Te ryby są tanie, bardzo smaczne i zdrowe. Gdy ich spróbujesz, nie przygotujesz już innych

Podczas wizyty w sklepie rybnym, mamy do czynienia z pełną różnorodnością ryb. Jedne z nich są droższe, inne tańsze. Są filety lub ryby wypatroszone. Które z nich wybrać? Czym się kierować, by kupić tanie i smaczne ryby?

ObrazekTanie i smaczne ryby - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Jak wybrać tanie i smaczne ryby?

Na samym wstępie, warto podkreślić, że ryby stanowią niezwykle ważny element naszej diety. Są cennym źródłem wielonienasyconych kwasów omega-3, które korzystnie wpływają na funkcje naszego organizmu, chroniąc nas tym samym przed licznymi chorobami. A które gatunki są najzdrowsze i czym kierować się, by wybrać tanie i smaczne ryby? Postanowiliśmy to sprawdzić i znamy odpowiedź. Okazuje się, że lista ryb może być pewnego rodzaju zaskoczeniem.

Obrazek
Ryby w sklepie - Pyszności; Foto Canva.com

Do tanich i smacznych ryb należy zaliczyć:

  • belona - to ryba morska, która swoim wyglądem przypomina węgorza; tuż po ugotowaniu, jej ości stają się zielone, co nie każdemu będzie odpowiadać, ale jest wyjątkowo smaczna; smażymy ją panierowana lub pokrojoną w dzwonka;
  • flądra - to kolejny przykład ryby morskiej, która kosztuje niewiele i jest wyjątkowo smaczna; możemy przyrządzić ją na wiele sposobów - smażąc w całości, w panierce, dusić, czy gotować;
  • śledzie - to prawdziwy morski przysmak, który króluje na wielu imprezach; śledzie możemy marynować, smażyć, czy spożywać na surowo;
  • karasie - to przykład łatwo dostępnej, taniej i smacznej ryby słodkowodnej; mają sporo ości, są niewielkie i jednocześnie bardzo smaczne;
  • okoń - to przykład taniej, ale niedocenionej ryby słodkowodnej; tę rybę bardzo łatwo się filetuje, bo ma zwarte i jędrne mięso, a smakuje obłędnie;
  • płocie - ryby wszechobecne w polskich wodach, idealnie nadają się na zupę.

Dlaczego warto jeść tanie i smaczne ryby?

Pomimo tego, że powyższa lista prezentuje tanie i smaczne ryby, to praktycznie spożywanie wszystkich gatunków ryb przynosi wiele cennych dla zdrowia korzyści. Na pewno powinno się unikać takich hodowlanych ryb, jak panga, która ma w sobie wiele toksyn i antybiotyków. Pozostałe gatunki mają w sobie wspomniane kwasy omega-3, które hamują rozwój choroby wieńcowej, normalizują ciśnienie krwi, czy też działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Dodatkowo, korzystnie wpływają na odporność, naszą skórę oraz pracę mózgu.

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak przygotować terrinę, czyli galaretę ze śledzi, twarogu i śmietany:

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby