Te ryby są tanie, bardzo smaczne i zdrowe. Gdy ich spróbujesz, nie przygotujesz już innych
07.01.2023 12:15
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Podczas wizyty w sklepie rybnym, mamy do czynienia z pełną różnorodnością ryb. Jedne z nich są droższe, inne tańsze. Są filety lub ryby wypatroszone. Które z nich wybrać? Czym się kierować, by kupić tanie i smaczne ryby?
Jak wybrać tanie i smaczne ryby?
Na samym wstępie, warto podkreślić, że ryby stanowią niezwykle ważny element naszej diety. Są cennym źródłem wielonienasyconych kwasów omega-3, które korzystnie wpływają na funkcje naszego organizmu, chroniąc nas tym samym przed licznymi chorobami. A które gatunki są najzdrowsze i czym kierować się, by wybrać tanie i smaczne ryby? Postanowiliśmy to sprawdzić i znamy odpowiedź. Okazuje się, że lista ryb może być pewnego rodzaju zaskoczeniem.
Do tanich i smacznych ryb należy zaliczyć:
- belona - to ryba morska, która swoim wyglądem przypomina węgorza; tuż po ugotowaniu, jej ości stają się zielone, co nie każdemu będzie odpowiadać, ale jest wyjątkowo smaczna; smażymy ją panierowana lub pokrojoną w dzwonka;
- flądra - to kolejny przykład ryby morskiej, która kosztuje niewiele i jest wyjątkowo smaczna; możemy przyrządzić ją na wiele sposobów - smażąc w całości, w panierce, dusić, czy gotować;
- śledzie - to prawdziwy morski przysmak, który króluje na wielu imprezach; śledzie możemy marynować, smażyć, czy spożywać na surowo;
- karasie - to przykład łatwo dostępnej, taniej i smacznej ryby słodkowodnej; mają sporo ości, są niewielkie i jednocześnie bardzo smaczne;
- okoń - to przykład taniej, ale niedocenionej ryby słodkowodnej; tę rybę bardzo łatwo się filetuje, bo ma zwarte i jędrne mięso, a smakuje obłędnie;
- płocie - ryby wszechobecne w polskich wodach, idealnie nadają się na zupę.
Dlaczego warto jeść tanie i smaczne ryby?
Pomimo tego, że powyższa lista prezentuje tanie i smaczne ryby, to praktycznie spożywanie wszystkich gatunków ryb przynosi wiele cennych dla zdrowia korzyści. Na pewno powinno się unikać takich hodowlanych ryb, jak panga, która ma w sobie wiele toksyn i antybiotyków. Pozostałe gatunki mają w sobie wspomniane kwasy omega-3, które hamują rozwój choroby wieńcowej, normalizują ciśnienie krwi, czy też działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Dodatkowo, korzystnie wpływają na odporność, naszą skórę oraz pracę mózgu.
Zobacz na naszym kanale YouTube, jak przygotować terrinę, czyli galaretę ze śledzi, twarogu i śmietany: