Rybę smażę już tylko w ten sposób. Panierka jest chrupiąca, a wnętrze soczyste i miękkie

Jeśli jadłeś kiedyś typowe brytyjskie "fish and chips" i chciałbyś urządzić sobie taką ucztę we własnym domu, to polecam ci dzisiaj pewien specjalny sposób na usmażenie ryby. Sekret tkwi w panierce — chrupiącej, złocistej, estetycznie przylegającej do mięsa. Po prostu niebo w gębie!

Ryba w panierce - chrupiący efekt gwarantowanyRyba w panierce - chrupiący efekt gwarantowany
Źródło zdjęć: © Canva | 4kodiak

Dietetycy i lekarze nie mają wątpliwości, że po ryby powinniśmy sięgać znacznie częściej, niż robimy to teraz. Według wytycznych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego spożywanie ryb dwa razy w tygodniu przyniesie nam mnóstwo korzyści zdrowotnych, za które organizm będzie nam bardzo wdzięczny. I chociaż najodpowiedniejszym sposobem obróbki termicznej ryb jest pieczenie lub gotowanie na parze, czasem nie da się oprzeć rybie smażonej w panierce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na bazie ziemniaków robię hitową przekąskę. Wszyscy się nią zachwycają

Istnieje mnóstwo przepisów na takie danie. Rzecz jasna pierwszą i najważniejszą kwestią jest tu wybór gatunku ryby. Popularne są takie okazy jak dorsz, mintaj czy morszczuk (pamiętaj — byle nie tilapia czy panga!). Druga kwestia to przygotowanie panierki. Rybę najczęściej smaży się po prostu w mące lub jej mieszance z sodą i wodą gazowaną lub piwem, jak przewiduje klasyczne "fish and chips". Ja chcę natomiast przedstawić ci inną możliwość. Uwierz mi, że nie pożałujesz, bo to jedna z najlepszych ryb w panierce, jakie jadłem!

Ryba w chrupiącej panierce

Składniki:

  • 5 filetów z ulubionej ryby,
  • 1 szklanka mleka 3,2 proc.
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz cytrynowy,
  • suszony rozmaryn.
Ryba w panierce z mąki, mleka i przypraw
Ryba w panierce z mąki, mleka i przypraw © Canva | CharlieAJA

Sposób przygotowania:

  1. Filety dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz je solą i pieprzem.
  2. Jajka wbij do miski. Dodaj mleko, mąkę. Dopraw solą, pieprzem cytrynowym i suszonym rozmarynem. Zmiksuj składniki panierki na jednolitą konsystencję o gęstości śmietany.
  3. Kawałki filetów zamocz w przygotowanej panierce. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju rzepakowym. Na koniec odsącz nadmiar tłuszczu w ręczniku papierowym. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser