dużym garnku zagotuj wodę, lekko posól.
  3. Włóż całą kapustę i gotuj pod przykryciem, aż liście będą miękkie i zaczną odchodzić.
  4. Oddziel je i ostrożnie wytnij twardy nerw, jeśli jest gruby. Kilka pierwszych liści odłóż, by wyłożyć nimi naczynie żaroodporne.
  5. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni, aż zacznie się rumienić.
  6. Kajzerkę namocz w mleku, odciśnij i przełóż do miski.
  7. Dodaj rybę i zblenduj.
  8. Dodaj pokrojoną cebulę, sól, pieprz oraz majeranek i dokładnie wymieszaj.
  9. Na przygotowane liście wykładaj porcję farszu i dokładnie zawiń.
  10. Odłożonymi wcześniej liśćmi wyłóż żaroodporne naczynie.
  11. Ułóż w nim przygotowane gołąbki, jeden przy drugim.
  12. Dorzuć ziele angielskie, liście laurowe i po szczypcie soli oraz pieprzy.
  13. Zalej wodą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Zapiekaj przez około 1,5 godziny.
  14. Przygotuj sos. W garnku zagotuj bulion. Zmniejsz ogień i wlej śmietankę kremówkę, cały czas mieszając.
  15. Gdy sos zacznie delikatnie bulgotać, dodaj mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną odrobinie wody.
  16. Gotuj jeszcze chwilę, energicznie mieszając, aż uzyskasz pożądaną, kremową konsystencję.
  17. Zdejmij sos z ognia. Dodaj posiekany koperek, sok z cytryny, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.
  18. Gotowe gołąbki przełóż na talerz i polej sosem koperkowym.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser