Na piątek robię gołąbki bez mięsa w koperkowym sosie. Tak pyszne, że każdy chce dokładkę

Chociaż gołąbki kojarzą się głównie z ryżem i mielonym mięsem, to ta lżejsza wersja szybko przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Jeśli na dodatek podamy je z domowym sosem koperkowym, mamy danie idealne.

Rybne gołąbki w koperkowym sosieRybne gołąbki w koperkowym sosie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ryby na naszych talerzach pojawiają się zdecydowanie za rzadko. Gdy znudzi ci się już klasyczna panierka, a inni kręcą nosem na rybę z piekarnika, postaw na pyszne gołąbki. Ukryte pod kapustą białe filety pozwolą na nowo rozkochać się w rybie i pokażą, że kreatywność w kuchni nie zna granic.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym. Raz zrobiłem i przepadłem za tym smakiem

Gołąbki z rybą

To przepis prosty w przygotowaniu i dość szybki. Gołąbki możesz zrobić wcześniej i podgrzać je przed podaniem. Świetnie smakują z dodatkiem prostego sosu śmietankowego z koperkiem, który od razu kojarzy się z domową, babciną kuchnią.

Składniki

  • 1 główka kapusty włoskiej lub białej,
  • 700 g białej ryby (na przykład dorsza, miruny czy mintaja),
  • 1 cebula,
  • 1 kajzerka,
  • pół szklanki mleka,
  • sól, pieprz i odrobina majeranku do smaku,
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • olej do smażenia.

Sos koperkowy

  • 200 ml bulionu,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2-3 łyżki posiekanego świeżego koperku,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Z kapusty wytnij głąb.
  2. W dużym garnku zagotuj wodę, lekko posól.
  3. Włóż całą kapustę i gotuj pod przykryciem, aż liście będą miękkie i zaczną odchodzić.
  4. Oddziel je i ostrożnie wytnij twardy nerw, jeśli jest gruby. Kilka pierwszych liści odłóż, by wyłożyć nimi naczynie żaroodporne.
  5. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni, aż zacznie się rumienić.
  6. Kajzerkę namocz w mleku, odciśnij i przełóż do miski.
  7. Dodaj rybę i zblenduj.
  8. Dodaj pokrojoną cebulę, sól, pieprz oraz majeranek i dokładnie wymieszaj.
  9. Na przygotowane liście wykładaj porcję farszu i dokładnie zawiń.
  10. Odłożonymi wcześniej liśćmi wyłóż żaroodporne naczynie.
  11. Ułóż w nim przygotowane gołąbki, jeden przy drugim.
  12. Dorzuć ziele angielskie, liście laurowe i po szczypcie soli oraz pieprzy.
  13. Zalej wodą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Zapiekaj przez około 1,5 godziny.
  14. Przygotuj sos. W garnku zagotuj bulion. Zmniejsz ogień i wlej śmietankę kremówkę, cały czas mieszając.
  15. Gdy sos zacznie delikatnie bulgotać, dodaj mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną odrobinie wody.
  16. Gotuj jeszcze chwilę, energicznie mieszając, aż uzyskasz pożądaną, kremową konsystencję.
  17. Zdejmij sos z ognia. Dodaj posiekany koperek, sok z cytryny, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.
  18. Gotowe gołąbki przełóż na talerz i polej sosem koperkowym.
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki