Na piątek robię gołąbki bez mięsa w koperkowym sosie. Tak pyszne, że każdy chce dokładkę
Chociaż gołąbki kojarzą się głównie z ryżem i mielonym mięsem, to ta lżejsza wersja szybko przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Jeśli na dodatek podamy je z domowym sosem koperkowym, mamy danie idealne.
Ryby na naszych talerzach pojawiają się zdecydowanie za rzadko. Gdy znudzi ci się już klasyczna panierka, a inni kręcą nosem na rybę z piekarnika, postaw na pyszne gołąbki. Ukryte pod kapustą białe filety pozwolą na nowo rozkochać się w rybie i pokażą, że kreatywność w kuchni nie zna granic.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Fasolka szparagowa z mięsem mielonym. Raz zrobiłem i przepadłem za tym smakiem
Gołąbki z rybą
To przepis prosty w przygotowaniu i dość szybki. Gołąbki możesz zrobić wcześniej i podgrzać je przed podaniem. Świetnie smakują z dodatkiem prostego sosu śmietankowego z koperkiem, który od razu kojarzy się z domową, babciną kuchnią.
Składniki
- 1 główka kapusty włoskiej lub białej,
- 700 g białej ryby (na przykład dorsza, miruny czy mintaja),
- 1 cebula,
- 1 kajzerka,
- pół szklanki mleka,
- sól, pieprz i odrobina majeranku do smaku,
- 2-3 ziarna ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- olej do smażenia.
Sos koperkowy
- 200 ml bulionu,
- 200 ml śmietanki kremówki,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2-3 łyżki posiekanego świeżego koperku,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Z kapusty wytnij głąb.
- W dużym garnku zagotuj wodę, lekko posól.
- Włóż całą kapustę i gotuj pod przykryciem, aż liście będą miękkie i zaczną odchodzić.
- Oddziel je i ostrożnie wytnij twardy nerw, jeśli jest gruby. Kilka pierwszych liści odłóż, by wyłożyć nimi naczynie żaroodporne.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni, aż zacznie się rumienić.
- Kajzerkę namocz w mleku, odciśnij i przełóż do miski.
- Dodaj rybę i zblenduj.
- Dodaj pokrojoną cebulę, sól, pieprz oraz majeranek i dokładnie wymieszaj.
- Na przygotowane liście wykładaj porcję farszu i dokładnie zawiń.
- Odłożonymi wcześniej liśćmi wyłóż żaroodporne naczynie.
- Ułóż w nim przygotowane gołąbki, jeden przy drugim.
- Dorzuć ziele angielskie, liście laurowe i po szczypcie soli oraz pieprzy.
- Zalej wodą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Zapiekaj przez około 1,5 godziny.
- Przygotuj sos. W garnku zagotuj bulion. Zmniejsz ogień i wlej śmietankę kremówkę, cały czas mieszając.
- Gdy sos zacznie delikatnie bulgotać, dodaj mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną odrobinie wody.
- Gotuj jeszcze chwilę, energicznie mieszając, aż uzyskasz pożądaną, kremową konsystencję.
- Zdejmij sos z ognia. Dodaj posiekany koperek, sok z cytryny, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.
- Gotowe gołąbki przełóż na talerz i polej sosem koperkowym.