Rybę smażę już tylko w ten sposób. Panierka jest chrupiąca, a wnętrze soczyste i miękkie

Jeśli jadłeś kiedyś typowe brytyjskie "fish and chips" i chciałbyś urządzić sobie taką ucztę we własnym domu, to polecam ci dzisiaj pewien specjalny sposób na usmażenie ryby. Sekret tkwi w panierce — chrupiącej, złocistej, estetycznie przylegającej do mięsa. Po prostu niebo w gębie!

Ryba w panierce - chrupiący efekt gwarantowanyRyba w panierce - chrupiący efekt gwarantowany
Źródło zdjęć: © Canva | 4kodiak

Dietetycy i lekarze nie mają wątpliwości, że po ryby powinniśmy sięgać znacznie częściej, niż robimy to teraz. Według wytycznych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego spożywanie ryb dwa razy w tygodniu przyniesie nam mnóstwo korzyści zdrowotnych, za które organizm będzie nam bardzo wdzięczny. I chociaż najodpowiedniejszym sposobem obróbki termicznej ryb jest pieczenie lub gotowanie na parze, czasem nie da się oprzeć rybie smażonej w panierce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na bazie ziemniaków robię hitową przekąskę. Wszyscy się nią zachwycają

Istnieje mnóstwo przepisów na takie danie. Rzecz jasna pierwszą i najważniejszą kwestią jest tu wybór gatunku ryby. Popularne są takie okazy jak dorsz, mintaj czy morszczuk (pamiętaj — byle nie tilapia czy panga!). Druga kwestia to przygotowanie panierki. Rybę najczęściej smaży się po prostu w mące lub jej mieszance z sodą i wodą gazowaną lub piwem, jak przewiduje klasyczne "fish and chips". Ja chcę natomiast przedstawić ci inną możliwość. Uwierz mi, że nie pożałujesz, bo to jedna z najlepszych ryb w panierce, jakie jadłem!

Ryba w chrupiącej panierce

Składniki:

  • 5 filetów z ulubionej ryby,
  • 1 szklanka mleka 3,2 proc.
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz cytrynowy,
  • suszony rozmaryn.
Ryba w panierce z mąki, mleka i przypraw
Ryba w panierce z mąki, mleka i przypraw © Canva | CharlieAJA

Sposób przygotowania:

  1. Filety dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz je solą i pieprzem.
  2. Jajka wbij do miski. Dodaj mleko, mąkę. Dopraw solą, pieprzem cytrynowym i suszonym rozmarynem. Zmiksuj składniki panierki na jednolitą konsystencję o gęstości śmietany.
  3. Kawałki filetów zamocz w przygotowanej panierce. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju rzepakowym. Na koniec odsącz nadmiar tłuszczu w ręczniku papierowym. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo