Te ryby są tanie, bardzo smaczne i zdrowe. Gdy ich spróbujesz, nie przygotujesz już innych

Podczas wizyty w sklepie rybnym, mamy do czynienia z pełną różnorodnością ryb. Jedne z nich są droższe, inne tańsze. Są filety lub ryby wypatroszone. Które z nich wybrać? Czym się kierować, by kupić tanie i smaczne ryby?

ObrazekTanie i smaczne ryby - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Jak wybrać tanie i smaczne ryby?

Na samym wstępie, warto podkreślić, że ryby stanowią niezwykle ważny element naszej diety. Są cennym źródłem wielonienasyconych kwasów omega-3, które korzystnie wpływają na funkcje naszego organizmu, chroniąc nas tym samym przed licznymi chorobami. A które gatunki są najzdrowsze i czym kierować się, by wybrać tanie i smaczne ryby? Postanowiliśmy to sprawdzić i znamy odpowiedź. Okazuje się, że lista ryb może być pewnego rodzaju zaskoczeniem.

Obrazek
Ryby w sklepie - Pyszności; Foto Canva.com

Do tanich i smacznych ryb należy zaliczyć:

  • belona - to ryba morska, która swoim wyglądem przypomina węgorza; tuż po ugotowaniu, jej ości stają się zielone, co nie każdemu będzie odpowiadać, ale jest wyjątkowo smaczna; smażymy ją panierowana lub pokrojoną w dzwonka;
  • flądra - to kolejny przykład ryby morskiej, która kosztuje niewiele i jest wyjątkowo smaczna; możemy przyrządzić ją na wiele sposobów - smażąc w całości, w panierce, dusić, czy gotować;
  • śledzie - to prawdziwy morski przysmak, który króluje na wielu imprezach; śledzie możemy marynować, smażyć, czy spożywać na surowo;
  • karasie - to przykład łatwo dostępnej, taniej i smacznej ryby słodkowodnej; mają sporo ości, są niewielkie i jednocześnie bardzo smaczne;
  • okoń - to przykład taniej, ale niedocenionej ryby słodkowodnej; tę rybę bardzo łatwo się filetuje, bo ma zwarte i jędrne mięso, a smakuje obłędnie;
  • płocie - ryby wszechobecne w polskich wodach, idealnie nadają się na zupę.

Dlaczego warto jeść tanie i smaczne ryby?

Pomimo tego, że powyższa lista prezentuje tanie i smaczne ryby, to praktycznie spożywanie wszystkich gatunków ryb przynosi wiele cennych dla zdrowia korzyści. Na pewno powinno się unikać takich hodowlanych ryb, jak panga, która ma w sobie wiele toksyn i antybiotyków. Pozostałe gatunki mają w sobie wspomniane kwasy omega-3, które hamują rozwój choroby wieńcowej, normalizują ciśnienie krwi, czy też działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Dodatkowo, korzystnie wpływają na odporność, naszą skórę oraz pracę mózgu.

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak przygotować terrinę, czyli galaretę ze śledzi, twarogu i śmietany:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥