Na piątek robię gołąbki bez mięsa w koperkowym sosie. Tak pyszne, że każdy chce dokładkę

Chociaż gołąbki kojarzą się głównie z ryżem i mielonym mięsem, to ta lżejsza wersja szybko przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Jeśli na dodatek podamy je z domowym sosem koperkowym, mamy danie idealne.

Rybne gołąbki w koperkowym sosieRybne gołąbki w koperkowym sosie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ryby na naszych talerzach pojawiają się zdecydowanie za rzadko. Gdy znudzi ci się już klasyczna panierka, a inni kręcą nosem na rybę z piekarnika, postaw na pyszne gołąbki. Ukryte pod kapustą białe filety pozwolą na nowo rozkochać się w rybie i pokażą, że kreatywność w kuchni nie zna granic.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym. Raz zrobiłem i przepadłem za tym smakiem

Gołąbki z rybą

To przepis prosty w przygotowaniu i dość szybki. Gołąbki możesz zrobić wcześniej i podgrzać je przed podaniem. Świetnie smakują z dodatkiem prostego sosu śmietankowego z koperkiem, który od razu kojarzy się z domową, babciną kuchnią.

Składniki

  • 1 główka kapusty włoskiej lub białej,
  • 700 g białej ryby (na przykład dorsza, miruny czy mintaja),
  • 1 cebula,
  • 1 kajzerka,
  • pół szklanki mleka,
  • sól, pieprz i odrobina majeranku do smaku,
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • olej do smażenia.

Sos koperkowy

  • 200 ml bulionu,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2-3 łyżki posiekanego świeżego koperku,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Z kapusty wytnij głąb.
  2. W dużym garnku zagotuj wodę, lekko posól.
  3. Włóż całą kapustę i gotuj pod przykryciem, aż liście będą miękkie i zaczną odchodzić.
  4. Oddziel je i ostrożnie wytnij twardy nerw, jeśli jest gruby. Kilka pierwszych liści odłóż, by wyłożyć nimi naczynie żaroodporne.
  5. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni, aż zacznie się rumienić.
  6. Kajzerkę namocz w mleku, odciśnij i przełóż do miski.
  7. Dodaj rybę i zblenduj.
  8. Dodaj pokrojoną cebulę, sól, pieprz oraz majeranek i dokładnie wymieszaj.
  9. Na przygotowane liście wykładaj porcję farszu i dokładnie zawiń.
  10. Odłożonymi wcześniej liśćmi wyłóż żaroodporne naczynie.
  11. Ułóż w nim przygotowane gołąbki, jeden przy drugim.
  12. Dorzuć ziele angielskie, liście laurowe i po szczypcie soli oraz pieprzy.
  13. Zalej wodą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Zapiekaj przez około 1,5 godziny.
  14. Przygotuj sos. W garnku zagotuj bulion. Zmniejsz ogień i wlej śmietankę kremówkę, cały czas mieszając.
  15. Gdy sos zacznie delikatnie bulgotać, dodaj mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną odrobinie wody.
  16. Gotuj jeszcze chwilę, energicznie mieszając, aż uzyskasz pożądaną, kremową konsystencję.
  17. Zdejmij sos z ognia. Dodaj posiekany koperek, sok z cytryny, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.
  18. Gotowe gołąbki przełóż na talerz i polej sosem koperkowym.
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥