Rybę smażę już tylko w ten sposób. Panierka jest chrupiąca, a wnętrze soczyste i miękkie

Jeśli jadłeś kiedyś typowe brytyjskie "fish and chips" i chciałbyś urządzić sobie taką ucztę we własnym domu, to polecam ci dzisiaj pewien specjalny sposób na usmażenie ryby. Sekret tkwi w panierce — chrupiącej, złocistej, estetycznie przylegającej do mięsa. Po prostu niebo w gębie!

Ryba w panierce - chrupiący efekt gwarantowanyRyba w panierce - chrupiący efekt gwarantowany
Źródło zdjęć: © Canva | 4kodiak

Dietetycy i lekarze nie mają wątpliwości, że po ryby powinniśmy sięgać znacznie częściej, niż robimy to teraz. Według wytycznych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego spożywanie ryb dwa razy w tygodniu przyniesie nam mnóstwo korzyści zdrowotnych, za które organizm będzie nam bardzo wdzięczny. I chociaż najodpowiedniejszym sposobem obróbki termicznej ryb jest pieczenie lub gotowanie na parze, czasem nie da się oprzeć rybie smażonej w panierce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na bazie ziemniaków robię hitową przekąskę. Wszyscy się nią zachwycają

Istnieje mnóstwo przepisów na takie danie. Rzecz jasna pierwszą i najważniejszą kwestią jest tu wybór gatunku ryby. Popularne są takie okazy jak dorsz, mintaj czy morszczuk (pamiętaj — byle nie tilapia czy panga!). Druga kwestia to przygotowanie panierki. Rybę najczęściej smaży się po prostu w mące lub jej mieszance z sodą i wodą gazowaną lub piwem, jak przewiduje klasyczne "fish and chips". Ja chcę natomiast przedstawić ci inną możliwość. Uwierz mi, że nie pożałujesz, bo to jedna z najlepszych ryb w panierce, jakie jadłem!

Ryba w chrupiącej panierce

Składniki:

  • 5 filetów z ulubionej ryby,
  • 1 szklanka mleka 3,2 proc.
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz cytrynowy,
  • suszony rozmaryn.
Ryba w panierce z mąki, mleka i przypraw
Ryba w panierce z mąki, mleka i przypraw © Canva | CharlieAJA

Sposób przygotowania:

  1. Filety dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz je solą i pieprzem.
  2. Jajka wbij do miski. Dodaj mleko, mąkę. Dopraw solą, pieprzem cytrynowym i suszonym rozmarynem. Zmiksuj składniki panierki na jednolitą konsystencję o gęstości śmietany.
  3. Kawałki filetów zamocz w przygotowanej panierce. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju rzepakowym. Na koniec odsącz nadmiar tłuszczu w ręczniku papierowym. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥